Η ηλικία μας βρίσκεται εκεί που θέλουμε εμείς
10 Δεκεμβρίου 2019
Μαμά και μπαμπά
12 Δεκεμβρίου 2019

Μορφές της ενσυναίσθησης

Ο άνθρωπος που διαθέτει συναισθηματική ενσυναίσθηση νιώθει τα συναισθήματα και τα αισθήματα των άλλων ανθρώπων, μπαίνει στη θέση τους, τους καταλαβαίνει.

Ο άνθρωπος που διαθέτει γνωστική ενσυναίσθηση αντιλαμβάνεται πως νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι. Αντιλαμβάνεται τις σκέψεις τους που συνδέονται με τα συναισθήματά τους, καταλαβαίνει πως λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν.

Η ενσυναίσθηση είναι δώρο το οποίο καλλιεργείται με ωριμότητα και ευθύνη.

Διαφέρει από τη συμπάθεια που είναι το ενδιαφέρον και η έγνοια για τον άλλον. Διαφέρει και από την ταύτιση που είναι η ένωση μέσω των κοινών συναισθημάτων και σκέψεων. Και τα δυο είναι τρόποι σύνδεσης αλλά η ενσυναίσθηση προυποθέτει ωριμότητα και αυτονομία, ώστε να αισθανθείτε τον άλλον άνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα είστε στον εαυτό σας. Το να είστε στο κέντρο σας, σας βοηθά να καταλάβετε καλύτερα το πραγματικό συναίσθημα του άλλου ανθρώπου.

Όταν συναισθάνεστε με ωριμότητα τον άλλον, είστε στο κέντρο σας, αφήνεστε στα συναισθήματά σας παρατηρώντας πως νιώθετε κάθε φορά στην αλληλεπίδρασή σας με τον άλλον άνθρωπο. Ενώ τον συναισθάνεστε, ταυτόχρονα διατηρείτε την αυτονομία σας. Νιώθετε εμπιστοσύνη σε εκείνον ότι μπορεί να αξιοποιήσει το πρόβλημά του, ότι μπορεί να αναλάβει την ευθύνη του. Ενώ τον συναισθάνεστε, γνωρίζετε τα όρια σας. Το ερώτημα “τι μπορώ να προσφέρω εγώ;” είναι σε προτεραιότητα.

Μια αποκλίνουσα μορφή της ενσυναίσθησης είναι η υπερενσυναίσθηση. Δεν νιώθετε απλά τον άλλον άνθρωπο αλλά απορροφάτε το συναίσθημά του. Γίνεστε ένα με αυτό, χωρίς να διαχωρίζετε τον εαυτό σας από αυτό. Δεν αισθάνεστε απλά το συναίσθημά του, υποφέρετε από αυτό, υποβάλλεστε από αυτό. Ταυτίζεστε με τρόπο που δεν διαφοροποιείστε ώστε να δείτε το θέμα με αντικειμενική ματιά. Ο λόγος είναι γιατί ταυτίζεστε με κάτι που σας θυμίζει ένα βίωμα του παρελθόντος, όπου δεν έχετε επεξεργαστεί τα συναισθήματα σας για αυτό. Βλέπετε τον άλλον άνθρωπο μέσω αυτού του φίλτρου. Υποφέρετε για αυτόν, ενώ στην πραγματικότητα, υποφέρετε για τον εαυτό σας.

Όταν συναισθανόμαστε είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας. Με αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η εκτίμηση. Μπορούμε να καταλάβουμε κάθε άνθρωπο που νιώθει ένα συναίσθημα όταν έχουμε καταλάβει τον εαυτό μας που νιώσαμε αυτό το συναίσθημα στο παρελθόν. Όταν έχουμε αγκαλιάσει με σεβασμό τον εαυτό μας, μπορούμε να νιώσουμε με σεβασμό τον άλλον άνθρωπο. Όταν έχουμε εκτιμήσει την αξία του συναισθήματος μας, δίνουμε αξία στο συναίσθημα του άλλου ανθρώπου.

Επικοινωνούμε, αλληλεπιδρούμε, συναισθανόμαστε, συνδεόμαστε.

Αγγελική Μπολουδάκη