Αυτονομία
22 Ιουλίου 2020
Τι είναι για εσάς ευτυχία; Το να παίζουμε με καθετί. Το παιχνίδι όμως εμπεριέχει ήττες, ανταγωνισμό, σχέσεις, φιλίες, κερκίδα. Η ευτυχία είναι πορεία που έχει πολλές δύσκολες και απαιτητικές στιγμές.
29 Ιουλίου 2020

Στη στοργική οικογένεια είναι εύκολο να πάρεις το μήνυμα ότι η ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα αισθήματα είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο

Τα μέλη μιας στοργικής οικογένειας αισθάνονται ελεύθερα να πουν ο ένας στον άλλον πως νιώθουν. Μπορούν να συζητήσουν τα πάντα – τις απογοητεύσεις, τους φόβους, τα τραύματά τους, τους θυμούς, την κριτική, καθώς και τις χαρές και τα επιτεύγματα. Αν ο πατέρας τυχαίνει να είναι κακόκεφος για κάποιον λόγο, το παιδί του μπορεί να του πει στα ίσια: “Πω, πω μπαμπά, τι γκρίνια είναι αυτή απόψε;”. Το παιδί δεν φοβάται πως ο πατέρας θα του βάλει τις φωνές: “Πως τολμάς και μιλάς στον πατέρα σου μ’ αυτόν τον τρόπο;” Αντί για αυτό μπορεί κι ο πατέρας να μιλήσει ντόμπρα: “Γκρινιάζω, βέβαια. Πέρασα μια φοβερή μέρα σήμερα”.

Οι παιδαγωγικές οικογένειες μπορούν και κάνουν σχέδια. Αν κάτι απρόοπτο χαλάσει τα σχέδια τους είναι έτοιμοι να τα προσαρμόσουν ανάλογα, συχνά μάλιστα με κέφι. Έτσι καταφέρνουν κι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα της ζωής, χωρίς να πανικοβάλλονται. Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι ενός παιδιού του πέφτει και σπάει ένα ποτήρι. Σε μια διαταραγμένη οικογένεια, αυτό το ατύχημα θα έχει σαν επακόλουθο μισής ώρας κατσάδα, ξύλο στον πωπό και ίσως και διώξιμο του παιδιού από το δωμάτιο με κλάματα. Σε μια παιδαγωγική, στοργική, οικογένεια, το πιθανοτερο είναι ότι κάποιος θα παρατηρήσει: “Βρε Γιαννάκη, έσπασες το ποτήρι σου. Μήπως κόπηκες; Θα σου φέρω ένα χανζαπλάστ και μετά θα πάρεις τη σκούπα και θα σκουπίσεις τα κομμάτια. Θα σου φέρω ένα άλλο ποτήρι.” Αν ο γονιός είχε δει ότι ο Γιαννάκης κράταγε άτσαλα το ποτήρι, μπορεί να προσθέσει: “Νομίζω ότι το ποτήρι σου έπεσε, γιατί δεν το κράταγες με τα δυο σου χέρια”. Έτσι το γεγονός μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για να μάθει το παιδί (πράγμα που ανεβάζει την αυτεκτίμησή του), αντί να γίνει αιτία για να τιμωρηθεί, πράγμα που βάζει αυτήν την αυτεκτίμηση σε δοκιμασία. Στη στοργική οικογένεια είναι εύκολο να πάρεις το μήνυμα ότι η ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα αισθήματα είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο.

Βιρτζίνια Σατίρ – πλάθοντας ανθρώπους – κέδρος