Πως νιώθει ένας άνθρωπος με άγχος και κατάθλιψη
31 Ιανουαρίου 2018
Φόρα το και διασκέδασέ το
31 Ιανουαρίου 2018

Όταν δεν σε επηρεάζει η επιθυμία σου να αλλάξει ο άλλος, επικεντρώνεσαι σε σένα, στο τοπίο της ζωής σου

Κάθε σύμπτωμα για να επιμένει σημαίνει πως έχει γίνει συνήθεια. Το σύμπτωμα υποχωρεί όταν ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αντιμετωπίζεται.

Αν, για παράδειγμα, προσπαθούσες για χρόνια να βοηθήσεις τους άλλους να αλλάξουν, δεν μπορείς ξαφνικά να δώσεις αυτήν την ενέργεια σε σένα. Έχοντας αυτήν την πεποίθηση, είχες κάποιες συμπεριφορές, οι οποίες, όσο δυσλειτουργικές κι αν ήταν, ήταν οικείες για σένα. Αποτελούσαν τον χάρτη σου, την πυξίδα σου, όσο κι αν σε εξαντλούσαν. Το να αξιοποιήσεις την ενεργητικότητά σου ώστε να βελτιώσεις τη ζωή σου, σου φαίνεται πρωτόγνωρο.

Κατανοώντας γιατί λειτουργούσες έτσι, με αποδοχή και σεβασμό σε σένα, συνειδητοποιείς ότι ήταν ο μόνος δρόμος που μπορούσες να πάρεις. Ο μόνος δρόμος που γνώριζες και σε κρατούσε συνδεδεμένη-ος με τους άλλους.

Όταν σε αποδέχεσαι με το θυμό, τη λύπη, την πικρία, είναι πιο εύκολο να αγκαλιάσεις τα συναισθήματά σου. Να σε παρηγορήσεις. Να σε αντιμετωπίσεις με την αξία που έχεις. Ένα σημαντικό άνθρωπο που αξίζεις την προσοχή και τη φροντίδα σου.

Όταν σε κατανοείς, είναι πιο εύκολο για σένα να απελευθερωθείς από την επιθυμία σου να αλλάξεις την κατάσταση που σε δυσκολεύει, για να την κάνεις όπως θα ήθελες να είναι. Ένα παιδί νομίζει πως ακόμα κι αν δεν λειτουργεί κάτι, μπορεί να το κάνει να λειτουργήσει. Ελευθερία σημαίνει να δεις την κατάσταση όπως είναι και αν είναι αυτό που θέλεις, συνδέεσαι μαζί της, αν δεν είναι, σε οδηγείς στη δική σου ροή και αφήνεις οτιδήποτε άλλο στη δική του.

Σιγά-σιγά ελευθερώνεσαι από τον έλεγχο ότι μπορείς να ελέγξεις τα πράγματα και να τα κάνεις όπως θα ήθελες. Ελευθερώνεσαι από την υποχρέωση να κανονίζεις τα πάντα, προσπαθώντας να αποτρέψεις ό,τι δεν θα ήθελες να συμβεί.

Μπορείς να χαλαρώσεις πιο εύκολα, να δεις τα πράγματα όπως είναι, να τα αντιμετωπίσεις όπως είναι.

Όταν νιώθεις την υποχρέωση να αλλάξεις τον άλλον ή την κατασταση, η ζωή σου, η ευτυχία σου εξαρτάται από την πορεία της αλλαγής εκείνου για το οποίο προσπαθείς. Όταν ελευθερώνεσαι και συνειδητοποιείς ότι μπορούμε να επηρεάσουμε μόνο ό,τι είναι δεκτικό στη δική του αλλαγή, όπως και εμείς μπορούμε να επηρεαστούμε μόνο από ό,τι είναι σε αρμονία με τη δική μας αλλαγή και ανάπτυξη, αναγνωρίζουμε ότι η χαρά μας εξαρτάται από μας και όχι από την ενασχόλησή μας με τους άλλους αν θα αλλάξουν ή όχι.

Όταν απεξαρτάσαι από την ανάγκη να αλλάξεις τον άλλον, δεσμεύεσαι με σένα, με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, με τους στόχους σου, με την αφοσίωση σε ό,τι σε ενδιαφέρει. Έμαθες να προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον, παραμελώντας εσένα. Είναι όμορφο να ενδιαφέρεσαι για τον άλλον, πρέπει όμως πρώτα να μάθεις να νοιάζεσαι για σένα, να δεσμεύεσαι με κάθε χαρακτηριστικο της προσωπικότητάς σου και να μην το παραμελείς. Μπορεί, για παράδειγμα, να είσαι οριοθετημένος άνθρωπος, πρέπει να το σέβεσαι, ακόμα κι αν αυτό δεν αρέσει σε όλους. Αν αρέσεις σε σένα, εκείνοι που σέβονται τα όρια τους μπορούν να σε κατανοήσουν.

Πες αυτό που θέλεις και άφησε τα πράγματα να σου δείξουν το δρόμο που είναι να πάρουν. Όταν συνειδητοποιείς ότι το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι εμάς, τολμάς πιο εύκολα να δεις αλήθειες, να τις αντιμετωπίσεις όπως είναι.

Τα προβλήματα των άλλων είναι δική τους δουλειά, δεν είναι δική σου. Όταν αφήνεις τους άλλους να αναλάβουν την ευθύνη τους και τις λύσεις, απελευθερώνεις τον εαυτό σου από την υποχρέωση να αναλαβεις την ευθύνη των συναισθημάτων, των σκέψεων, των συμπεριφορών τους και τους αφήνεις στη δική τους ευθύνη.

Δεν μπορείς να απαλλάξεις τον άλλον από τον πόνο, τον θυμό, τη λύπη από τις συνέπειες. Δεν πρέπει να φοβάσαι για το τι θα μπορούσε να συμβεί στον άλλον, στο σύντροφό σου, στο παιδί σου, στη φίλη σου, στο συνεργάτη σου, αν πάψεις να κανονίζεις τα πάντα. Δεν πρέπει να νομίζεις πως, αν ο άλλος θα αλλάξει, θα γίνεις ευτυχισμένη-ος. Πρέπει να νιώθεις καλά, ανεξάρτητα από το τι θέλει ο άλλος για τον εαυτό του. Αν έμαθες από μικρό παιδί ότι αυτό είναι αγάπη, δεν είναι.

Μην ξεχνάτε άλλωστε πως αν γίνεστε η αιτία να αλλάξει τη συμπεριφορά του κάποιος, γίνεστε η αιτία για να διατηρεί την έλλειψη ευθύνης προς τη συμπεριφορά του, θεωρώντας πως κάποιος άλλος θα τον αναλάβει.

Όταν επιτρέπεις στον άλλον άνθρωπο να βρει το δρόμο του, ενώ προσπαθείς να βρεις το δικό σου, εκπλήσσεσαι όμορφα γιατί αυτό που βλέπεις στο δικό σου δρόμο σου αρέσει. Όταν δεν σε επηρεάζει η επιθυμία σου να αλλάξει ο άλλος, επικεντρώνεσαι σε σένα, στο τοπίο της ζωής σου.

Αγγελική Μπολουδάκη