Όλοι ξεκινάμε τη διαδικασία προτού είμαστε έτοιμοι…
19 Σεπτεμβρίου 2021
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…
25 Σεπτεμβρίου 2021

Ζωή είναι ό,τι δημιουργούμε…

Καθετί που γίνεται στη ζωή μας, για κάποιο λόγο γίνεται. Κάτι θέλει να μας πει που χρειάζεται να το ακούσουμε. Να συνδεθούμε με το νόημά του. Έρχεται σαν δώρο και σαν δώρο πρέπει να το δούμε. Συνειδητοποιώντας το νόημά του, αξιοποιούμε το μήνυμά του, προχωράμε μαζί του.

Αυτό που μας κάνει να μην αφουγκραζόμαστε το μήνυμά του είναι γιατί φοβόμαστε ότι ήρθε ως απειλή. Το μικρό παιδί μέσα μας περιμένει την τιμωρία και όταν κάνει λάθος, νομίζει πως αυτή είναι που του αξίζει.

Ο θάνατος ενός αγαπημένου ζώου, για παράδειγμα, αν νιώσουμε το μήνυμα που μας φέρνει, σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αποχωριστούμε, κάτι οικείο και αγαπημένο που ήρθε στη ζωή μας ως ευλογία, όπου όμως πλέον ανήκει στο παρελθόν, γιατί η ζωή εξελίσσεται και εμείς μαζί της. Ένα αίτημα παιδικό ικανοποιήθηκε σε κάτι που ζήσαμε ή ίσως δεν ικανοποιήθηκε, όπου όμως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την αυταπάτη ικανοποίησής του.

Κάθετί που γίνεται στη ζωή μας για κάποιο λόγο γίνεται. Γιατί είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε, να το ζήσουμε, να ωριμάσουμε μαζί του. Να ελευθερωθούμε από τις αυταπάτες μας, για να δεσμευτούμε με αφοσίωση με ό,τι μας ενδιαφέρει στη ζωή μας, που η σύνδεση μαζί του μας υγιαίνει.

Υπάρχουν γεγονότα που είναι επώδυνα. Κι όμως και αυτά κάτι σημαντικό θέλουν να μας πουν. Με κάποιο τρόπο μας βοηθούν στη μετάβασή μας. Μας ωριμάζουν, μας φέρνουν σε επαφή με την αλήθειά μας, αρκεί να τα δούμε ως ευλογία και όχι ως τιμωρία.

Κάθε γεγονός στη ζωή μας καθρεφτίζει μια ανάγκη μας, ένα συναίσθημά μας, την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας, τον τρόπο που δεσμευόμαστε και συνδεόμαστε, την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Αντανακλά τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και έρχεται για να συνειδητοποιήσουμε τι πρέπει να κρατήσουμε ή τι να αλλάξουμε στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας.

Η ζωή είναι δίκαιη και όταν το συνειδητοποιούμε αυτό, μπορούμε πιο εύκολα να μην θυμώνουμε με ό,τι ζούμε αλλά να νιώθουμε ευγνωμοσύνη γιατί ό,τι έγινε, συνέβαλε ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Συνέβαλε ώστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, να αποχωριστούμε τις αυταπάτες μας. Να πάρουμε αυτό το μικρό παιδί από το χέρι και να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει, ώστε τα αιτήματά του να μην είναι αιτήματα εξάρτησης, απαίτησης ή επιβεβαίωσης αλλά αιτήματα σύνδεσης με τη ζωή.

Αγγελική Μπολουδάκη