Ο ρόλος του γονιού δεν είναι απλά ένα δικαίωμα αλλά μια υποχρέωση
13 Ιανουαρίου 2024
Και συνδέεσαι με το θείο που είναι μέσα σου και που κρατά την αρχή του νήματος στο χέρι του
16 Ιανουαρίου 2024

Ισότητα και σχέσεις

Δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε ίσα δικαιώματα. Τόσο ο ετεροφυλόφιλος όσο και ο ομοφυλόφιλος έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον/την σύντροφό τους, να δημιουργήσουν σχέση και να παντρευτούν.

Δεν προστατεύουμε την παραδοσιακή οικογένεια με το να μην συμφωνούμε με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τα στερεότυπά μας συντηρούνται. Η ανασφάλειά μας, οι φόβοι μας, η άγνοιά μας.

Κλείνουμε τα μάτια μας σε μια πραγματικότητα που υπάρχει και γιατί; Μεγαλώνουν παιδιά σε ομόφυλες οικογένειες. Πώς να νιώθουν αυτά αν η πολιτεία δεν φροντίσει για τα δικαιώματά τους; Για τις υποχρεώσεις των γονιών προς αυτά; Πώς θα νιώθουν για εμάς, για τον διχασμό μας;

Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες και να σεβόμαστε τη σεξουαλική ταυτότητα των ανθρώπων.

Αυτό που έχει σημασία είναι η ύπαρξη αγάπης στις σχέσεις. Σεβασμός, εκτίμηση, υπευθυνότητα, ευγνωμοσύνη. Χωρίς αυτά, δεν υπάρχει σχέση ή δεν πρέπει να υπάρχει.

Κανονικά παραδοσιακή οικογένεια θα έπρεπε να είναι αυτή στην οποία απαράβατος κανόνας είναι ο σεβασμός των μελών μεταξύ τους και ο σεβασμός του κάθε μέλους προς τους άλλους ανθρώπους.

Η ένωση δύο ανθρώπων από αγάπη είναι φυσιολογικότατη.

Κάθε οικογένεια, είτε πρόκειται για οικογένειες με μια μητέρα και έναν πατέρα με παιδιά, είτε για οικογένειες με έναν γονέα, οικογένειες ομοφυλοφίλων, ή άλλες δομές, είναι κοινότητες, μοναδικές η κάθε μία, με αξίες και δυνατότητες.

Όταν αποδεχόμαστε την ποικιλομορφία των οικογενειακών μοντέλων, ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου κάθε άτομο, ανεξάρτητα από την οικογενειακή του δομή, νιώθει αποδεκτό και σεβαστό. Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάμε τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις, με αυτόν τον τρόπο προωθούμε την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Όταν οι πολίτες νιώθουν ότι οι διαφορετικές τους ανάγκες αναγνωρίζονται, ενδιαφέρονται με ένα πιο ενεργητικό τρόπο για το σύνολο της κοινότητας. Δημιουργείται έτσι μια πιο συνεκτική, προοδευτική και δίκαιη κοινωνία.

Αγγελική Μπολουδάκη