Με ρώτησες πόσο χρονών είμαι… Κι απαντώ:
13 Ιανουαρίου 2020
Παγίδα της μειονεκτικότητας
16 Ιανουαρίου 2020

– Κι εμείς μεγαλώσαμε με ξύλο, δεν πάθαμε τίποτα!

– Κι εμείς μεγαλώσαμε με ξύλο, δεν πάθαμε τίποτα!

(Tρια δευτερόλεπτα λευκό, μέσα στα οποία το μυαλό μου επανέφερε στα επτά μας χρόνια τη γειτόνισσά μου την Κλαίρη να κλαίει γονατιστή και να ουρλιάζει “συγνώμη μαμάααα, συγνώμηηηη” για να μην τη δείρει, την Μαρία και την Τούλα να πνίγουν τα βογκητά τους γιατί η μάνα τους στα 13 τους τις έσερνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το μαλλί κι αυτές ντρέπονταν τη γειτονιά και δε φώναζαν ποτέ δυνατά, και το Γιάννη να σηκώνει το λούτρινο μπροστά στο μπαμπά του που έβγαζε τη ζώνη του “Το αρκουδάκι δείρε, μπαμπά” – έβλεπα τα μάτια του να γυαλίζουν από τον τρόμο – “Το αρκουδάκι το έκανε, μπαμπά μου.”

Ξένα όλα αυτά στα μάτια μου, που γυάλιζαν κι εμένα από τρόμο, “μα είναι δυνατόν να μισείς το παιδί σου τόσο πολύ;” σκεφτόμουν. Γιατί στο παιδικό μου μυαλό, όποιος σήκωνε χέρι στους φίλους μου, τους μισούσε πολύ, δε μπορεί.
Βαθιά ανάσα, επιστροφή στο τώρα. Τώρα είμαι μεγάλη. Τώρα δε φοβάμαι πια. Τώρα
δε θα το αφήσω να περάσει έτσι.

Για την Κλαίρη. Τη Μαρία και την Τούλα. Και το Γιάννη με το αρκουδάκι του, στην υποβαθμισμένη γειτονιά της Αγιάς Τριάδας.

– Κι όμως, πάθατε. Θεωρείτε νορμάλ το ξύλο! Δηλαδή τη βία πάνω στο πεντάχρονο σώμα σας. Τον τρόμο της τιμωρίας χωρίς εξηγήσεις. Και επίσης δεν τ ο λ μ ά τ ε να κατηγορήσετε τη μάνα και τον πατέρα σας, γιατί αυτό θα έκανε το αξιακό σας σύστημα να καταρρεύσει, αφού θα τους τοποθετούσατε κατευθείαν στην αποκαθήλωση που τους αξίζει:
δεν το έκαναν για το καλό σας.
Το έκαναν γιατί ήταν εύκολο, γιατί έτσι είχαν μάθει και γιατί ήταν αμόρφωτοι, απαίδευτοι και σκληροί.
Δύσκολο να το παραδεχτείτε, ε;
Μη μου λέτε λοιπόν ότι δεν πάθατε τίποτα. Κάθε θύμα που δικαιολογεί το θύτη του για να μην τρελαθεί… κάτι έχει πάθει.

Nikoleta Dafnou

Ευχαριστώ: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219282776472619&set=a.10201823814729487&type=3&theater