Τα δυο αδέλφια
19 Ιουλίου 2019
Ο αυθεντικός και ο ψευδής εαυτός
24 Ιουλίου 2019

Η κοινωνική και προσωπική αντίληψη για την ψυχική ασθένεια πρέπει να αλλάξει

Η κοινωνική και προσωπική αντίληψη για την ψυχική ασθένεια πρέπει να αλλάξει.  Ο άνθρωπος επηρεάζει την κοινωνία όπως και η κοινωνία διαμορφώνει τις πεποιθήσεις του ανθρώπου.

Η ψυχική ασθένεια είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, και η ανοιχτή συζήτηση και η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της προσπάθειάς μας να την κατανοήσουμε.

Οι βιολογικοί παράγοντες, το γενετικό μας υλικό, μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση σοβαρότερων ψυχικών ασθενειών, ενώ τα βιώματα της παιδικής ηλικίας ευθύνονται για πιο ήπιες ψυχικές νόσους, όπου ταλαιπωρούν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Η ψυχική ασθένεια είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και δεν πρέπει να θεωρείται στίγμα. Αφορά όλους μας είτε ως ασθενείς είτε ως συγγενείς ψυχικά ασθενών.

Η αποδοχή και η κατανόηση ότι η ψυχική νόσος δεν είναι ντροπή, όπως δεν είναι ντροπή οι σωματικές ασθένειες, είναι ουσιώδης. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές χρειάζονται υποστήριξη, μέσω φαρμακευτικής αγωγής, μέσω ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής. Χρειάζονται επίσης την κοινωνική υποστήριξη από τους γύρω τους.

Η υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι επίσης κρίσιμη, καθώς μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αναγνωρίσει το πρόβλημά του και να αντιμετωπίσει την ασθένειά του με συνέπεια. Η υποστήριξη από τους αγαπημένους είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που νοσούν και χρειάζονται κατανόηση και αποδοχή.

Ο ρόλος της κοινότητας είναι και αυτός σημαντικός στην αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν και κατανοούν την ψυχική ασθένεια, τόσο απομακρύνεται ο στιγματισμός και οι προκαταλήψεις. Επομένως, όταν ο ασθενής αγκαλιάζεται, είναι πιο εύκολο για εκείνον να αναζητήσει βοήθεια και να αναγνωρίσει τη σημασία της θεραπείας για τον εαυτό του, για τη σχέση με την οικογένειά του, για τη σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον του.

Η εκπαίδευση και η αλλαγή στις κοινωνικές αντιλήψεις για την ψυχική υγεία είναι επίσης σημαντική. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν την ψυχική ασθένεια όπως και και τη σωματική ασθένεια, χωρίς κατακρίσεις και προκαταλήψεις. Ο άνθρωπος που νοσεί, εάν ζει σε ένα περιβάλλον αποδοχής και κατανόησης, μπορεί πιο εύκολα, όταν αποσταθεροποιείται, να ζητήσει βοήθεια. Αντίθετα, αν ζει σε ένα περιβάλλον άρνησης, ντροπής και επίκρισης, φοβάται να ζητήσει βοήθεια με δραματικές συνέπειες για τον ίδιο.

 Η πρόληψη, η ευαισθητοποίηση και η υποστήριξη είναι ζωτικές πτυχές στην αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας, και η αλλαγή στις κοινωνικές αντιλήψεις μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.

Πώς να γίνει ψυχικά ανθεκτικός ο ασθενής όταν νιώθει να ανήκει σε μια κοινότητα που δεν κατανοούν το πρόβλημά του; Πώς να αντιμετωπίσει το άγχος του, τη θλίψη του, τις φοβίες του, όταν δεν περιβάλλεται με αποδοχή και κατανόηση; Πώς να ανακάμψει, όταν ξέρει πως θα γυρίσει σε ένα περιβάλλον πιο φοβισμένο από τον ίδιο; Πώς να εμπιστευτεί, όταν οι «υγιείς» δεν μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν το άγχος τους, τις φοβίες, τη θλίψη τους, κάθε φορά που στην επαφή τους με τον ψυχικά ασθενή έρχονται αντιμέτωποι με ό,τι δικό τους ψυχικά νοσηρό, όπου προσπαθούν να το κρατήσουν κρυμμένο, και φαντάζονται πως, εάν κρατήσουν μακριά τον ψυχικά ασθενή, θα το ξορκίσουν;

Η αλλαγή στις αντιλήψεις θα έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία της κοινωνίας συνολικά. Γιατί ψυχική υγεία είναι η συμπερίληψη, η κατανόηση και αποδοχή του διαφορετικού αλλά τόσο ίδιου με μας.

Αγγελική Μπολουδάκη