Ένα παιδί έχει ανάγκη από προσοχή
10 Νοεμβρίου 2023
Αυτάρκεια
6 Δεκεμβρίου 2023

Ανοιχτός διάλογος για τη διαφορετικότητα

Είμαι ένας 25χρονος άντρας που μόλις ολοκλήρωσα το πανεπιστήμιο και προετοιμάζομαι για μεταπτυχιακό και στη συνέχεια για διδακτορικό. Το επάγγελμά μου είναι το πάθος μου, και είμαι έτοιμος να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.

Ζω με τον σύντροφό μου και είμαστε ευτυχισμένοι μαζί με κοινές αξίες, ανοιχτή επικοινωνία, κοινή οπτική, κοινό όραμα για το μέλλον. Τι άλλο να ζητήσει ένας άνθρωπος από μια σχέση;

Οι γονείς μου έχουν αποδεχτεί την ταυτότητά μου. Η μητέρα μου ήταν πολύ πιο δεκτική, ο πατέρας μου χρειάστηκε λίγο χρόνο, αλλά η αγάπη του για μένα υπερίσχυσε.

Είμαι ομοφυλόφιλος και το γνωρίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Από παιδί, η θηλυπρεπής μου φύση προκαλούσε αντιδράσεις. Στο σχολείο έχω υποστεί κακοποίηση τόσο από τους συμμαθητές μου όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Η διευθύντρια του σχολείου μού είχε απαγορέψει να κυκλοφορώ την ώρα του διαλλείματος, για να μην προκαλώ τη βία των άλλων. Τα είχα δεχτεί όλα αυτά, θεωρώντας τον εαυτό μου ένοχο.

Ευτυχώς μίλησα στους γονείς και με προστάτεψαν. Εγινε αναφορά στα ονόματα των εκπαιδευτικών και η κακοποίηση περιορίστηκε σημαντικά, παρότι δεν εξαλείφθηκε τελείως.

Αυτό που με ανησυχεί δεν είναι η ταυτότητά μου. Αυτή δεν θα έπρεπε να απασχολεί κανένα.

Είμαι άνθρωπος με αξίες. Πιστεύω στην επικοινωνία, στο σεβασμό, στην αποδοχή, στη συντροφικότητα, στο κοινό καλό. Με ανησυχεί ότι αυτές οι αξίες είναι τόσο μεταβαλλόμενες σε πολλούς ανθρώπους.

Αν εξαπατήσεις κάποιον, μπορεί να μην τιμωρηθείς. Αν βιάσεις έναν ενήλικα ή ένα παιδί, μπορεί να αθωωθείς. Αν παρενοχλήσεις, θα πουν ότι το θύμα προκάλεσε. Αν κάποιος/α σκοτώσει το παιδί του/της, κυριολεκτικά ή ψυχικά, μπορεί να μην τιμωρηθεί.

Σε πολλές σχέσεις επικρατεί το ψέμα, ο συμβιβασμός, η αποξένωση. Γίνονται επιλογές από συμφέρον. Οι άνθρωποι μένουν σε σχέσεις όπου δεν αγαπιούνται, όπου είναι ξένοι μεταξύ τους, όπου δεν υπάρχει καμία επικοινωνία, όπου νιώθουν μόνοι και δεν υπάρχει χειρότερη μοναξιά από το να μένεις με έναν άνθρωπο που σε κάνει να νιώθεις μόνος.

Θεωρώ τον εαυτό μου παραδοσιακό άνθρωπο, που έχω ανοιχτό πνεύμα. Δεν με αφορά τι κάνει κάποιος στην προσωπική του ζωή, αρκεί να μην παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων, με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Σεβασμός, αγάπη, ειλικρίνεια και αφοσίωση είναι τα θεμέλια μιας υγιούς σχέσης. Με τον σύντροφό μου θέλουμε να παντρευτούμε σε όποια χώρα μας επιτραπεί.

Μιλάνε για παραδοσιακές οικογένειες. Και εμείς παραδοσιακοί είμαστε. Είμαστε μαζί, πιστοί ο ένας στον άλλον, προτεραιότητα ο ένας του άλλου, αφοσιωμένοι στους στόχους μας με τρόπο που υπάρχει σεβασμός στη σχέση.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι άνθρωποι, που δεν συμφωνούν με τον γάμο των ομοφυλόφιλων, δεν έχουν νιώσει την αποδοχή, το σεβασμό στη διαφορετικότητά τους για να μιλάνε έτσι. Πόσο φοβισμένοι αλλά και πόσο υποκριτές μπορεί να είναι όσοι διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον.

Ανησυχώ για τα παιδιά που μεγαλώνουν στην υποκρισία, στην έλλειψη αποδοχής, σεβασμού, εκτίμησης. Ανησυχώ για τα παιδιά που οι γονείς τους δεν ξέρουν τον τρόπο να αναλάβουν την ευθύνη του γονικού τους ρόλου. Ανησυχώ για τα παιδιά που οι γονείς τους ξεσκίζουν ο ένας τον άλλον με τα λόγια, με τις πράξεις τους, πόσο φοβάμαι για τα μηνύματα που θα μεταδώσουν αυτοί οι γονείς στα παιδιά τους για τις σχέσεις. Ανησυχώ για τα παιδιά που δεν τα προστατεύουν οι γονείς τους, αποδεχόμενοι την ταυτότητά τους.

Εκφράζω την ανησυχία μου για την υποκρισία και την έλλειψη αποδοχής στην κοινωνία. Ανησυχώ για την κοινωνία μας που παρατηρεί τη βία στους νέους αλλά δεν συνειδητοποιεί την υποκρισία της, την έλλειψη ορίων, την απουσία αξιών, την απουσία θετικών και αξιόπιστων ανθρώπων που θα εμπνεύσουν, όπου όλα αυτά αναπαράγουν τη βία και για όλα αυτά υπεύθυνοι είναι οι ενήλικες.

Μιλάνε για πολυγαμία, για παράλληλες σχέσεις. Παντρεύονται και αναζητούν άλλους συντρόφους για να κοροϊδέψουν την αποξένωσή τους. Λένε ότι ζουν για τις στιγμές, χειραγωγώντας ο ένας το συναίσθημα του άλλου, ώστε να αποποιηθούν την ευθύνη να παραδεχτούν ότι δεν ταιριάζουν, ότι ο ένας δεν θέλει το καλό του άλλου.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν είσαι ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος ή επιλέγεις και τα δυο φύλα. Αν όμως δεν σέβεσαι, δεν είσαι ειλικρινής, αν εξαπατάς τους άλλους, αν ειρωνεύεσαι τις αδυναμίες των άλλων, αν υποστηρίζεις την κάθε εξουσία σκύβοντας το κεφάλι επειδή είσαι καιροσκόπος, δεν εκτιμώ τις συμπεριφορές σου. Θέλω το καλό σου, δεν σε θέλω στη ζωή μου.

Σκέφτομαι το θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων ως μέρος ευρύτερου διαλόγου για την ικανότητα ενός ζευγαριού, ανεξαρτήτως φύλου, να αναλάβει τις ευθύνες μιας σχέσης. Δεν έχει σημασία αν είσαι ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος, εκείνο που πρέπει να αναρωτιέσαι είναι αν είσαι σε θέση να αναλάβεις με υπεύθυνο τρόπο το ρόλο του/της συντρόφου και του γονιού.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η προστασία των παιδιών και να εκπαιδεύονται όλοι οι γονείς για τον ρόλο τους και να ευαισθητοποιούνται για τις επιπτώσεις των ελλειμάτων τους στα παιδιά τους προτού γίνουν γονείς. Τα παιδιά εκείνο που τα ενδιαφέρει είναι να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει αγάπη, ειλικρίνεια, αποδοχή, φροντίδα, υπευθυνότητα, όρια, σεβασμός, θετικά παραδείγματα ανθρώπων που ζουν τη ζωή τους με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια.

Αγγελική Μπολουδάκη