Οι σχέσεις με τους άλλους, είναι σημαντικό να μην αφήνεις τις προηγούμενες εμπειρίες σου να διαμορφώσεις αυτόματα τις απόψεις και τα συναισθήματά σου. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάθε σχέση προσφέρει τη δική της, ξεχωριστή δυναμική. Αν κάποτε πληγώθηκες ή απογοητεύτηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι σχέσεις που έχουν την ίδια κατάταξη.
Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να δίνεις στο παρόν την ευκαιρία να μην υπάρξει χωρίς να το καταδικάζεις από την αρχή βάσει του παρελθόντος.
Για να νιώσεις πραγματικά τον άλλον, δεν αρκεί να προσπαθείς να καταλάβεις τις λέξεις ή τα επιχειρήματά του. Το κλειδί είναι να αφουγκραστείς τα δικά σου συναισθήματα καθώς αλληλεπιδράς μαζί του. Το συναίσθημα, η εσωτερική αίσθηση που γεννιέται από την επαφή σας, είναι πιο ισχυρός οδηγός από τη λογική κατανόηση των λεγομένων του.
Μην απορρίπτεις ή καταπιέζεις τα συναισθήματά σου. Αντίθετα, προσπάθησε να τα ακούσεις. Πώς νιώθεις όταν είσαι με αυτό το άτομο; Νιώθεις άνεση, ή υπάρχει μια ένταση που δεν μπορεί να εξηγηθεί;
Αν νιώσεις ή αρνητικά συναισθήματα, είναι καλό να παρατηρήσεις πρώτα τη συμπεριφορά του άλλου ανθρώπου. Μήπως σε επικρίνει, μήπως αμφιβάλλει για σένα ή σου προβάλλει δικές του ανασφάλειες; Μήπως βλέπει το αρνητικό σε εσένα χωρίς λόγο;
Αν όχι, τότε αυτή η ένταση είναι δικό σου εσωτερικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Χρειάζεται να καθησυχάσεις τον εαυτό σου, λέγοντας ότι δεν είναι όλοι οι ίδιοι άνθρωποι. Οι προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες δεν προδικάζουν το παρόν. Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις χώρο για ηρεμία και αποδοχή.
Η εσωτερική ηρεμία είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να λειτουργήσεις, να δημιουργήσεις και να χτίσεις υγιείς σχέσεις. Πρέπει να μάθεις να αξιολογήσεις σωστά την τρέχουσα κατάσταση και να μην την επιβαρύνεις με τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Αν νιώθεις άγχος και το άλλο άτομο δεν σου προκαλεί αυτό το συναίσθημα μέσω της συμπεριφοράς του (π.χ. δεν υπάρχει ασυνέπεια ανάμεσα σε αυτά που λέει και σε αυτά που κάνει), τότε πρέπει να εστιάσεις στον εαυτό σου. Ίσως είναι η δική σου ανασφάλεια που δημιουργεί αυτό το άγχος.
Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι έχεις δικαίωμα στην ευτυχία. Αν υπήρξε για μεγάλο διάστημα σε μια κατάσταση αδιεξόδου, όπου η αρνητικότητα κυριαρχούσε, μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα όπου υπάρχει ελπίδα και θετικότητα.
Το άγχος που νιώθει σε αυτή τη μετάβαση είναι φυσιολογικό. Είναι το συναίσθημα της δυσπιστίας προς το φως που αρχίζει να εμφανίζεται στη ζωή σου. Όμως, όσο αφήνεις να σε διαπεράσει, τόσο θα ανοίγεις σε νέες για ηρεμία και ουσιαστικές σχέσεις.
Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ένα ουσιαστικό «μαζί». Ουσιαστικές σχέσεις χτίζονται όταν καταφέρουμε να αφουγκραστούμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τον άλλον. Ο εσωτερικός διάλογος, η αυτοπαρατήρηση και η αποδοχή του παρόντος μας είναι να βιώσουμε αυθεντικά τη σύνδεση. Όταν είσαι ανοιχτός στα συναισθήματά σου και προσπαθείς να κατανοήσεις τον άλλον χωρίς κριτική, μπορείς να βιώσεις μια αληθινή συντροφικότητα και σύνδεση.
Αυτό το «μαζί» είναι το θεμέλιο για υγιείς, χαρούμενες και αμοιβαίες σχέσεις.
Η δημιουργία σχέσεων δεν είναι μόνο ζήτημα κατανόησης του άλλου αλλά και του εαυτού μας. Απαιτείται να ξεφύγουμε από τα μοτίβα του παρελθόντος και να ανοιχτούμε στη νέα εμπειρία, παρατηρώντας τα συναισθήματά μας και αποδεχόμαστε τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο. Στην ουσία, πρόκειται για μια διαδικασία θεραπείας και προσωπική ανάπτυξη, που μας επιτρέπει να ζήσουμε αυθεντικά και να σχετίσουμε τους άλλους με τρόπο που να είναι αληθινός και γεμάτος νόημα.
Αγγελική Μπολουδάκη