Νιώθοντας μόνοι και απροστάτευτοι, αισθανόμαστε άγχος. Ανακουφιζόμαστε όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι και έτσι συνδεόμαστε
23 Απριλίου 2018
Είναι ωραία η αλήθεια σου
24 Απριλίου 2018

Εκείνο που σε οδηγεί είναι το αίσθημα αξίας σου και ό,τι το καθρεφτίζει

Κάθε φορά που παραδιδόμαστε στους φόβους μας, η αίσθηση της πραγματικότητας αλλοιώνεται. Βλέπουμε ό,τι ζούμε σύμφωνα με τα μάτια των φόβων μας και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα. Επηρεαζόμαστε τόσο από ό,τι φοβόμαστε που αλλοιώνεται και η ματιά που έχουμε για τον εαυτό μας. Η αυτοεκτίμησή μας φθίνει και δεν κάνουμε πράγματα που ν’ ανταποκρίνονται στην αξία μας.

Κάθε φορά που παραδιδόμαστε στους φόβους μας, απομακρυνόμαστε από την αλήθεια μας. Από αυτό που είμαστε, από αυτό που θέλουμε, από αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Από τις δυνατότητες και από τα όνειρά μας. Από ό,τι καθρεφτίζει αυτήν την αλήθεια, μια που φαίνεται ξένο, διαφορετικό, ίσως και αλλότριο.

Το μυαλό μας παίζει παιγνίδια και καθορίζει ένα σενάριο που εμείς απλά ακολουθούμε. Η καρδιά γνωρίζει καλύτερα, λέμε, όμως πώς να την ακούσουμε, όταν ένα πέπλο έχει σκεπάσει την επιθυμία μας; Όταν μια σκιά εμποδίζει την λογική μας να δράσει καθαρά…

Κάθε φορά που θέλεις κάτι, όταν ένα στερεότυπο σε οδηγεί, όταν προσδοκίες άλλων για σένα σε επηρεάζουν, όταν ο έλεγχος και οι απαιτήσεις εκείνων που σε «νοιάζονται» έχουν αντίκτυπο στα συναισθήματά σου, άρα και στις πράξεις σου, είναι γιατί, στην πραγματικότητα, φοβάσαι να πάρεις το ρίσκο να τολμήσεις να έρθεις σε επαφή με την επιθυμία σου. Να πάρεις την ευθύνη αυτού που αληθινά θέλεις και να το υλοποιήσεις. Να νιώσεις υπεύθυνος για αυτό που είσαι γνωρίζοντας πως αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι μοναχά ό,τι σε υποστηρίζει, ό,τι σε ανοίγει στην αλήθεια σου, ό,τι διευρύνει το πνεύμα σου, ό,τι γεμίζει την ψυχή σου.

Όταν αναλάβεις την επιθυμία σου, νιώθεις υπεύθυνος για αυτήν. Δεν σε σταματούν οι φόβοι σου, οι φόβοι άλλων, ο έλεγχος σου ή ο έλεγχος άλλων. Όταν αναγνωρίζεις την επιθυμία σου και την εκτιμάς, εκείνο που σε οδηγεί είναι το αίσθημα αξίας σου και ό,τι το καθρεφτίζει.

 

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας