Είσαι πάντα ελεύθερος να αλλάξεις γνώμη και να διαλέξεις ένα διαφορετικό μέλλον. Ή ένα διαφορετικό παρελθόν. (Ριτσαρντ Μπαχ)
20 Μαΐου 2018
Τι θαρρείς πως είμαστε από μοναχοί μας οι άνθρωποι; Από μισή αγκαλιά και μισό γκρεμό ο καθένας. (Γιώργος Ποταμίτης)
22 Μαΐου 2018

Eίναι άνοιξη πια, δε χωράει η πίκρα μέσα στο φως (Γ. Ρίτσος)

Ο έλεγχος του ‘δεν αξίζω’

Αν ως παιδί ακούγατε μηνύματα ότι κάνετε συνεχώς λάθος, ότι δεν τα καταφέρνετε, μάθατε να πιστεύετε πως δεν αξίζετε.

Ένας έλεγχος, στη συνέχεια, σας υπαγορεύει να φέρεστε στον εαυτό σας με τρόπο που το επιβεβαιώνει.

Το ονομάζετε φοβία, αδυναμία, στην πραγματικότητα όμως είναι ένας πανίσχυρος έλεγχος που σας κρατά σε μια στατική κατάσταση.

Σαν ένα παιδί να αντιδρά μέσα σας και να σας λέει: “θα επαναλαμβάνεις την εικόνα που σχημάτισες για εσένα” και αυτό το παιδί αποφασίζει για ό,τι κι αν κάνετε.

Όταν βρεθείτε σε συνθήκες που η αξία σας εκτιμάται, αυτό το κομμάτι εαυτού σαμποτάρει με κάποιο τρόπο αυτό που αισθάνεστε. Γεμίζετε ανασφάλειες, αμφιβολίες, προσπαθείτε να βρείτε λόγους να υποβαθμίσετε αυτό που συμβαίνει αμφιβάλλοντας για τις προθέσεις των άλλων προς εσάς, υποτιμώντας με διάφορους τρόπους την αξία του.

Εάν είστε σε καταστάσεις όπου η αξία σας αμφισβητείται, κάνετε τα πάντα για να αποδείξετε ότι μπορείτε να έχετε θέση εκεί που υποτιμάστε. Έχετε την αίσθηση πως αδικείστε, στην πραγματικότητα όμως αδικείτε τον εαυτό σας πιστεύοντας πως πρέπει να παραμένετε σε καταστάσεις που ταιριάζουν με τη μορφή που έχετε αποδώσει στον εαυτό σας. Δυσκολεύεστε να διαφοροποιηθείτε γιατί αυτή η εικόνα έχει γίνει μέρος σας. Θυμώνετε, γεμίζετε άγχος, αλλά αυτός ο έλεγχος αποκτά τέτοια θέση μέσα σας που αρνείστε να τολμήσετε στην αλλαγή σας.

Σας φαίνεται δύσκολο να διαφοροποιηθείτε από την εικόνα εαυτού που έχει διαμορφωθεί γιατί κάθε έλεγχος ασκεί σαγήνη, προκειμένου να επαναλαμβάνετε αυτό που υπάρχει στο μυαλό σας, νομίζοντας πως σας δημιουργεί ασφάλεια. Κάθε comfort zone όμως που σας κρατά αιχμάλωτο και δεν σας βοηθά να εξελιχτείτε, να αναπτυχθείτε, να ανοιχτείτε σε νέες περιοχές που καθρεφτίζουν συνολικότερα τον εαυτό σας, μόνο αληθινή ασφάλεια δεν παρέχει.

Στις σχέσεις όπως και στις συνεργασίες σας επικοινωνείτε με τους άλλους με αιτήματα να σας εκτιμήσουν, να σας αποδεχτούν, να σας αγαπήσουν κι όταν αυτό δεν γίνεται, με τον τρόπο που το απαιτείτε, είτε αντιδράτε παρορμητικά είτε θλίβεστε. Ένα μικρό παιδί μέσα σας ελπίζει πως στην εκτίμηση, στην αποδοχή, στην αγάπη του άλλου θα βρει την εκτίμηση προς τον εαυτό του. Θα διαγραφτεί με μαγικό τρόπο το παρελθόν του και θα γραφτεί από άλλους το παρόν του, ένα παρόν που θα καθρεφτίζεται από τους άλλους αυτό που χρειάζεται.

Όταν συνειδητοποιείτε ότι η εκτίμηση προς τον εαυτό σας μπορεί να καλλιεργηθεί από σας, σας είναι πιο εύκολο να πιστέψετε σε αυτά που θέλετε και να τα επικοινωνήσετε με σεβασμό στον εαυτό σας. Δεν αναζητάτε εκτίμηση, εκτιμάτε τον εαυτό σας και δέχεστε ό,τι αντανακλά αυτήν την εκτίμηση χωρίς να θυμώνετε με τον εαυτό σας και τους άλλους. Δεν αποζητάτε αποδοχή, αποδέχεστε τον εαυτό σας και κατανοείτε πολύ πιο εύκολα και τον άλλον άνθρωπο. Δεν αναζητάτε αγάπη, αλλά αγαπάτε τον εαυτό σας και ανοίγεστε στους ανθρώπους εκείνους που η καρδιά σας είναι ανοιχτή στις αλλαγές προκειμένου να δημιουργήσετε μαζί μια σχέση αμοιβαιότητας.

Όταν εκτιμάτε τον εαυτό σας, σέβεστε τη δημιουργικότητά σας και αξιοποιείτε τις δυνατότητές σας ώστε να ανταποκριθείτε σε αυτήν. Εκείνο που σας ενδιαφέρει δεν είναι να κατακτήσετε τα όνειρά σας και τους στόχους σας προκειμένου να αποδείξετε ότι αξίζετε, αλλά κάνετε ό,τι κάνετε επειδή το αγαπάτε, επειδή σας αρέσει και επομένως μεγαλώνετε μαζί με τα όνειρά σας, ωριμάζετε χάρη στους στόχους σας. Πλάθεστε με υλικά ονείρων και γίνεστε ένα με αυτά, τα πραγματοποιείτε και χαίρεστε με το ταξίδι όπως και με το αποτέλεσμα.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας