Πρέπει να μάθουμε να μην αρνούμαστε ό,τι μας τυχαίνει, καλό ή κακό, αλλά να στέκουμε μπροστά του, να φέρουμε το ειδικό του βάρος
31 Οκτωβρίου 2020
Η απόλαυση του παιδιού, η επιθυμία του ενήλικα
1 Νοεμβρίου 2020

Ο Jonas και η θάλασσα

Η ταινία μικρού μήκους «Jonas and the Sea» σε σκηνοθεσία και κινούμενη εικόνα από τη Marlies van der Wel αφηγείται την ιστορία του Jonas, ενός αγοριού που αυτό που επιθυμούσε σε όλη του τη ζωή είναι να υλοποιήσει το όνειρό του. Ήθελε να γνωρίσει τη θάλασσα, να γίνει μέρος της.

Όλη του η ζωή ήταν αφοσιωμένη στην πραγματοποίηση του ονείρου του. Δεν πτοείται από τις αντιξοότητες αλλα επιμένει, πιστεύοντας στον εαυτό του και στις ικανότητές του. Ένα δημιουργικό παιδί, ένα παιδί που αρχικά κινείται από την περιέργεια και αργότερα από την αποφασιστικότητα, καταφέρνει όταν ενηλικιώνεται να πετύχει αυτό που επιθυμεί μετά από πολλές προσπάθειες που τον δυναμώνουν και τον μαθαίνουν. Αξιοποιεί την κάθε εμπειρία του, συνθέτει αυτά που έμαθε και τελικά κατανοεί ότι θα πετύχει αυτό που επιθυμεί όταν ο ίδιος γίνει μέρος του ονείρου του. Τα καταφέρνει γιατί το όνειρό του του δίνει πίσω τον εαυτό του. Πιο ολοκληρωμένο, πιο χαρούμενο, πιο σοφό.

Καθετί που κάνουμε που μας συνδέει με τη μεγαλοσύνη των ικανοτήτων μας και με την ανθρωπιά μας, είναι ένα όνειρο που όταν το υλοποιούμε, μετά από πολλές προσπάθειες και μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, μας δίνει τον εαυτό μας.

Αυτό που κατάφερε ο Jonas δεν ήταν απλά να κολυμπήσει στη θάλασσα, ούτε να τη γνωρίσει, αυτό που κατάφερε ήταν να μυηθεί σε αυτήν, για αυτό και δημιούργησε ένα μέσο, το οποίο ήταν σε αρμονία με τα πλάσματά της και άρα αποδεκτό από εκείνη.

Αυτό που τον έκανε να τα καταφέρει ήταν αφενός η επιμονή και η αποφασιστικότητά του, αλλά και το γεγονός πως η επίτευξη του σχεδίου του τον έφερνε πιο κοντά σε εκείνον, σε αυτό που ήταν και ήθελε ο ίδιος. Το να τα καταφέρει δεν ήταν απλά επιτυχία αλλά η κατάδυση στο δικό του μυστήριο. Γνωρίζοντας εκείνη γνώριζε καλύτερα τον εαυτό του και την επιθυμία του. Η επιθυμία του έγινε δεκτή, αγκαλιάστηκε με τον σεβασμό και την αφοσίωση που της έδειξε κι εκείνος.

Η ταινία είναι η ιστορία της δημιουργού της: Marlies van der Wel.

Αγγελική Μπολουδάκη

Ευχαριστώ: https://vimeo.com/user3470721

https://vimeo.com/user3470721