Δυο γυναίκες σε ένα τρένο
7 Ιουλίου 2023
Πράγματα που σταμάτησα να κάνω προκειμένου να έχω ειρήνη στη ζωή μου
7 Ιουλίου 2023

Ο τρόπος που αντιδράμε έχει να κάνει περισσότερο με το τραύμα μας και λιγότερο με τη συμπεριφορά του άλλου ανθρώπου

Ο τρόπος που αντιδράμε έχει να κάνει περισσότερο με το τραύμα μας και λιγότερο με τη συμπεριφορά του άλλου ανθρώπου.

Κάθε υπερβολική αντίδραση  αναπαράγει συναισθήματα από το παρελθόν. Όταν το συνειδητοποιούμε, μπορούμε να δούμε τη συμπεριφορά του άλλου ανθρώπου όπως είναι και να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας με στόχο τη σύνδεση.

Κάθε υπερβολική αντίδρασή μας μας αποσυνδέει, μας απομονώνει, μας κλείνει συναισθηματικά γιατί μας αφήνει με τις φαντασιώσεις μας μόνους μας. Ενώ όταν διαχωρίζουμε τα γεγονότα, καταλαβαίνουμε ότι και ο άλλος άνθρωπος έχει τις δικές του πληγές και παρερμηνεύει αυτά που λέμε.

Αν,  για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μιλάει αρνητικά για σας, μιλάνε οι φόβοι του, οι ανασφάλειες του, η εικόνα που έχει για τον εαυτό του, ο τρόπος που άλλοι μίλησαν για εκείνον. Αν θέλει να σας επικοινωνήσει κάτι, θα μιλήσει σε σας για την συμπεριφορά σας. Διαφορετικά σας κοιτά μέσα από το δικό του τραύμα.

Αν το τραύμα σας είναι η απόρριψη, θα αισθανθείτε εκνευρισμο, θυμό, απογοήτευση γιατί θα νομίζετε ότι σας απορρίπτει. Μιλάει το τραύμα σας, όμως. Όταν το συνειδητοποιείτε, μπορείτε πιο εύκολα να του εκφράσετε το συναίσθημά σας για το γεγονός και την ανάγκη σας, προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία και κατανόηση και από τους δυο σας.

Αγγελική Μπολουδάκη