Οδηγός (μη) ενηλικίωσης
13 Οκτωβρίου 2020
Όταν απαντάμε σε ένα ερώτημά μας, η απάντηση μπορεί να αμφισβητήσει πεποιθήσεις που είχαν αποτελέσει την ασφάλειά μας, κάτι που ανατρέπει απόψεις που είχαμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας
16 Οκτωβρίου 2020

Η εντολή “δεν θα τα καταφέρω” γίνεται εντολή “θα τα καταφέρω”

Όλοι μας μεταφέρουμε μια ή περισσότερες εντολές. Λόγια που ειπώθηκαν, που νομίσαμε ότι ειπώθηκαν, γίνονται εικόνες μας που επηρεάζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Η εντολή “δεν θα τα καταφέρω” σε κάνει να μην προσανατολίζεσαι στην επιθυμία σου. Μπορεί, για παράδειγμα, να είσαι ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος, που έχεις στόχους, όπου όμως επαγγελματικά να μην είσαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που οργανώνεις την αφοσίωσή σου σε ό,τι σε ενδιαφέρει.

Μπορεί να μην έχεις εξελιχθεί όσο σου αξίζει ή να αποσιωπάς την αξία σου ή να μην αφοσιώνεσαι στους στόχους σου ή να μην κάνεις κινήσεις που υποστηρίζουν τις επαγγελματικές σου ικανότητες.

Όταν εξελίσσεσαι, νιώθεις άγχος. Όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου, φοβάσαι ότι κάτι κακό θα συμβεί. Όταν είσαι στην πιο δημιουργική σου πορεία, η σκέψη σου αποπροσανατολίζεται και δεν πετυχαίνεις όσα σου αξίζουν.

Αυτή η εντολή που έχει γίνει εικόνα σου, σε προσδιορίζει. Χρειάζεται να την αναγνωρίσεις, για να μπορείς να την αλλάξεις. Να κατανοήσεις τον εαυτό σου, που μέχρι τώρα πορευόσουν σύμφωνα με αυτήν, λέγοντας ότι με κάποιο τρόπο σε προστάτευε από αποφάσεις που θα μπορούσαν να ακυρώσουν την δημιουργικότητά σου.

Όταν την συνειδητοποιείς είναι πιο εύκολο να αναλάβεις την ευθύνη σου σε αυτήν. Ο φόβος, το άγχος, η ανασφάλεια, είναι συναισθήματα φυσιολογικά, αν σκεφτείς ότι μεταβαίνεις σε νέες συνθήκες γόνιμες και δημιουργικές. Μην τα φοβηθείς ούτε να τα παρερμηνεύσεις, λέγοντας ότι τώρα που αναλαμβάνεις τη δημιουργικότητά σου έρχονται για να σε κάνουν να παλινδρομήσεις, θεωρώντας ότι αυτή η θέση σου αξίζει. Κάθε μετάβαση προκαλεί άγχος, κάθε νέα θέση προκαλεί ανασφάλεια. Τα συναισθήματά μας είναι έμπιστος σύμβουλος μας. Όμως χρειάζεται να μάθουμε να τα ερμηνεύουμε, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα παρερμηνεύσουμε.

Όταν αποδεχτείς όλα σου τα συναισθήματα σαν φυσιολογικό μέρος του ταξιδιού σου, η δημιουργικότητά σου καρποφορεί. Όταν κατανοήσεις ότι αυτή η εντολή δόθηκε από λάθος και δεν είναι η πραγματική σου αξία, αναλαμβάνεις υπεύθυνα τον εαυτό σου.

Κάθε χαρακτηριστικό μας είναι ιερό. Όταν το αναλαμβάνουμε, επιτελούμε μια ιερή πράξη. Όταν το οδηγούμε στην αξία του, νιώθουμε δικαιωμένοι.

Αγγελική Μπολουδάκη