Η πραγματική αγάπη
27 Ιουλίου 2018
Υψηλή πίεση του αίματος (Υπέρταση)
31 Ιουλίου 2018

Αναγέννηση

Να αναζητάς ανθρώπους να σε φροντίσουν, όπως ένας γονιός το παιδί του. Να ενδιαφέρεσαι για χαρακτηριστικά τους, χάρη στα οποία θα γίνεις αυτό που θέλεις. Να επιζητάς την παρουσία τους, να νιώθεις “ασφάλεια” όταν είναι συνεχώς κοντά σου, να διαμαρτύρεσαι όταν δεν το κάνουν. Να τους θέλεις να σε νταντεύουν, να σου κάνουν όλα τα χατίρια, να νιώθεις ένα μικρό παιδί μαζί τους.

…όπως δεν ένιωσες όταν ήσουν παιδί.

Ώσπου ανακαλύπτεις ότι δεν εξελίσσεσαι, ότι παραμένεις στάσιμη, ότι αυτό που ήθελες το βρήκες αλλά δεν είναι αυτό που σε εκφράζει τελικά. Δεν θέλεις ένα γονιό να σε φροντίσει γιατί μπορείς να αναλάβεις τον εαυτό σου. Δεν θέλεις ένα άνθρωπο να είναι εκεί πάντα για σένα, αλλά ένα άνθρωπο να μοιράζεσαι, να επικοινωνείς, να κοιτάτε στην ίδια κατεύθυνση, να έχετε την ίδια οπτική για τη σχέση, να εξελίσσεστε μαζί και ο καθένας μόνος του.

Κάθε φορά που ικανοποιείς τις ανάγκες σου, σε φροντίζεις. Σε νοιάζεσαι, ενδιαφέρεσαι για σένα. Λυπάσαι που δεν είχες τη φροντίδα που θα ήθελες, τολμάς όμως να την προσφέρεις στον εαυτό σου σήμερα. Δεν περιμένεις με ένα μαγικό τρόπο να στην προσφέρει κάποιος άλλος που θα σχετιστείς μαζί του με  εξαρτητικό τρόπο, αλλά την παραχωρείς γενναιόδωρα στον εαυτό σου. Σε προσέχεις, σε φροντίζεις, σε νοιάζεσαι.

Δεν περιμένεις μια φαντασιωσική ευτυχία, όπως το μικρό παιδί, αλλά απολαμβάνεις καθημερινές στιγμές που νιώθεις δημιουργικά σε αυτές, είτε μόνος σου είσαι είτε με παρέα.

Δεν κάνεις πράγματα για τους άλλους ελπίζοντας να κάνουν εκείνοι για σένα, αλλά νιώθεις, αφήνεσαι στα συναισθήματά σου, παρατηρείς αν οι άνθρωποι που επιλέγεις έχουν την ικανότητα να αφεθούν και εκείνοι σε αυτό που ζείτε μαζί. Δεν ελέγχεις την επιθυμία σου, παγιδεύοντάς σε σε ρόλους που διστάζεις να τους αφήσεις, αλλά “ακούς” προσεκτικά τα συναισθήματά σου, μαθαίνεις να τα αναγνωρίζεις και περιβάλλεις με αυτά ό,τι σε ενδιαφέρει.

Δεν βλέπεις τους άλλους ανθρώπους σύμφωνα με τις ανάγκες σου, δεν εξαρτάσαι από εκείνους που σε χρησιμοποιούν για τις δικές τους.

Είσαι ειλικρινής με τις επιθυμίες σου, παίρνεις αποφάσεις, γοητεύεσαι από ό,τι ενισχύει την αποφαστιστικότητά σου.

Δεν εξαρτάσαι από την επιβεβαίωση των άλλων, κάνεις αυτό που επιθυμείς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών σου.

Όταν δεν αναζητάς ένα γονιό στους άλλους, σέβεσαι τον εαυτό σου, σέβεσαι την επιθυμία σου, τη δημιουργικότητά σου, τον άλλον άνθρωπο. Παρατηρείς αν ό,τι ή όποιον επιλέγεις σου ταιριάζει αληθινά, αν υπάρχουν βασικές ομοιότητες που να στηρίζουν τις διαφορές. Δεν θυμώνεις επειδή δεν γίνεται το χατήρι σου ή δεν χαίρεσαι κάθε φορά που κάποιος σε φροντίζει ή σε επαινεί σα γονιός. Εξετάζεις αν αυτό που δημιουργείται ανάμεσά σας σας βοηθά να είστε ο εαυτός σας, ένας εαυτός ελέυθερος, δημιουργικός, ένας εαυτός με αλήθεια.

Όταν δεν αναζητάς ένα γονιό, δεν προσπαθείς να κάνεις τα πάντα για τους άλλους ελπίζοντας ότι θα γίνουν ο γονιός που θα ήθελες. Δεν θυσιάζεις την επιθυμία σου για να είσαι το καλό υπάκουο πειθήνιο παιδί που κάποια στιγμή θα πάρει την επιβεβαίωση που θα ήθελε, ακόμα κι όταν ο γονιός του έχει φύγει από τη ζωή. Δεν θυσιάζεις την επιθυμία των ανθρώπων που σε προσεγγίζουν με εκτίμηση σε σένα, από φόβο ότι δεν σου επιτρέπεται να τολμάς σε ό,τι σε κάνει να νιώθεις χαρά. Δεν αδιαφορείς για ό,τι σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου, δεν εναντιώνεσαι στην κριτική εκείνη που σε βοηθά στην ανάδυσή της αλήθειάς σου, δεν βάζεις ανάμεσα σε σένα και σε ό,τι ενδιαφέρει ένα χάσμα από επιλογές που σε κρατούν μακριά από σένα και από την επιθυμία σου, για να μην κάνεις την υπέρβαση σου.

Όταν δεν αναζητάς να ζήσεις αυτά που δεν έζησες, γοητεύεσαι από ό,τι εκφράζει ζωή. Ασχολείσαι με το σήμερα, χωρίς να επιστρέφεις για λύσεις στο παρελθόν. Ικανοποιείς τις ανάγκες σου μόνος σου και δεν σαγηνεύεσαι από ανθρώπους που σου ικανοποιούν τις ανάγκες, σε κρατούν όμως εξαρτημένο με πάρα πολλούς τρόπους. Τολμάς να δεις τη δική σου αλήθεια, ξεφυλίζοντας τις σελίδες του παρελθόντος σου, όχι για να σταθείς εκεί, αλλά για να μάθεις, βλέπεις καθαρά και την αλήθεια του άλλου και με αυτήν επικοινωνείς. Δεν σε ενδιαφέρει μια ανιδιοτελής αγάπη, που αυτήν την είχες ή δεν την είχες από τους γονείς σου, αλλά μια αγάπη στην οποία συμβάλεις υπεύθυνα εσύ, μια αγάπη όπου οι κεραίες σου είναι ανοιχτές στο να λάβεις όπως και να αντιληφθείς αν υπάρχει αλήθεια, αμοιβαιότητα, ελευθερία, ικανότητα για εξέλιξη. Τα αυθεντικά συναισθήματα σε κάνουν καλύτερο σε όλους τους τομείς και αυτός είναι ένας δείκτης για να καταλάβεις αν η επιλογή σου εκφράζει αυτό που αληθινά θέλεις.

Όταν δεν γυρεύεις την επιβεβαίωση που δεν έλαβες, δέχεσαι τις ατέλειες του άλλου. Τις ατέλειες όμως εκείνες  που δεν επηρεάζουν τον τρόπο που αγαπάει, που νιώθεις αυτήν την αγάπη. Όταν αναζητάς την επιβεβαίωση σε κάποιο τομέα της ζωής σου, θαμπώνεσαι από αυτό που νομίζεις ότι μπορεί να ενισχύσει αυτό το κομμάτι και παραβλέπεις τις ικανότητες του άλλου για συναισθηματικό μοίρασμα. Σαγηνεύεσαι από ό,τι φαντάζεσαι ότι θα εξαφανίσει τη δική σου ατέλεια και αγνοείς ότι δεν νιώθεις χαρούμενος γιατί η ανταπόκριση είναι ελλιπής.

Όταν δεν αναζητάς ένα γονιό, στηρίζεσαι σε σένα. Η κάθε επιλογή, η σχέση, η έκφραση της δημιουργικότητας σου δεν είναι πανάκεια, δεν είναι κάτι που μπορεί να σου δώσει τα πάντα. Νιώθεις ήρεμα με τον εαυτό σου, νιώθεις καλά με σένα, με αυτό που είσαι, δεν επιζητάς να γίνεις κάτι άλλο. Νιώθεις ευγνωμοσύνη, λες ευχαριστώ σε καθετί, στον καθένα που συνέβαλλε σε αυτό που είσαι σήμερα. Είσαι ευχαριστημένος με αυτό που είσαι και τολμάς σε γενναίες αποφάσεις χωρίς να νιώθεις τύψεις, χωρίς να νιώθεις υπεύθυνος για κάθε συναίσθημα του άλλου στις αποφάσεις για τον εαυτό σου. Συνδέεσαι, μοιράζεσαι, εκτιμάς, όταν όμως κάτι αποτελεί μια βαθιά επιθυμία σου, την εκπληρώνεις και δέχεσαι ότι οι άνθρωποι που σε αγαπούν θα σε καταλάβουν.

Όταν αποδέχεσαι αυτό που είσαι, απολαμβάνεις κάθε στιγμή ως μοναδική γιατί αναγνωρίζεις πόσο εφήμερη είναι. Εκτιμάς ουσιαστικά τον εαυτό σου και ασχολείσαι με ό,τι νιώθεις καλά, που το σέβεσαι, το εκτιμάς, του δίνεις ιδιαίτερη θέση στη ζωή σου, του δίνεις ψυχή από την ψυχή σου.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός ψυχικής υγείας