Η ασθένεια δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να λυτρωθεί
3 Δεκεμβρίου 2019
Η ώριμη γυναίκα
4 Δεκεμβρίου 2019

Η κοινή άποψη για τη ζωή, την αγάπη, τη δημιουργικότητα, τις σχέσεις, ενώνει ένα ζευγάρι

Πολλά ζευγάρια είναι μαζί μέχρι τα βαθιά τους γεράματα με αγάπη και επιθυμία ο ένας για τον άλλον.

Αυτό που παρατηρείται σε αυτά τα ζευγάρια είναι η κοινή αντίληψη για την πραγματικότητα όπως και για τον τρόπο που σχετίζονται.

Η κοινή άποψη για αυτά που πιστεύουν για την έννοια της οικογένειας, οι κοινές απόψεις για το μεγάλωμα των παιδιών. Αν, για παράδειγμα, οικογένεια και για τους είναι δυο άνθρωποι που προσπαθούν από κοινού να στηρίξουν μια κατάσταση που τη θεωρούν ουσιαστική στη ζωή τους, είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνους να αντιμετωπίζουν τις όποιες αντιξοότητες μαζί, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να κρατήσουν ενωμένη την οικογένειά τους. Αν η οικογένειά τους αποτελεί προτεραιότητά τους, νιώθουν να στηρίζονται, αισθάνονται δύναμη. Αν είναι δοσμένοι σε ένα κοινό όραμα που έχουν για τη σχέση και τη ζωή τους μαζί, μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και στις σιωπές τους. Αν το μεγάλωμα των παιδιών είναι κοινή απόφαση και των δυο, με απόψεις που συγκλίνουν, είναι πολύ πιο εύκολο και για εκείνους αλλά και για τα παιδιά τους, η αξία της οικογένειας να τους ισχυροποιεί και να τους κάνει να δημιουργούν και να αγαπούν.

Η κοινή άποψη που έχουν για την υγεία, αν, δηλαδή, και οι δυο φροντίζουν το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή τους με τρόπο που είναι κατανοητός και για τους δυο, είναι πολύ πιο εύκολο να φροντίζει ο καθένας τον εαυτό του και ο άλλος να ενθαρρύνει και να συμπορεύεται. Είναι πολύ πιο εύκολο να φροντίζουν ο ένας τον άλλον και ο άλλος να ευχαριστιέται από αυτήν την έκφραση αγάπης, που είναι αρμονική στον ίδιο και σεβαστή.

Η κοινή άποψη που έχουν για την εργασία, την εργατικότητα που τους διακρίνει, ο καθένας στον τομέα του. Αν, για παράδειγμα, είναι και οι δυο εργατικοί, είναι πολύ πιο εύκολο για τον ένα να καταλάβει τον άλλον για τις ώρες που αγαπά να αφιερώνεται στην εργασία του. Και βέβαια η ευχαρίστηση που νιώθουν από την εργασία τους μοιράζεται ανάμεσά τους με τρόπο που ικανοποιεί και τους δυο. Νιώθουν δημιουργικοί και οι δυο, γεννούν ιδέες, αισθάνονται περισσότερο στο κέντρο τους, δεσμευμένοι με την υλοποίηση των επιθυμιών τους.

Η κοινή άποψη που έχουν για τη σχέση, έχει σημασία για την ουσία αυτών που νιώθουν. Αν, για παράδειγμα, είναι σημαντικό και για τους δυο να περνούν χρόνο μαζί, να κάνουν πράγματα από κοινού, να αφιερώνουν ενέργεια, χρόνο, διάθεση, γιατί η σχέση τους είναι η προτεραιότητά τους, είναι πολύ πιο εύκολο να εκτιμήσει ο ένας την προσφορά του άλλου. Αν ο τρόπος που κατανοούν την πίστη είναι ίδιος, είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουν την συμπεριφορά του άλλου και να την σεβαστούν.

Η κοινή άποψη που έχουν για το πως διαχειρίζονται τα οικονομικά τους θέματα, τους βοηθάνε να διαχειρίζονται το εισόδημά τους με σεβασμό στον πρόσωπό τους και στον άλλον άνθρωπο, συζητώντας από κοινού για ό,τι είναι  καλύτερο για την οικογένειά τους.

Όταν οι απόψεις τους στα παραπάνω θέματα συγκλίνουν, η σχέση αποτελεί χαρά και για τους δυο, γιατί ο ένας νιώθει και κατανοεί τον άλλον. Η σχέση τους τους βοηθά να σέβονται και να εκτιμούν πολύ πιο ουσιαστικά τον εαυτό τους, γιατί αυτό που είναι ο ένας ενισχύεται από την προσωπικότητα του άλλου, μια που οι επιθυμίες τους για τη ζωή, τη δημιουργικότητα και την αγάπη είναι κοινές. Χωρίς να κοπιάζουν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον, επικοινωνούν απλά για να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζουν, αυτό που υπάρχει σαν αγαπημένη παράσταση μέσα τους, αυτό που επιθυμούν για τον εαυτό τους, όπως και για τη σχέση τους. Αυτό που τους ενώνει, λοιπόν, και τους ισχυροποιεί είναι ένας κοινός τρόπος έκφρασης της αγάπης, που κάνει καλύτερους τους ίδιους, πιο ανθρώπινους, και έχει θετική επίδραση στη σχέση τους, όπως και στο περιβάλλον τους.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας