Η Ζωή γίνεται Έρωτας
20 Αυγούστου 2018
Διαφορά του υγιούς “πρέπει” από το νοσηρό “πρέπει”
22 Αυγούστου 2018

Ο έλεγχος ενός ψευδούς εαυτού

Όταν ένας  γονέας δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς του φόβους, μεταφέρει αυτά τα συναισθήματα στο παιδί του. Αυτή η επιρροή οδηγεί το παιδί να υιοθετήσει μια ψευδή εικόνα για τον εαυτό του, υποτασσόμενο σε μια εξωτερική προβολή, που δεν αντανακλά την πραγματική του αλήθεια.Αν μεγαλώσατε με έναν γονέα που έβλεπε τον κόσμο μέσα από τον φόβο και την επιθετικότητα για να προστατευτεί από τους δικούς του εσωτερικούς φόβους, πιθανώς μάθατε να βλέπετε τον εαυτό σας με τα ίδια μάτια. Ο γονέας, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, προβάλλει σε εσάς δικά του δυσάρεστα χαρακτηριστικά, όπως η επιθετικότητα ή η ανευθυνότητα, δημιουργώντας μια ψευδή εικόνα για εσάς

Από παιδί, σας ζητήθηκε να ανταποκριθείτε σε μια φαντασίωση του γονέα σας που δεν ανταποκρινόταν στη δική σας πραγματικότητα. Η πίεση αυτή κατέστησε δύσκολη την ελεύθερη σκέψη, ενώ ακόμα και ο αυθορμητισμός σας έγινε αντίδραση σε αυτά που σας είχαν υπαγορεύσει

Η ανάγκη σας ως παιδί να παραμένετε αποδεκτός από τον γονέα σας, σας ώθησε να ταυτιστείτε με την προβολή του, γιατί αλλιώς αισθανόσασταν πως η ύπαρξή σας απειλείται. Υιοθετήσατε έναν τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσμο, που δεν ήταν δικός σας αλλά του γονέα σας.

Αν αισθάνεστε παγιδευμένος σε αποφάσεις ή συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια σας, αν υποτιμάτε τις επιτυχίες των άλλων, αν δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε τη γενναιοδωρία ή να βάλετε όρια, τότε ίσως συνεχίζετε να λειτουργείτε υπό την επίδραση αυτής της προβολής.

Ο έλεγχος αυτού του ψευδούς εαυτού είναι δύσκολος να αλλάξει, αλλά η αναγνώριση της εξάρτησης από αυτή την ψευδή εικόνα είναι το πρώτο βήμα για να αναλάβετε την ευθύνη της αλήθειας σας. Αυτό απαιτεί τη θυσία του ψεύδους που έχετε ενσωματώσει χωρίς ενοχές.

Είναι σημαντικό να δείξετε συμπόνια στον εαυτό σας, όχι λύπηση, και να μάθετε από τα λάθη σας χωρίς να σας επικρίνετε. Η επίκριση οδηγεί ξανά στην αιχμαλωσία. Καλό είναι να περιβάλλεστε από αυθεντικούς ανθρώπους, ενώ η δική σας αυθεντικότητα είναι μια συνεχής διαδικασία ανακάλυψης

Αναρωτηθείτε τι θέλετε και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την αλήθεια σας. Κάντε ένα βήμα κάθε φορά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνετε πίσω για να συναντήσετε ένα κομμάτι του εαυτού σας που ίσως παραλείψατε στη βιασύνη σας.

Η διαδικασία της αυτογνωσίας και της αποδοχής της αλήθειάς σας είναι επίπονη. Δεν είναι για όλους, αλλά όσοι το επιχειρούν πρέπει να δώσουν χώρο στο κενό που αφήνει η απώλεια του ψευδούς ελέγχου. Αυτή η αλλαγή απαιτεί χρόνο, καθώς χρειάστηκαν χρόνια για να δημιουργηθεί αυτός ο έλεγχος.

Όσο περισσότερο συγχωρείτε και κατανοείτε τον εαυτό σας, τόσο πιο κοντά έρχεστε στην αλήθεια σας, η οποία μπορεί να ενσωματωθεί σταδιακά ως γνήσιο κομμάτι του εαυτού σας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας