Καλή Επιτυχία στα παιδιά σας που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις!! Καλή Ευτυχία να ‘χουν
6 Ιουνίου 2019
Να έχουμε την αρετή με αψίδες και αγάλματα τον κόσμο πιο μεγάλο μέσα μας να δούμε! (RAINER – MARIA RILKE)
8 Ιουνίου 2019

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, για να φτάσεις στη μη προσπάθεια

Η μαντάμ Κιουρί εργαζόταν σκληρά πάνω σ’ ένα μαθηματικό πρόβλημα, επί τρία χρόνια. Είχε κάνει όλα όσα μπορούσε να κάνει. Ήταν μαθηματική μεγαλοφυία και είχε αποτύχει. Είχε αποτύχει πλήρως. Μια νύχτα, εγκατέλειψε την όλη ιδέα. Φαινόταν να μη πηγαίνει πουθενά. Τρία χρόνια είναι πάρα πολύς καιρός για ένα πρόβλημα. Εκείνη τη νύχτα εγκατέλειψε την ιδέα. Μέσα στη νύχτα όμως, ξύπνησε, πήγε στο γραφείο της, έλυσε το μαθηματικό πρόβλημα και γύρισε στο κρεβάτι της και ξανακοιμήθηκε.

Το επόμενο πρωί, ετοιμαζόταν να ξεκινήσει κάτι καινούργιο, να δουλέψει πάνω σε ένα καινούργιο σχέδιο. Όταν πήγε στο γραφείο της, δεν πίστευε στα μάτια της. Η λύση του μαθηματικού προβλήματος βρισκόταν πάνω στο γραφείο. Κανένας δεν είχε μπει στο γραφείο, εκτός από την υπηρέτη. Ήταν αδύνατο να το είχε λύσει ο υπηρέτης, όταν η ίδια η μαντάμ Κιουρί δεν είχε καταφέρει να το λύσει. Κοίταξε προσεκτικά το γραφικό χαρακτήρα. Έμοιαζε με τον δικό της, αν και όχι ακριβώς. Κοιτούσε σαν μεθυσμένη. Πρέπει να το είχε γράψει εκείνη. Ναι, αλλά πότε; Από που είχε έρθει η λύση;

Ύστερα θυμήθηκε πως τη νύχτα είδε ένα όνειρο. Ονειρεύτηκε πως έγραφε και πως ήταν σίγουρη ότι θα έλυνε το πρόβλημα. Και τότε θυμήθηκε ολόκληρο το όνειρο. Είχε λύσει το πρόβλημα μέσα στο όνειρο.

Να θυμάσαι όμως: Γιατί συμβαίνει όταν έχεις κάνει το καθετί που μπορείς; Ναι, συμβαίνει μόνο τότε. Όταν η εγκεφαλική σου ικανότητα φτάνει στο μέγιστο, μόνο τότε αρχίζει να δουλεύει η έμπνευση. Είναι ανώτερη η ενέργεια. Με το να χρησιμοποιείς πλήρως τον εγκέφαλό σου, γίνεσαι ικανός να χρησιμοποιήσεις την ενέργεια. Από εκεί μπορείς να βαδίσεις προς την έμπνευση.

Μπορείς να πας στην Μποντγκάγια – εκεί που είναι ακόμα ζωντανό το δέντρο κάτω από το οποίο φωτίστηκε ο Βούδας – και να καθίσεις εκεί χαλαρός και μπορείς να πεις: “Τα παρατάω”. Η έμπνευση δεν θα λειτουργήσει. Δεν θα συμβεί τίποτα, επειδή δεν έχεις τίποτα να παρατήσεις.

Εκείνα τα χρόνια που προσπαθούσες ήταν απαραίτητα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, για να φτάσεις στη μη προσπάθεια.

Osho, Ζεν το μονοπάτι του παράδοξου, Ρέμπελ