5 Φεβρουαρίου 2018
Να θες ανθρώπους που θέλουν εσένα
5 Φεβρουαρίου 2018

Αγάπη, Έλξη, Εμπιστοσύνη

Η στενή σχέση είναι κάτι που δεν παραχωρείται γρήγορα, αλλά πλάθεται μέσα σε μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης και αλλαγής. Τότε, σιγά – σιγά, αναδύεται και η επιθυμία μας ν’ ανοιχτούμε. Παίρνουμε όλα τα ρίσκα στη σειρά, γινόμαστε αυθεντικοί και αφοσιωμένοι, και όσο περισσότερο μας αποδέχονται, τόσο αποκαλύπτουμε τα μυστικά μας και κάνουμε εκμυστηρεύσεις.

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των σχέσεων είναι ο σεβασμός στην ατομικότητα του άλλου.

Μια στενή σχέση θα προκύψει μόνο αν σταθώ ικανός να παρακάμπτω τις δυσκολίες, να χαίρομαι και να στηρίζομαι στις ομοιότητες και τα κοινά μας σημεία, ενώ δέχομαι και σέβομαι τις διαφορές μας.

Πράγματι, μπορώ να συνάψω μια στενή σχέση μόνο αν είμαι σε θέση να αντιληφθώ ότι είμαστε διαφορετικοί, κι αν πάρω την απόφαση όχι μόνο να δεχτώ το διαφορετικό που βλέπω, αλλά και να κάνω τα πάντα για να μπορείς να συνεχίσεις να είσαι όπως είσαι: διαφορετικός.

Οι ομοιότητες μας φέρνουν κοντά. Οι διαφορές μάς επιτρέπουν να επωφελούμαστε από τη σχέση μας.

Για να δημιουργηθεί μια στενή σχέση υπάρχουν κάποια πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να συμβαίνουν.

Είναι οι τρεις πλευρές του ανθρώπινου δεσμού, σαν τα τρία πόδια ενός τραπεζιού πάνω στο οποίο στηρίζονται όλα όσα αποτελούν μια στενή σχέση.

Αυτά τα τρία πόδια λέγονται: Αγάπη, Ελξη, Εμπιστοσύνη

Μπορεί κανείς να προσπαθήσει και να μάθει να επικοινωνεί καλύτερα, μπορεί να μάθει -αν δεν ξέρει- να σέβεται τον άλλον, μπορεί να μάθει ν’ ανοίγει την καρδιά του… Υπάρχουν όμως κάποια άλλα πράγματα που δεν μαθαίνονται γιατί δεν γίνονται. Συμβαίνουν. Και είναι αυτά που πρέπει να συμβούν.

Χωρίς αυτά τα τρία “πόδια” δεν υπάρχει στενή σχέση. Έχουν τόση σημασία, που αν σε μια στενή σχέση λείψει η αγάπη, η έλξη ή εμπιστοσύνη, η οικειότητα που είχε κατακτήσει το ζευγάρι, χάνεται. Η σχέση μετατρέπεται σε μια καλή διαπροσωπική σχέση που μπορεί να είναι έντονη ή ευχάριστη, χωρίς όμως πια τα χαρακτηριστικά της στενής επαφής.

[…]

Το δραματικά σημαντικό είναι ότι δεν μπορώ να επιλέξω να συμβεί κανένα απ’ αυτά τα τρία πράγματα. Είναι μια διαδικασία που δεν εξαρτάται από τη δική μου απόφαση. Δεν το αποφασίζω εγώ να σ’ αγαπάω, να σ’ εμπιστεύομαι, ή να μου αρέσεις. Όσο και να προσπαθήσω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα αν δεν μου συμβαίνει, αν δεν το αισθάνομαι.

Συνεπώς, η στενή σχέση είναι κάτι που προκύπτει όταν, μεταξύ δυο ανθρώπων, συμβαίνουν και στους δυο αυτά τα τρία πράγματα: αγαπάμε τον άλλον, τον εμπιστευόμαστε και νιώθουμε να μας ελκύει. Όλα τα άλλα μπορούμε να τα δημιουργήσουμε.

Χορχε Μπουκάι, Ο δρόμος της συνάντησης, opera