Μοτίβα συμπεριφοράς
24 Ιανουαρίου 2024
Η εμμονή και ο φόβος
2 Φεβρουαρίου 2024

Η αγάπη και η αλήθεια συνυπάρχουν

«Μην αποδέχεστε τίποτα ως αλήθεια που στερείται αγάπης

και μη δέχεστε τίποτα ως αγάπη που στερείται αλήθειας.

Το ένα χωρίς το άλλο γίνεται καταστροφικό ψέμα».

Έντιθ Στάιν

Όταν η αγάπη δεν εμπεριέχει αλήθεια, γίνεται χειριστική ή ψεύτικη. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μοτίβα τους για να είναι μαζί και δεν αγαπούν ο ένας τον άλλον για αυτό που είναι. Εκείνο που τους ενώνει είναι το τραύμα τους και όχι η σύνδεση. Φοβούνται να μιλήσουν, γιατί θα υπάρξει απόρριψη, οπότε υπάρχει εξιδανίκευση και οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά αποσιωπείται, μήπως και αντιμετωπιστούν οι φόβοι.

Όταν εκφράζεις την αλήθεια σου, φοβάσαι. Κάποιοι άνθρωποι δεν θα σε αποδεχτούν όταν τους αποκαλύψεις την επιθυμία σου. Φοβάσαι μήπως τους χάσεις, μήπως μείνεις μόνος/η χωρίς εκείνους. Δεν συνδέεσαι όμως έτσι με την αλήθειά σου, δεν συνδέεσαι μαζί τους, γιατί μόνο η αλήθεια συνδέει. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές επιθυμίες όπως και διαφορετικές ανάγκες. Είναι καλό να είμαστε διαφορετικοί, καλό να υποστηρίζουμε την αλήθειά μας, όπως καλό και να μην ταιριάζουν οι αλήθειές μας. Ίσως να έχουμε μάθει ότι δεν πρέπει να εκφράζουμε την αλήθειά μας, οπότε νιώθουμε ενοχές όταν την υποστηρίζουμε, ενώ γεμίζουμε αρνητικά συναισθήματα για εκείνους, με τους οποίους δεν συγχρονιζόμαστε. Νομίζουμε πως δεν θα είμαστε αποδεκτοί, οπότε δεν αποδεχόμαστε τους άλλους. Είναι ωραίο να είμαστε διαφορετικοί, να εκφραζόμαστε διαφορετικά, να επιλέγουμε, να συνοδοιπορούμε με ανθρώπους που οι αλήθειες μας μάς συνδέουν.

Όταν η αλήθεια δεν εμπεριέχει αγάπη, γίνεται ψυχρή και απόμακρη. Μπορεί να πληγώσει, να μη νιώσει την ευάλωτη θέση που είναι κάποιος. Μπορεί να πιέσει, ενώ ο άλλος δεν θέλει να κάνει αλλαγές. Είναι φορές που νομίζουμε πως οι άλλοι μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν και πρέπει να το κάνουν. Είναι επώδυνο να συνειδητοποιείς ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν τη δύναμη ή τη θέληση να κάνουν αλλαγές για να είσαστε μαζί και πρέπει να πορευτείς μόνος/η στη δική σου επιθυμία και με το δικό σου τρόπο. Είναι επώδυνο να χάνεις ανθρώπους. Η αλήθεια είναι πως όταν εκφράζεις την αλήθεια σου, κάποιους ανθρώπους θα τους χάσεις, με τους οποίους μπορεί κάποια στιγμή να συναντηθείτε, μπορεί και όχι. Όταν αφήνουμε με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση, δεν θυμώνουμε που δεν μπορούμε να είμαστε μαζί. Κάθε συνάντηση είναι πολύτιμη και κάθε μια αφήνει πολύτιμες αναμνήσεις. Όταν λέμε την αλήθειά μας με σεβασμό σε μας και στον άλλον άνθρωπο, αντέχουμε τις συνέπειες, νιώθοντας πληρότητα από την κάθε ανάμνηση, βαθιά εκτίμηση για την κάθε συνάντηση, αγάπη για εκείνους που μας συνδέει η εμπιστοσύνη, μας ενώνει η κατανόηση, μας συνδέει η αποδοχή, μας ολοκληρώνει η ωριμότητα και ο σεβασμός που νιώθουμε καθένας για τον εαυτό του όπως και για τη σχέση.

Αγγελική Μπολουδάκη