Σχεδόν ποτέ δεν ξέρεις πότε θα είναι η τελευταία φορά
6 Αυγούστου 2019
Σωστοί συνδυασμοί φρούτων
6 Αυγούστου 2019

Όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις σου, νιώθεις όμορφα που είσαι εσύ

Θέλεις να κάνεις αυτό που επιθυμείς, ταυτόχρονα όμως αναρωτιέσαι αν είναι αυτό που θέλεις πραγματικά. Κάποιες φορές, μάλιστα, ζητάς γνώμες άλλων ώστε να πάρεις τις αποφάσεις σου. Αισθάνεσαι σύγχυση, δεν γνωρίζεις αν αυτό που θέλεις είναι κάτι που σου αρέσει πραγματικά ή η επιθυμία σου υπόκειται σε μια εσωτερική εντολή σύμφωνα με το αν θα είσαι αποδεκτός και αρεστός στους άλλους.

Ποια είναι η πραγματική σου επιθυμία;

Ως παιδί εσωτερίκευσες κάποιες οδηγίες, σύμφωνα με αυτά που άκουσες για σένα ή που φαντασιώθηκες ότι οι άλλοι θέλουν για σένα. Αυτές οι εγγραφές, παρότι δεν ταιριάζουν με αυτό που είσαι, με αυτό που σου ταιριάζει και επομένως με αυτά που σου αρέσουν, απέκτησαν μονιμότητα στο ψυχικό σύστημα. Έμαθες σε ένα “πρέπει να είσαι”, που υπαγορεύεται από προσδοκίες άλλων και από δικές σου αντιδράσεις σε αυτές και όχι σε ό,τι αξίζει για σένα.  Η ανάγκη σου για αποδοχή από τους άλλους, δρώντας ή αντιδρώντας, με την επιθυμία σου να κάνεις αυτό που σου αρέσει πραγματικά, αντιπαρατίθενται μέσα σου. Η ανάγκη σου για ασφάλεια μέσα στην επιβεβαίωση συγκρούεται με την επιθυμία σου να νιώσεις ασφαλής αναλαμβάνοντας την επιθυμία σου και τις συνέπειές της με υπεύθυνο τρόπο.

Όταν λειτουργείς προγραμματισμένα, γκρινιάζεις, θυμώνεις, θλίβεσαι, κι όμως συνεχίζεις, γιατί είναι ένας τρόπος που έμαθες να υπάρχεις σύμφωνα με αυτόν. Υποσυνείδητα, καθοδηγείς και τους άλλους, ώστε να συμμορφωθούν σε αυτό που νομίζεις ότι είσαι, νομίζοντας ότι αυτό σου αξίζει.

Αυτές οι εντολές, παρότι σε απομακρύνουν από τη δική σου αλήθεια, έχουν γίνει συνήθειά σου. Κάθε διαφοροποίηση σου προκαλεί δυσφορία, ανασφάλεια, φόβο. Κάθε αλήθεια που συνειδητοποιείς, αντίθετη από αυτό που νόμιζες για σένα έως τώρα, σου προκαλεί άγχος. Αν έχεις μια συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό σου δεν είναι εύκολο να την αλλάξεις. Σκέπτεσαι, αισθανεσαι, πράττεις σύμφωνα με αυτήν την εικόνα.

Η υπακοή σε μια  εικόνα, η οποία δεν είναι δική σου, δεν έχει ευθύνη. Υπαγορεύει μοναχά την επανάληψή της.

Η επιθυμία σε αυτό που πραγματικά είσαι και σου αρέσει να κάνεις έχει ευθύνη. Έχει ανάληψη των συνεπειών της κάθε πράξης μας. Συνειδητοποιούμε γιατί πράττουμε όπως πράττουμε και αναλαμβάνουμε τις συνέπειες των πράξεων μας.

Όταν παρατηρείς τις πράξεις σου, καταλαβαίνεις ποιες είναι εναρμονισμένες με την πραγματική σου επιθυμία και ποιες με τις εσωτερικές εντολές. Στις πράξεις που υπαγορεύονται από οδηγίες πάντα προτεραιότητα έχει ο άλλος. “Πως θα φανώ, πως θα με κρίνει, θα με αποδεχτεί ή θα με απορρίψει, πως θα τον προσελκύσω, τι να κάνω για να φανώ αρεστός;” Νιώθεις  πνευματική, συναισθηματική σύγχυση, η οποία σε αποσπά από το κέντρο σου. Παρατηρείς επίσης τις συνέπειες των πράξεων σου. Εξαρτάσαι από την επιβεβαίωση των άλλων, αναλώνεσαι και σκορπίζεσαι, αισθάνεσαι ένταση η οποία όμως δεν μοιάζει με τη χαρά της ελευθερίας να είσαι ο εαυτός σου, δεν λειτουργείς ώριμα σε εναρμόνιση με την αξία σου, δεν μοιράζεσαι σε ανθρώπους που εκτιμούν το μοίρασμά σου αλλά επιδεικνύεις αυτό που νομίζεις ότι θα αρέσει στους άλλους ώστε να έχεις την αποδοχή τους. Όταν κάνεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει, μπορεί να νιώθεις άγχος, φόβο κάποιες φορές, ανασφάλεια, κόπωση και μια μικρή αστάθεια, κυρίως όταν κάνεις τη μετάβαση από την ανάγκη για ετεροεκτίμηση στην σιγουριά του να σου αρέσει ο εαυτός σου σε ό,τι κάνεις,  στη σκέψη και στο συναίσθημά σου όμως υπάρχει σύνδεση, υπάρχει διαύγεια, στις πράξεις σου υπάρχει ωριμότητα, στον τρόπο που σχετίζεσαι η εκτίμηση για τον εαυτό σου όπως και για τον εαυτό του άλλου είναι σε προτεραιότητα.

Όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει, χαίρεσαι. Όταν αναλαμβάνεις τις συνέπειες από τις πράξεις σου, αισθάνεσαι ελεύθερία να ορίζεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις εσύ. Δεν κάνεις ό,τι κάνεις για να αρέσεις στους άλλους, κάνεις αυτό που σου αρέσει και οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις κοινούς κώδικες αξιών και επικοινωνίας χαίρονται, γιατί βοηθιούνται και εκείνοι να είναι ο πραγματικός τους εαυτός και να ζήσουνε τη ζωή τους οπως τους αρέσει. Η χαρά που νιώθετε σας συνδέει και σας ενώνει. Όταν κάνεις αυτά που σου αρέσουν και αναλαμβάνεις τις συνέπειες από τις πράξεις σου, νιώθεις όμορφα που ζεις τη ζωή σου όπως θέλεις εσύ, που αγαπάς τη ζωή σου όπως σου αρέσει εσένα.


Αγγελική Μπολουδάκη