Σε κάθε νομοσχέδιο που αφορά τα παιδιά, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα τους. Είτε πρόκειται για ετερόφυλα είτε ομόφυλα ζευγάρια, η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία και η προώθηση του καλού του παιδιού, με έμφαση στην ευημερία, στην προστασία και στην ανάπτυξή του.
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον σύντροφο του, ανεξαρτήτως φύλου. Εκείνο που έχει σημασία είναι η συναισθηματική ωριμότητα και των δυο και η ευθύνη με την οποία αναλαμβάνουν τη σχέση μαζί.
Ωστόσο, ο γονικός ρόλος δεν είναι απλά ένα δικαίωμα, αλλά μια υποχρέωση. Κάθε γονιός, είτε φυσικός είναι αυτός είτε εκείνος που υιοθετεί, πρέπει να αναλαμβάνει με ευθύνη, με ενσυναίσθηση, τη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού του. Πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν πως η αγάπη αρκεί. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που έχει αξία στη ζωή ενός παιδιού είναι η ικανότητα του γονιού του να συνδέεται συναισθηματικά μαζί του και ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες του με προβλέψιμο τρόπο. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κατάλληλοι για να γίνουν γονείς.
Όσον αφορά στην υιοθεσία, η αξιολόγηση των υποψηφίων γονέων πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια όπως η συναισθηματική ωριμότητα, η ικανότητά τους να δημιουργούν ισότιμες σχέσεις, η υπευθυνότητα, η ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, η δέσμευσή τους να προσφέρουν ένα σταθερό, συνεπές με ενδιαφέρον και προσοχή στις ανάγκες του παιδιού περιβάλλον στο παιδί. Αυτά τα κριτήρια εννοείται πως θα έπρεπε να εφαρμόζονται και σε όσους επιθυμούν να γεννήσουν παιδιά.
Προσωπικά, προβληματίζομαι με τη γέννηση μέσω παρένθετων μητέρων λόγω της συμβολικής φύσης της πράξης (μια γυναίκα χρησιμοποιείται για να φέρει ένα παιδί στον κόσμο) και των επιπτώσεών της στα συναισθήματα της μητέρας, που όπως γνωρίζουμε τα συναισθήματα της μητέρας μεταφέρονται στο παιδί που κυοφορεί. Πως θα νιώθει μια μητέρα που γνωρίζει πως θα αποχωριστεί το βρέφος που κυοφορεί για εννιά μήνες. Τι συναισθήματα θα μεταφέρει στο παιδί της; Πως θα νιώθει ένα παιδί που αποχωρίζεται τη μητέρα που το είχε στην κοιλιά της για εννιά μήνες; Είμαι υπέρ της υιοθεσίας, της αναδοχής, όμως το θέμα παρένθετη μητέρα θέλει μελέτη και έρευνα για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.
Σε γενικές γραμμές, κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον σύντροφο του ανεξαρτήτως φύλου. Εκείνος όμως που δεν έχει συναίσθηση της ευθύνης του ρόλου του γονιού δεν έχει το δικαίωμα να γίνεται γονιός. Η νομοθεσία πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών και να βασίζεται σε κριτήρια ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για την αξιολόγηση των γονέων όσον αφορά στις υιοθεσίες, ανεξάρτητα αν το ζευγάρι είναι ομόφυλο ή ετερόφυλο.
Ο ρόλος του γονιού δεν πρέπει να εξαρτάται από το φύλο του. Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι πάντα η συναισθηματική ωριμότητα, η δυνατότητα δημιουργίας μακροχρόνιων σχέσεων, η αξιοπιστία, ο σεβασμός και η εκτίμηση που δείχνουν στη σχέση τους, η επικοινωνία και η ειλικρίνεια, η πίστη και η αφοσίωση στη σχέση, η διάθεση να αντιμετωπίζουν μαζί τις δυσκολίες που προκύπτουν.
Αγγελική Μπολουδάκη