Δεν είμαστε ένα κύμα, είμαστε μέρος του ωκεανού
5 Ιανουαρίου 2019
Όταν αναλαμβάνουμε κάθε χαρακτηριστικό δικό μας με υπευθυνότητα, συνομιλούμε με την αλήθεια μας, με την αλήθεια των άλλων
8 Ιανουαρίου 2019

Η ικανότητά σου να βάζεις όρια σε κάνει να νιώθεις οικεία με τους ανθρώπους σου

Η οικειότητα σε συναρπάζει, η επικοινωνία σε θρέφει.

Όταν ικανοποιείς τις ανάγκες σου, δεν προσαρμόζεσαι σε επιθυμίες και σε προσδοκίες άλλων ελπίζοντας να ικανοποιήσουν τις δικές σου. Τις αναλαμβάνεις και νιώθεις οικεία με τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέεσαι.

Βάζεις όρια στον εαυτό σου, γνωρίζεις αυτά που θέλεις, αυτά που αναζητάς. Δεν φοβάσαι μήπως απογοητεύσεις κάποιον, γιατί με τους ανθρώπους που νιώθεις οικεία έχετε κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Δεν ανησυχείς μήπως δυσαρεστήσεις, γιατί γνωρίζεις πως οι αλήθειες δεν είναι πάντα εύκολες, κάποιες φορές μάλιστα είναι επώδυνες, αλλά οι σχέσεις που αντέχουν στον χρόνο μεταβολίζουν τις δυσκολίες.

Όταν βάζεις όρια, δεν νιώθεις θλίψη, ούτε θυμό γιατί συνειδητοποιείς ότι τα όρια είναι απαραίτητα.

Δεν νιώθεις συμπόνια για τους άλλους, γιατί δεν νιώθεις ενοχές και υποχρέωση να αναλάβεις αυτό που νιώθει ο άλλος άνθρωπος. Επιτρέπεις στους άλλους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους, γιατί τους εμπιστεύεσαι.

Φράσεις όπως: “Δεν επιτρέπεται να σε εγκαταλείψω”, “Είμαι υποχρεωμένος σε σένα, υπεύθυνος για σένα”, “δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να έχω δική μου βούληση”, είναι πεποιθήσεις που δεν τις υιοθετείς, γιατί εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, εμπιστεύεσαι τους άλλους ανθρώπους.

Όταν σχετίζεσαι δεν χάνεσαι, αλλά νιώθεις ελεύθερος να δεσμευτείς και να συνδεθείς. Όταν δίνεις κομμάτια του εαυτού σου στους ανθρώπους που εκτιμάς, το κάνεις με χαρά γιατί νιώθεις πως ευεργετείσαι πάνω από όλους εσύ.

Γνωρίζεις ότι στις σχέσεις σου είναι απαραίτητο να εκφράζεις τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου. Δεν δέχεσαι το καθετί παθητικά, αλλά με τους ανθρώπους σου συνδιαμορφώνετε ενεργητικά τη σχέση σας. Δεν νιώθεις να χάνεσαι στον άλλον, αλλά παραδίνεσαι και από αυτήν την παράδοση προκύπτει ένας αναγεννημένος εαυτός και για τους δυο σας.

Απολαμβάνεις την εγγύτητα, χαίρεσαι με τα κοινά που σας ενώνουν. Όσο πιο κοντά τους έρχεσαι, ανακαλύπτεις ομοιότητες που σε ενώνουν με σένα, σε ενώνουν με τους ανθρώπους σου.

Νιώθεις άνετα να δεσμευτείς μαζί τους χωρίς διλήμματα, χωρίς αγωνίες. Εστιάζεις σε αυτά που θέλεις αληθινά, σε αυτά που εκφράζουν εσένα, νιώθεις χαρά που οι άλλοι άνθρωποι ικανοποιούν τις δικές τους επιθυμίες.

Σέβεσαι τον εαυτό σου, κάνεις επιλογές που ανταποκρίνονται στη δική σου αλήθεια. Δεν επιλέγεις με κριτήριο το βαθμό δυσκολίας, αλλά με το κατά πως η επιλογή σου απαντά σε αυτό που είσαι και σε αυτό που θέλεις αληθινά για σένα.

Εστιάζεις σε αυτό που θέλεις για σένα, οριοθετείς κάθε στοιχείο δικό σου που σε αποπροσανατολίζει και βάζοντας στόχους, σέβεσαι την επιθυμία σου, εκτιμάς τον εαυτό σου, εμπιστεύεσαι τις δυνατότητές σου.

Κι όταν βάζεις όρια, ανακαλύπτεις ότι οι άνθρωποι σε εκτιμούν περισσότερο, γιατί νιώθουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και μαζί σου.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας