Ελληνικά και νικητήρια
19 Μαρτίου 2018
Αποδοχή και κατανόηση εκείνου που είσαι
19 Μαρτίου 2018

Κάθε φορά που αναζητάς μιαν ασφάλεια έξω από σένα, οι φόβοι σου σε χρειάζονται

Γιατί κάθε φορά που δυσκολεύομαι να προχωρήσω, δημιουργώ εξαρτητικές σχέσεις; Γιατί μπροστά στη δυσκολία της πραγματικότητας, αντί για να αναλάβω την ευθύνη μου σε αυτήν, αναζητώ ένα δέσιμο με τους ανθρώπους μου που μοιάζει πιο πολύ με σκλαβιά και λιγότερο με συναισθηματική σύνδεση;

Ο φόβος του ρίσκο, ο φόβος της αποτυχίας, της έκθεσης σε κάτι μεγαλύτερο από αυτό που έχετε συνηθίσει, σας κάνει να γαντζώνεστε από κάπου, ώστε ο φόβος να μετριαστεί. Αναζητάτε μιαν ασφάλεια, κάτι μόνιμο που θα καθησυχάσει τις ανασφάλειες που γεννιούνται από την αλλαγή.

Κανείς δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση ότι εμείς δεν θα κινδυνεύσουμε, ότι δεν θα κάνουμε λάθος, ότι μπορεί και να αποτύχουμε. Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να αποτελέσει το μέσο για να πραγματοποιήσουμε εμείς τους σκοπούς μας. Κανείς και τίποτε δεν μπορεί να γίνει εκείνη η ασφάλεια που το παιδί μέσα μας γυρεύει για να νιώθει σίγουρο για τις κινήσεις του.

Κάθε φορά που αναζητάς μιαν άκαμπτη ασφάλεια σε πρόσωπα ή σε καταστάσεις είναι γιατί εκείνο που χρειάζεσαι είναι να αναλάβεις τους φόβους σου. Να τους καθησυχάσεις και να γαληνέψεις. Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι, δεν υπάρχουν δρόμοι χωρίς εμπόδια. Κάθε δρόμος  σε οδηγεί κάπου πιο κοντά στον εαυτό σου. Πιο κοντά στην επιθυμία σου, όπως και πλησιέστερα στην αλήθειά σου. Όσο δέχεσαι να τον πάρεις, ελεύθερος –η από ανάγκες εξάρτησης και συγχώνευσης, τόσο περισσότερο τον απολαμβάνεις. Όσο τολμάς να τον ακολουθήσεις, παρατηρώντας αν αυτός ο δρόμος έχει καρδιά, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεις τους φόβους σου να περιχαρακωθείς στον εαυτό σου και να αναζητήσεις ασφάλεια στη μοναξιά σου.

Ό,τι κάνεις το κάνεις για σένα, για να μάθεις, να χαρείς, να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις, να αισθανθείς, να ζήσεις.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας