Ο πραγματικός μας εαυτός είναι αγνή αγάπη
3 Ιουνίου 2019
Όταν αγνοείς ένα μωρό που κλαίει, το βοηθάς να συνηθίσει την απουσία και την εγκατάλειψη
4 Ιουνίου 2019

Οι συμπεριφορές αυτοαπόρριψης, λύπης, θυμού, ζήλιας κ.α. μπορούν να αλλάξουν όταν αναγάγουμε σε τέχνη την εκτίμηση στον εαυτό μας

Έχετε τη δύναμη της δημιουργίας. Η δύναμή σας είναι τόσο μεγάλη που ό,τι πιστεύετε πραγματοποιείται. Δημιουργείτε τον εαυτό σας, όποιοι κι αν πιστεύετε ότι είστε. Είστε  αυτοί που είστε, γιατί αυτό πιστεύετε για τον εαυτό σας. Όλη σας η προσωπικότητα, όλα όσα πιστεύετε, είναι δημιούργημά σας. Έχετε την ίδια δύναμη με όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Η κρίσιμη διαφορά είναι πως τη χρησιμοποιείτε, τι δημιουργείτε με αυτή. Μπορεί από πολλές απόψεις να είστε ίδιοι με τους άλλους, όμως κανείς στον κόσμο δεν ζει ακριβώς όπως εσείς.

Έχετε εξασκηθεί όλη σας τη ζωή για να γίνετε αυτό που είστε και το κάνετε τόσο καλά που γίνεστε δεξιοτέχνες  αυτού που πιστεύετε ότι είστε. Ελέγχετε με δεξιοτεχνία την προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις σας, κάθε σας πράξη και κάθε σας αντίδραση. Εξασκείστε επί χρόνια και επιτυγχάνετε τη δεξιοτεχνία που απαιτείται για να γίνετε αυτό που πιστεύετε ότι είστε. Μόλις αντιληφθείτε ότι είμαστε όλοι δεξιοτέχνες, θα μπορέσετε να διακρίνετε σε τι έχουμε δεξιοτεχνία.

Όταν είμαστε παιδιά και έχουμε προβλήματα με κάποιον, θυμώνουμε. Για οποιονδήποτε λόγο, ο θυμός αυτός απωθεί  το πρόβλημα∙ πετυχαίνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συμβαίνει και δεύτερη φορά – αντιδρούμε με θυμό-, και τώρα ξέρουμε ότι όταν θυμώνουμε απωθούμε το πρόβλημα. Έπειτα εξασκούμαστε συνεχώς, μέχρι που γινόμαστε δεξιοτέχνες του θυμού.

Κατά τον ίδιο τρόπο, γινόμαστε δεξιοτέχνες της ζήλιας, της λύπης, της αυτοαπόρριψης. Όλες τις δυστυχίες και τις συμφορές τις δημιουργούμε εξασκώντας κάποιες συμπεριφορές. Κάνουμε συμφωνία με τον εαυτό μας και τις εξασκούμε μέχρι να τις αναγάγουμε σε τέχνη. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, που νιώθουμε και που δρούμε γίνεται τόσο αυτόματος που δεν χρειάζεται πλέον να προσέχουμε συνειδητά τι κάνουμε. Συμπεριφερόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο  ακολουθώντας το μοτίβο δράσης – αντίδρασης.

Για να γίνουμε δεξιοτέχνες της αγάπης, πρέπει να εξασκηθούμε στην αγάπη. Οι προσωπικές σχέσεις είναι κι αυτές μια τέχνη και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε δεξιοτεχνία είναι με την εξάσκηση.

Don Miguel Ruiz, Μαθαίνοντας την αγάπη, διόπτρα