Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, καθώς και ο τρόπος που αντιδρούμε σε διάφορες καταστάσεις, συχνά αντανακλά  τις εμπειρίες και τα τραύματά μας
10 Ιανουαρίου 2024
Αποδοχή και σεβασμός οικογενειών
16 Ιανουαρίου 2024

Η σημασία της διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού

Group of Diverse Kids Playing at the Field Together

Σε κάθε νομοσχέδιο που αφορά τα παιδιά, το θεμέλιο της συζήτησης πρέπει να είναι ένα: η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Τα παιδιά είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας και η φροντίδα τους απαιτεί σοβαρότητα, αφοσίωση και βαθιά κατανόηση. Είτε πρόκειται για παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες ετερόφυλων είτε ομόφυλων ζευγαριών, η πρωταρχική μας μέριμνα πρέπει να είναι το καλό τους. Το δικαίωμα κάθε παιδιού στην ευημερία, στην αγάπη και στην υγιή ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Κάθε άνθρωπος έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να επιλέγει τον σύντροφό του ανεξαρτήτως φύλου. Η αγάπη, ο σεβασμός και η αμοιβαία δέσμευση είναι τα στοιχεία που δίνουν νόημα στη συντροφικότητα. Ωστόσο, ο ρόλος του γονιού δεν είναι μόνο προνόμιο· είναι υποχρέωση, μια δέσμευση που απαιτεί υπευθυνότητα, ενσυναίσθηση και συνέπεια.

Η αγάπη είναι απαραίτητη, αλλά όχι αρκετή από μόνη της. Ένας γονιός πρέπει να μπορεί να συνδέεται συναισθηματικά με το παιδί του, να αναγνωρίζει τις ανάγκες του και να ανταποκρίνεται σε αυτές με σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Ένα παιδί χρειάζεται ένα περιβάλλον όπου νιώθει ασφαλές, αποδεκτό και υποστηριγμένο.

Η υιοθεσία αποτελεί μια πράξη μεγάλης γενναιοδωρίας, αλλά και τεράστιας ευθύνης. Οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να αξιολογούνται με βάση τη συναισθηματική τους ωριμότητα, την ικανότητά τους να χτίζουν ισότιμες και υγιείς σχέσεις, την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθησή τους. Ο στόχος δεν είναι μόνο να δοθεί ένα σπίτι σε ένα παιδί, αλλά να του προσφερθεί μια οικογένεια που θα το αγκαλιάσει με αγάπη, κατανόηση και στήριξη.

Αυτά τα κριτήρια δεν πρέπει να περιορίζονται στην υιοθεσία. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά, είτε φυσικά είτε μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα πρέπει να αποδεικνύει ότι μπορεί να προσφέρει ένα περιβάλλον στο οποίο ένα παιδί θα ανθίσει.

Το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας είναι σύνθετο και απαιτεί σοβαρή μελέτη. Η πράξη αυτή αγγίζει βαθιές ηθικές και συναισθηματικές πτυχές. Τι νιώθει μια γυναίκα που γνωρίζει ότι θα αποχωριστεί το παιδί που κυοφορεί για εννιά μήνες; Ποια είναι τα συναισθήματα που μεταδίδει στο βρέφος που φέρει; Πώς διαμορφώνεται η ψυχική σύνδεση ανάμεσα στο παιδί και στη μητέρα που το γέννησε; Αυτά τα ερωτήματα χρειάζονται απαντήσεις μέσα από έρευνα και προσεκτική εξέταση των επιπτώσεων τόσο στη γυναίκα όσο και στο παιδί.

Η υιοθεσία και η αναδοχή, από την άλλη πλευρά, προσφέρουν μια ήδη τεκμηριωμένη βάση για να χαρίσουμε ένα σπίτι και μια οικογένεια σε παιδιά που το χρειάζονται.

Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών και να θέτει ως κριτήρια για την υιοθεσία ή την απόκτηση παιδιών τη συναισθηματική ωριμότητα, την υπευθυνότητα, την ικανότητα για δημιουργία σταθερών σχέσεων, την επικοινωνία και τη δέσμευση. Αυτά τα κριτήρια πρέπει να εφαρμόζονται ανεξαρτήτως του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονέων.

Το φύλο ή ο προσανατολισμός δεν καθορίζουν την καταλληλότητα ενός ανθρώπου να γίνει γονιός. Αυτό που έχει σημασία είναι οι αξίες που φέρει και η δέσμευσή του να προσφέρει μια σταθερή, υποστηρικτική και γεμάτη αγάπη οικογένεια.

Το μέλλον της κοινωνίας μας είναι τα παιδιά μας. Η προστασία και η ανάπτυξή τους είναι ευθύνη όλων μας. Η αγάπη, ο σεβασμός και η σταθερότητα που τους προσφέρουμε είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε. Όποιος θέλει να αναλάβει τον ρόλο του γονιού, ανεξαρτήτως φύλου ή σχέσης, πρέπει να το κάνει με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του. Τα παιδιά αξίζουν μόνο το καλύτερο. Και εμείς, ως κοινωνία, έχουμε την υποχρέωση να τους το εξασφαλίσουμε.

Αγγελική Μπολουδάκη