Μην διστάζεις να προχωράς
9 Ιανουαρίου 2019
Πόσο εύκολο είναι να δεσμευτούμε με την επιθυμία μας;
10 Ιανουαρίου 2019

Να είμαστε ο εαυτός μας

Να είμαστε ο εαυτός μας!

Ποιος εαυτός όμως;

Καθένας μας επηρεάζεται από τις στερεοτυπικές του πεποιθήσεις, που υπαγορεύουν, υποδεικνύουν, καθορίζουν.

Αν, για παράδειγμα, πιστεύουμε πως δεν αξίζουμε, δεν είμαστε επαρκείς, δεν είμαστε αρκετά καλοί, οι σκέψεις, ακόμα και τα συναισθήματά μας, περνούν μέσα από αυτές τις πεποιθήσεις και αλλοιώνονται, οπότε και οι πράξεις μας επηρεάζονται.

Το καθετί που ανταποκρίνεται στην αξία μας το αισθανόμαστε. Το αισθάνονται οι αισθήσεις μας. Όταν είμαστε ανοιχτοί σε αυτές, γινόμαστε ένα με ό,τι μας ταιριάζει, με ό,τι οδηγεί στην αλήθεια του εαυτού μας. Με ό,τι είμαστε ένα, η εκτίμηση γίνεται ενέργεια που μας περιβάλλει και μας περιέχει.

Όταν έχουμε εσφαλμένες πεποιθήσεις για μας, η αξία μας επηρεάζεται, οι αισθήσεις μας σιγούν.

Όταν τις αλλάζουμε, όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας, όταν πιστεύουμε στην αξία μας, όταν αισθανόμαστε επαρκείς, καλοί, άξιοι να δώσουμε όπως και να λάβουμε, οι πεποιθήσεις αλλάζουν και βλέπουμε την αληθινή εικόνα του εαυτού μας, νιώθουμε αυτό που είμαστε, αυτό που θέλουμε.

Και τότε είμαστε ο εαυτός μας.

Όταν δεν θυμώνουμε, αλλά συγχωρούμε, είμαστε ο εαυτός μας. Όταν συνειδητοποιούμε ότι τα πάντα όσα επιλέξαμε συνέβαλαν στο να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας, να τοποθετήσουμε σε μια ιδιαίτερη θέση εκτίμησης τους ανθρώπους που αγαπάμε, χαιρόμαστε που χαράζουμε το δικό μας δρόμο, που είμαστε ο εαυτός μας σε αυτόν.

Ερχόμαστε κοντά με τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας και τα αναδεικνύουμε. Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας σε ό,τι πιστεύουμε, σε ό,τι επιθυμούμε. Σεβόμαστε αυτό που είμαστε, δεν το αλλοιώνουμε. Κινούμαστε σε δρόμους όπου αυτό που είμαστε λυτρώνεται. Νιώθουμε ελεύθεροι σε αυτούς τους δρόμους γιατί τολμάμε να εκφράσουμε με υγεία αυτό που είμαστε.

Βάζουμε όρια στις εσφαλμένες πεποιθήσεις μας, δεν τις αφήνουμε να πάρουν τον έλεγχο και να υπαγορεύσουν αυτό που δεν μας εκφράζει. Ελευθερώνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε το οποίο μπαίνει σε πλαίσιο “αξίζεις, είσαι πολύ καλός, μπορείς να τα καταφέρεις κ.α” και οδηγούμαστε στο δικό μας δρόμο, διαφορετικό για τον καθένα μας, όπου όμως ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Συμπορευόμαστε με άλλους ανθρώπους, με σεβασμό και εκτίμηση στον εαυτό μας και σε εκείνους, ενώ εκστασιαζόμαστε από το μαζί που μας συνεπαίρνει με τους δικούς μας ανθρώπους, όπου αυτό που νιώθουμε μαζί τους, αρμονία, ισορροπία, ολοκλήρωση μας κάνει να εκτιμάμε τον εαυτό μας και τη ζωή.

Ο εαυτός μας είμαστε μόνο όταν πειθαρχήσουμε σε αυτόν, όταν εμπιστευτούμε, σεβαστούμε, εκτιμήσουμε και προστατέψουμε την αλήθεια μας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας