Η λύπη και η χαρά
17 Νοεμβρίου 2020
Η δύναμη και η αυτοπεποίθηση είναι μέσα μας
20 Νοεμβρίου 2020

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώθει ολοκληρωμένος όχι τέλειος. Ολοκληρωνόμαστε όταν αποδεχόμαστε κάθε κομμάτι του εαυτού μας και τα αξιοποιούμε όπως τους αξίζει

Η σκιά μας δεν πρέπει να εξομοιώνεται με το κακό, αλλά μόνο με τη ζωή που έχει καταπιεστεί.

Ως εκ τούτου, η σκιά είναι πλούσια σε δυνατότητες. Αυτή η συνειδητοποίηση μας κάνει πιο ολοκληρωμένους ανθρώπους, πιο ενδιαφέροντες. Ένα άτομο που δεν αναγνωρίζει τη σκιά του αλλά αποδέχεται μόνο τα θετικά του, δεν είναι αυθεντικό. Η προθυμία μας να αναγνωρίσουμε τις πιο σκοτεινές μας παρορμήσεις, καθώς και την καταπιεσμένη μας δημιουργικότητα, είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωσή μας. Τα αρνητικά περιεχόμενα της σκιας όπως η οργή, η λαγνεία, ο θυμός κ.λπ., μπορεί να είναι καταστροφικά όταν ενεργούν ασυνείδητα, όταν όμως αυτά αναγνωρίζονται και διοχετεύονται συνειδητά, μπορούν να παρέχουν νέες κατευθύνσεις και νέα ενέργεια στον άνθρωπο.

Αν δεν το κάνουμε, αν δεν αποδεχτούμε το σκοτάδι όσο και το φως μας, η σκιά θα εμφανιστεί είτε σε ασυνείδητες πράξεις, εις βάρος του εαυτού μας και σε άλλους, είτε σε προβολές σε άλλους, σε κατάθλιψη ή σωματική ασθένεια. Η σκιά εκφράζεται αρνητικά όταν δεν της επιτρέπουμε την έκφραση της. Ενσωματώνει όλη την χαμένη ευαισθησία, η οποία όσο την αρνούμαστε, διασπάται σε συναισθηματισμό η νοσταλγία. Αντιπροσωπεύει τη δημιουργικότητά μας, όπου, όταν την εγκαταλείπουμε, κατακλυζόμαστε από ανία και κόπωση. Ενσωματώνει τον αυθορμητισμό μας, όπου όταν τον καταστέλλουμε, ρουτινιάζουμε ή γελοιοποιούμαστε. Αντιπροσωπεύει μια δύναμη ζωής μεγαλύτερη από τη συνειδητή μας προσωπικότητα, την οποία χρειάζεται να αξιοποιήσουμε, διαφορετικά το μπλοκάρισμα της θα μας οδηγήσει σε μειωμένη ζωτικότητα.

James Hollis from The Middle Passage: From Misery to Meaning in Midlife

Ελεύθερη μετάφραση: Αγγελική Μπολουδάκη

Ευχαριστώ: https://www.facebook.com/midwivesofthesoul/photos/1885068398319100