Πως μπορώ να βοηθήσω ένα φίλο μου που νιώθω ότι με αυτό που κάνει δεν εκτιμά τον εαυτό του;
13 Νοεμβρίου 2018
Αλλαγές
14 Νοεμβρίου 2018

Θέλω

Όταν εκφράζετε το αίτημά σας για μια επιθυμία σας που είτε αφορά εσάς είτε τη σχέση σας με έναν άλλο άνθρωπο, είναι σημαντικό τόσο για σας όσο και για τον άλλον άνθρωπο να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας όταν το κάνετε.

Να ξεκαθαρίζετε ότι είναι ένα αίτημα που θα σας κάνει να νιώσετε αληθινά καλά.

Να ξεκαθαρίζετε επίσης ότι δεν είναι ένα αίτημα που λέει “κράτησέ με από το χέρι για να τα καταφέρω”.

Όταν εκφράζετε το αίτημά σας, να απορρέει από μια επιθυμία σας, να είστε ο εαυτός σας, να είναι αυτό που αληθινά θέλετε.

Όταν, για παράδειγμα, θέλετε να δημιουργήσετε αυτό που επιθυμείτε, λέτε: “θέλω να κάνω αυτό γιατί το επιθυμώ και αναλαμβάνω το ρίσκο της ευθύνης μου”.

Όταν θέλετε να κάνετε κάτι μαζί με έναν άνθρωπο, εκφράστε του την επιθυμία σας για αυτό που θέλετε εσείς, όπως και την επιθυμία σας για το ότι θέλετε να το κάνετε μαζί.

Αν του ζητήσετε να κάνετε κάτι μαζί με τρόπο “κράτησέ με από το χέρι’ εκφράζετε μια ανάγκη σας που ζητά μια επιβεβαίωση από έναν άνθρωπο, ελπίζοντας να σας βοηθήσει να τα καταφέρετε και όχι την επιθυμία σας για ένα μαζί. Ή μπορεί να εκφράζει ένα φόβο σας που λέει ‘κράτησε με γιατί χωρίς εσένα δεν θα τα καταφέρω”. Και στις δυο περιπτώσεις, αυτό που θέλετε δεν είναι να είστε μαζί ουσιαστικά, αλλά έχετε ανάγκη από έναν άνθρωπο για να ικανοποιεί ανάγκες σας, να ανακουφίζει τους φόβους σας ή να σας επιβεβαιώνει. Και στις δυο περιπτώσεις, ακόμα κι αν το αίτημά σας δεν βρει ανταπόκριση, θα παραμείνετε υποταγμένη γιατί θα νιώθετε ενοχές. Θα διαισθάνεστε ότι αυτό που θέλετε δεν το εκφράζετε με ξεκάθαρο τρόπο.

Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας, εκφράζετε την επιθυμία σας και παραμένετε πιστή σε αυτήν. Αν αφορά εσας, την υλοποιείτε και χαίρεστε με το αποτέλεσμα. Αν αφορά τη σύνδεσή σας με έναν άνθρωπο, όταν εκφράζετε την επιθυμία σας να κάνετε κάτι μαζί, ο άνθρωπος που επιθυμεί το ίδιο με σας θα νιώσει καλά να αισθάνεται πως τον θέλετε γιατί αυτό που επιδιώκετε και οι δυο είναι η ισοτιμία στη σχέση σας. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο η επιθυμία σας δεν βρει ουσιαστική ανταπόκριση, θα νιώσετε και πάλι καλά γιατί θα νιώθετε σίγουρη μέσα σας ότι αυτό που θέλατε το εκφράσατε. Η επιθυμία σας, άλλωστε δεν είναι να ανταποκριθεί ο άλλος άνθρωπος, γιατί αυτό είναι προσδοκία, αλλά να μοιραστείτε αυτό που θέλετε. Όσο πιο σίγουρη είστε για την επιθυμία σας, δηλαδή, δεν εξαρτάστε από κανένα για το αποτέλεσμα, μια που αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η πραγματοποίησή της, οπότε την αναλαμβάνετε με ευθύνη.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας