Τα δυο αδέλφια
19 Ιουλίου 2019Ο αυθεντικός και ο ψευδής εαυτός
24 Ιουλίου 2019
Η κοινωνική και προσωπική αντίληψη για την ψυχική ασθένεια πρέπει να αλλάξει. Ο άνθρωπος επηρεάζει την κοινωνία, όπως και η κοινωνία διαμορφώνει τις πεποιθήσεις του. Η ψυχική ασθένεια είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, και η ανοιχτή συζήτηση καθώς και η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της κατανόησής της.
Οι βιολογικοί παράγοντες, όπως το γενετικό μας υλικό, μπορούν να συμβάλουν στις εκδηλώσεις σοβαρών ψυχικών ασθενειών, ενώ τα βιώματα της παιδικής ηλικίας ευθύνονται συχνά για πιο ήπιες ψυχικές διαταραχές, που ταλαιπωρούν άτομα κάθε ηλικίας. Η ψυχική ασθένεια είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας και δεν πρέπει να θεωρείται στίγμα. Είτε ως ασθενείς, είτε ως συγγενείς ανθρώπων που νοσούν, έχουμε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτήν.
Η αποδοχή και η κατανόηση ότι η ψυχική νόσος δεν είναι ντροπή, όπως δεν είναι και οι σωματικές ασθένειες, είναι ουσιώδεις. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές χρειάζονται υποστήριξη, είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής, είτε μέσω ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής. Εξίσου σημαντική είναι η κοινωνική στήριξη από το περιβάλλον τους.
Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αναγνωρίσει το πρόβλημά του και να αντιμετωπίσει την ασθένειά του με συνέπεια. Η αποδοχή και η κατανόηση από τους αγαπημένους του είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προσφέρουν τη σταθερότητα που χρειάζεται.
Ο ρόλος της κοινότητας είναι επίσης σημαντικός στην αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας. Όσοι περισσότεροι κατανοούν την ψυχική ασθένεια, τόσο πιο εύκολα απομακρύνεται ο στιγματισμός και οι προκαταλήψεις. Όταν οι ασθενείς γίνονται αποδεκτοί, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια και να αναγνωρίσουν τη σημασία της θεραπείας, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τις σχέσεις τους με τους γύρω τους.
Η εκπαίδευση και η αλλαγή στις κοινωνικές αντιλήψεις για την ψυχική υγεία είναι επίσης κρίσιμες. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίσουν την ψυχική ασθένεια με την ίδια σοβαρότητα και ευαισθησία που δείχνουν στις σωματικές ασθένειες, χωρίς κατακρίσεις ή προκαταλήψεις. Όταν το άτομο που νοσεί ζει σε ένα περιβάλλον αποδοχής και κατανόησης, μπορεί πιο εύκολα να ζητήσει βοήθεια όταν χρειάζεται. Αντίθετα, ένα περιβάλλον άρνησης, ντροπής και επίκρισης μπορεί να τον οδηγήσει σε φόβο να ζητήσει βοήθεια με δραματικές συνέπειες.
Η πρόληψη, η ευαισθητοποίηση και η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας. Η αλλαγή στις κοινωνικές αντιλήψεις μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.
Πώς μπορεί να γίνει ψυχικά ανθεκτικός ο ασθενής όταν νιώθει ότι ανήκει σε μια κοινότητα που δεν κατανοεί το πρόβλημά του; Πώς να αντιμετωπιστεί το άγχος του, η θλίψη του ή οι φοβίες του όταν δεν περιβάλλεται με αποδοχή και κατανόηση; Πώς να ανακάμψει όταν ξέρει πως θα επιστρέψει σε ένα περιβάλλον πιο φοβισμένο από τον ίδιο; Πώς να εμπιστευτεί όταν οι “υγιείς” δεν μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις δικές τους φοβίες, τη θλίψη και το άγχος τους, και προσπαθούν στην επαφή μαζί του να κρύψουν ό,τι δικό τους ψυχικά νοσηρό, πίσω από την απόσταση που βάζουν σε εκείνους και τον ψυχικό ασθενή, νομίζοντας ότι έτσι θα τα εξορκίσουν;
Η αλλαγή στις αντιλήψεις για την ψυχική ασθένεια θα έχει θετική επίδραση στη γενική ψυχική υγεία της κοινωνίας. Η ψυχική υγεία είναι συνώνυμη με τη συμπερίληψη, την κατανόηση και την αποδοχή του διαφορετικού, που είναι τόσο ομοιογενής με εμάς.
Αγγελική Μπολουδάκη