Δοτικότητα ή θυσία;
6 Νοεμβρίου 2023
Ένα παιδί έχει ανάγκη από προσοχή
10 Νοεμβρίου 2023

Ένα παιδί κάνει λάθος

Ένα παιδί κάνει λάθος και ελπίζει…

Ότι θα το αγαπήσουν παρά το λάθος του.

 

Διαφορετικά, αισθάνεται μόνο του, απαρηγόρητο, αβοήθητο.

 

Αν το αγαπούν μόνο επειδή πετυχαίνει, επειδή φέρνει καλούς βαθμούς, ανησυχεί  πως η αξία του είναι δεμένη με τα επιτεύγματά του, πως έχει αξία για εκείνους μόνο όταν τα καταφέρνει.

 

Έτσι, όταν κάνει λάθος, φοβάται ότι θα χάσει την αγάπη τους, ότι δεν θα έχει αξία για εκείνους, δεν θα έχει αξία για κανένα.

 

Ένα παιδί, όταν κάνει ένα λάθος, χρειάζεται να νιώσει ότι αγαπιέται ακόμα και με τα λάθη του.  Διαφορετικά,  πώς να εμπιστευτεί τον εαυτό του, πώς να πιστέψει στην αγάπη;

 

Καθώς μεγαλώνει, μπορεί να κάνει απανωτά λάθη, ελπίζοντας ότι θα γίνει αποδεκτός ακόμα και με αυτά.

 

Αυτά τα λάθη μπορεί να τον απομακρύνουν από την πυρήνα της προσωπικότητάς του, η προτεραιότητά του όμως είναι να αγαπηθεί με όλες τις διαφορετικές του πλευρές.

 

Ελπίζει  να αποδεχτεί τον εαυτό του με όλα τα λάθη του, να μην απογοητεύεται από αυτά, αλλά να αγαπά τον εαυτό του και με αυτά.

 

Νιώθει άβολα όταν προσπαθεί να σεβαστεί τον εαυτό του. Προσπαθεί να αγαπήσει κάθε πλευρά του, όταν δεν είχε την υποστήριξη των άλλων, όταν έμενε μόνος στην αποτυχία του. Πως να αποδεχτεί τον εαυτό του και να τον συγχωρήσει, να αγκαλιάσει κάθε πτυχή του, ακόμα κι εκείνη που του φαίνεται τσαλακωμένη;

 

Να αφουγκραστεί τα συναισθήματα που ένιωσε, εκείνα που νόμιζε πως τον απομάκρυναν από εκείνους; Το φόβο του μήπως τους χάσει, την αγωνία του που τους απογοήτευσε, το θυμό του που δεν αγαπιόταν για αυτό που ήταν. Αν τα φανερώσει αυτά τα συναισθήματα, θα τον αγαπήσουν; Μήπως μείνει και πάλι μόνος με αυτά;

 

Ένα παιδί κάνει λάθος. Είναι το δικό μας εσωτερικό παιδί. Και θέλει να το αγκαλιάσουμε με τα λάθη του. Να το αγαπήσουμε με αυτά. Να μην το κρίνουμε. Να το αποδεχτούμε. Να κάτσουμε δίπλα του και να αγκαλιάσουμε το κλάμα του. Να το αντέξουμε. Όταν το κάνουμε, τα βλέπει τα λάθη του, τα αναγνωρίζει. Είναι εκείνα που έκανε από φόβο πως δεν θα έχει την αποδοχή.

Αγγελική Μπολουδάκη