Όταν βλέπουμε τα θετικά στους άλλους, σημαίνει ότι ανοίγουμε την καρδιά μας στην προσέγγιση, στη σύνδεση, στη κατανόηση, στην αποδοχή
25 Μαΐου 2018
«Πρέπει να τολμήσουμε να είμαστε ο εαυτός μας, όσο τρομακτικός ή παράξενος κι αν είναι αυτός». (Μέι Σάρτον)
26 Μαΐου 2018

Όταν είστε θλιμμένος, δεν είναι η θλίψη που σας κουράζει

Όταν είστε θλιμμένος, δεν είναι η θλίψη που σας κουράζει. Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που έχει ανάγκη να εκφραστεί. Θέλει να σας πει κάτι που χρειάζεται να το ακούσετε.

Αυτό που σας κουράζει είναι η επίκριση προς τον εαυτό σας. Οι κατηγόριες προς εσας στη σκέψη ότι θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει κάτι, στη σκέψη ότι είστε λάθος.

Κάθε φορά που απογοητεύεστε με τον εαυτό σας, κάποιες προσδοκίες σάς στερούν από την χαρά. Η αίσθηση ότι θα έπρεπε να είστε αλλιώς, να είχατε κάνει τα πράγματα διαφορετικά, σας κάνει να μην εκτιμάτε αυτό που είστε αληθινά .

Όταν συνειδητοποιείτε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λάθος, αλλά είναι όλα μαθήματα ζωής, ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο και όλα συμβάλλουν στο να ολοκληρωθείτε, σας είναι πιο εύκολο να είστε επιεικής με τον εαυτό σας και να νιώσετε την αξία της κάθε πράξης σας.

Κάθε φορά που επικρίνετε τον εαυτό σας, αυτό που χρειάζεται είναι να κατανοήσετε ότι χωρίς τις εμπειρίες σας δεν θα μαθαίνατε τον εαυτό σας, τι σας αρέσει, τι επιθυμείτε, ποια όρια σας βοηθούν, ποιες επιλογές σας ταιριάζουν.

Κάθε άνθρωπος δεν είναι μόνο η αλήθεια του, αλλά είναι και ένας ρόλος ή ίσως και περισσότεροι. Χάρη στις εμπειρίες σας, στην κατανόηση των συναισθημάτων σας, στην αξιοποίηση της γνώσης που αποκομίζετε από αυτές, πλησιάζετε στον πυρήνα του είναι σας και αποδέχεστε την αλήθεια σας. Οι ρόλοι ξεφλουδίζονται και αυτό που απομένει είναι κάτι πηγαία αληθινό.

Όταν αποδώσετε στις εμπειρίες του παρελθόντος την αξία που έχουν, βιώνετε τη θλίψη με δημιουργικό τρόπο και όχι με ενοχικό. Η δημιουργική θλίψη σας ανοίγει, σας κάνει πιο δεκτικό σε συναισθήματα, συμβάλλει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησής σας, σας βοηθά να κατανοήσετε περισσότερο τον εαυτό σας και τους άλλους. Αν την αντιμετωπίσετε θετικά, σας ανοίγει σε εμπειρίες ζωής, γιατί μαλακώνει κάθε αυστηρότητά σας. Όταν της δίνετε την αξία που έχει, νιώθετε ενωμένος, γεμάτος με καλά και θετικά στοιχεία, οπότε κάθε φόβος που προκαλείται από την ενοχή υποχωρεί. Χάρη στην ικανότητά σας να αξιοποιείτε τις εμπειρίες σας κανένα γεγονός δεν μπορεί να έχει επιπτώσεις στα συναισθήματά σας, γιατί το καθετί το μεταβολίζετε όπως επιθυμείτε.

Όταν είστε θλιμμένος, δεν είναι η θλίψη που σας κουράζει. Είναι η καινούργια μέρα που προβάλλει, είναι η επιθυμία σας για ένα μαζί ουσιαστικό με τον εαυτό σας και με τους άλλους, που όσο το επιθυμείτε άλλο τόσο το φοβάστε. Μην ξεχνάτε όμως ότι η πιο σκοτεινή στιγμή είναι λίγο πριν την αυγή. Κι όταν η αυγή προβάλλει, χαίρεστε όχι μόνο για αυτό που ζείτε, αλλά και για όλα αυτά που σας προετοίμασαν για αυτήν.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας