Θεμελιώδεις Συναισθηματικές Ανάγκες στις Συναισθηματικές Σχέσεις
26 Νοεμβρίου 2024Το θαύμα της επούλωσης
2 Δεκεμβρίου 2024
“Ποτέ μην συγχέετε την εκπαίδευση με την νοημοσύνη, μπορείτε να έχετε διδακτορικό και να εξακολουθείτε να παραμένετε ηλίθιος..” Richard P. Feynman -Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 1965
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην απόκτηση γνώσης και την κατανόηση του κόσμου με ουσιαστικό τρόπο. Δεν αμφισβητεί κανείς την αξία της εκπαίδευσης ή της επιστημονικής κατάρτισης. Ωστόσο, η νοημοσύνη δεν είναι απλώς ζήτημα τίτλων, πτυχίων ή γνώσεων που έχουμε συλλέξει.
Η νοημοσύνη σχετίζεται περισσότερο με την ικανότητά μας να κατανοήσουμε, να εξετάσουμε κριτικά τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας, να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και να αναγνωρίσουμε όταν κάνουμε λάθος. Είναι η δεξιότητα να βλέπουμε πέρα από τις προφανές, να συνδέουμε τα κομμάτια του κόσμου μας και να προσαρμόζουμε τη σκέψη μας όταν έρθουμε αντιμέτωποι με την αλήθεια. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι γεμάτος από γνώσεις, αλλά αν του λείπει η διάθεση για κατανόηση, ενσυναίσθηση, περιέργεια ή αυτογνωσία, τότε οι γνώσεις αυτές γίνονται ένα ανούσιο βάρος.
Δεν έχει σημασία το ύψος του ακαδημαϊκού μας επιτεύγματος, αν δεν συνοδεύεται από μια βαθιά συνειδητοποίηση των περιορισμών μας και της σημασίας του να μαθαίνουμε από την εμπειρία, τους άλλους ανθρώπους, ακόμα και από τα λάθη μας. Κάποιος που είναι πραγματικά νοήμων μπορεί να παραδεχθεί την άγνοιά του και να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνειδητοποίηση ως εργαλείο ανάπτυξης.
Έχει μεγάλη σημασία η ενσυναίσθηση και η σοφία. Δεν είναι αρκετό να γνωρίζουμε πώς να επιλύσουμε ένα μαθηματικό πρόβλημα ή να αναλύσουμε ένα επιστημονικό πείραμα. Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τη θέση μας μέσα σε έναν μεγαλύτερο, σύνθετο κόσμο γεμάτο ανθρώπους με συναισθήματα, ανάγκες και προκλήσεις. Η πραγματική νοημοσύνη, ίσως, είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε μόνο τις έννοιες, αλλά και τους ανθρώπους – δρούμε με καλοσύνη και ευαισθησία.
Σε έναν κόσμο που συχνά μετρά την αξία των ανθρώπων με βάση τους τίτλους και τα πτυχία τους, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στην ουσία. Το να είσαι «έξυπνος» δεν αφορά τα χαρτιά που κατέχουμε, αλλά το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και πώς συνεισφέρουμε σε αυτή με ανθρωπιά και σοφία.
Αγγελική Μπολουδάκη