Η ώριμη νιότη
14 Ιουνίου 2018
Οι ρόλοι αλλάζουν
15 Ιουνίου 2018

Συναισθηματική πληρότητα

Όταν έρχεσαι σε επαφή με κάθε χαρακτηριστικό σου και του δίνεις τη θέση που του αξίζει, δεν σε φοβίζει η δύναμή του, αλλά το αποδέχεσαι, το υποστηρίζεις, τα αναγνωρίζεις στους ανθρώπους που συναντάς.

Όταν νιώθεις ευγνωμοσύνη για κάθε γεγονός στη ζωή σου, όταν νιώθεις πως ό,τι πέρασε πέρασε σωστά, είναι πιο εύκολο να εκτιμήσεις τον εαυτό σου, να ζεις την κάθε στιγμή ως μοναδική. Δεν στρέφεσαι στο παρελθόν αλλά χαίρεσαι με αυτό που είσαι και ζεις στο παρόν.

Όταν κατανοείς πως τα λάθη που έγιναν στο μεγάλωμά σου δεν έγιναν σκόπιμα, αλλά από άγνοια, ανοίγει η καρδιά σου στη συγχώρεση και στην αγάπη.

Όταν αγκαλιάζεις τον πόνο του μικρού παιδιού μέσα σου, που δεν χόρτασε την αγάπη όσο θα ήθελε, δεν σε τρομάζει η αγάπη του άλλου ανθρώπου, δεν θυμώνεις μαζί της, δεν την αμφισβητείς, δεν φεύγεις πανικόβλητος μπροστά σε αυτήν. Τη δέχεσαι, την επιτρέπεις, νιώθεις οικεία με εκείνη. Τα στερεότυπά σου υποχωρούν και εκείνο που σε ενώνει με τους ανθρώπους σου είναι τα συναισθήματα που  νιώθεις μαζί τους.

Όταν αναγνωρίζεις ό,τι πόνεσες, χωρίς να κρύβεις από τον εαυτό σου την αλήθεια, δεν συναντάς ανθρώπους που σε πονούν, από ανάγκη να εκφραστεί το συναίσθημά σου ώστε να μη γίνει σύμπτωμα. Οι άνθρωποι που συνδέεσαι μαζί τους είναι εκείνοι που αλληλεπιδράτε με ειλικρίνεια, αμεσότητα, συνέπεια, υπευθυνότητα.

Όταν εκτιμάς τον εαυτό σου και πιστεύεις στην αξία σου, δεν υποτιμάς τον εαυτό σου, δεν αμφισβητείς τα συναισθήματα των άλλων προς εσένα, δεν αναρωτιέσαι για τις προθέσεις τους. Επιζητάς την ηρεμία στις σχέσεις σου και δέχεσαι τα συναισθηματικά δώρα των άλλων με ευγνωμοσύνη, ενώ τους προσφέρεις απλόχερα αυτά που επιθυμείς.

Όταν σε αποδέχεσαι, δεν προσπαθείς να αποδεικνύεις συνεχώς με τις πράξεις σου ότι αξίζεις να ενδιαφέρονται για σένα. Δεν προσπαθείς να μαντέψεις τι θέλει ο άλλος για να προσαρμοστείς σε αυτό που θέλει, από φόβο μήπως τον χάσεις. Δεν προσπαθείς να τον πείσεις να σε αγαπήσει από ανάγκη να νιώσεις ότι αξίζεις. Αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, με αυτό που είσαι, όπως και με αυτό που δεν είσαι, με αυτά που αισθάνεσαι και μοιράζεσαι. Γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να τα ελέγξεις όλα και ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να αναγνωρίσουν αυτά που έχει η καρδιά σου να δώσει.

Όταν αφήνεσαι στην αγάπη μέσα σου, νιώθεις βαθιά αγάπη και ευτυχία για τους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή σου.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας