Μια αγάπη χωρίς όρους και όρια
18 Φεβρουαρίου 2018
Ναι, είμαι άνθρωπος σημαντικός και η ζωή μού ανήκει
18 Φεβρουαρίου 2018

Πως μπορώ ν’ αγαπήσω;

-Πως μπορώ να αγαπήσω;

-Χρειάζεται να μάθω ν’ αγαπώ τον εαυτό μου πρώτα. Να με εμπιστεύομαι, να με σέβομαι, να με αποδέχομαι, να με εκτιμώ, να νοιάζομαι για την ψυχή, το πνεύμα και το σώμα μου. Να με κατανοήσω, να μην με επικρίνω, να με συγχωρήσω. Να μην με επικρίνω για τις εμπειρίες που δεν ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες μου.

Ο εαυτός μου έχει συνέχεια και συνοχή, μόνο όταν με αντιμετωπίζω με αποδοχή. Όταν στο κάθε βίωμά μου δίνω μια ερμηνεία, ένα νόημα που να με εξελίσσει, νιώθω πληρότητα.  Η προσωπική μου ιστορία αποκτά συνοχή όσο με βλέπω και με νιώθω ολάκερη με όλες μου τις εμπειρίες μου νοηματοδοτημένες με θετικό τρόπο. Όταν νιώθω περήφανη για τον εαυτό μου για το πως κατάφερα να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου σε όλες τις εμπειρίες μου, με συνθέτω, με εξελίσσω. Νιώθω σαν ένα έργο τέχνης όπου το κάθε χρώμα, το κάθε υλικό έχει το νόημά του, τη δική του αξία.

Αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου και των πράξεών μου, φέρομαι με υπευθυνότητα στις σχέσεις μου, όταν με σέβομαι, όταν αναγνωρίζω τις ιδιότητες που διαθέτω και με εμπιστεύομαι να τις αναλάβω.

Με εκτιμώ όταν νιώθω ευγνωμοσύνη για την αγάπη που νιώθω μέσα μου, για την αγάπη των ανθρώπων που έχω στη ζωή μου, όταν πιστεύω σε μένα, στην ικανότητά μου να αγαπώ και να εκτιμώ.

Όταν νιώθω όμορφα στη μοναχικότητά μου, όταν δίνω αξία στην αυτονομία μου σέβομαι την ελευθερία μου. Αν με σέβομαι, σέβομαι την ελευθερία των ανθρώπων που αγαπώ. Δημιουργώ χώρο μέσα μου για να αποδεχτώ τη διαφορετικότητά τους, να την σεβαστώ, να την κατανοήσω, να τη θαυμάσω.

Όταν καλλιεργώ την αποφασιστικότητά μου, υποστηρίζω τους στόχους και τα όνειρά μου, ικανοποιώ τις ανάγκες μου. Σχετίζομαι με τους άλλους ανθρώπους σύμφωνα με την επιθυμία μου να είμαι ένας ολάκερος εαυτός, με την επιθυμία μου για εκείνους, για αυτό που είναι οι ίδιοι

Μπορώ να εκτιμήσω πολλούς ανθρώπους, να νιώσω όμορφα με περισσότερους, να συνδεθώ ουσιαστικά με εκείνους που ανάμεσά μας υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο που δεσμευόμαστε μεταξύ μας. Δίνομαι στις επιλογές μου, συνδέομαι, δεσμεύομαι με τα συναισθήματά μου, με τους ανθρώπους που αγαπώ. Βάζω προτεραιότητες, αδειάζω για να γεμίσω και να χαρίσω.

Η αγάπη μου για τους άλλους ανθρώπους, μια αγάπη χωρίς προσδοκίες και ανάγκες, κάνει πρώτα από όλα καλό σε μένα, γιατί με ανοίγει στην αλήθεια του εαυτού μου, στην ελευθερία μου, στην απόφασή μου να δεσμεύομαι, να ανοίγομαι στην ζωή και να την αγαπώ.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας