Η αυτοφροντίδα
19 Ιουλίου 2023
Το θέμα δεν είναι να ασχολούμαστε με το πόσο κακοί είναι οι άλλοι, αλλά με το πως θα βελτιωθούμε εμείς, πως θα αναπτυχθούμε σε αυτό που είναι ο καθένας μας, ώστε και οι επιλογές μας να καθρεφτίζουν την αξία μας
24 Ιουλίου 2023

Η ζωή είναι πάντα γενναιόδωρη. Μας δίνει εκείνο που χρειαζόμαστε κάθε φορά.

Η ζωή είναι πάντα γενναιόδωρη. Μας δίνει εκείνο που χρειαζόμαστε κάθε φορά.

Αυτός ο άνθρωπος με καταπιέζει, λες. Δεν μπορώ να είμαι ο εαυτός μου μαζί του.  Αυτή η συνάντηση σε κάνει να δεις πως φέρεσαι στον εαυτό σου. Φοβάσαι να είσαι εσύ. Να εκφράζεσαι όπως επιθυμείς. Να τολμάς στα θέλω σου. Να σε αγαπάς, να σε ελευθερώνεις κάθε φορά που επιθυμείς να είσαι εσύ. Αυτή η συνάντηση είναι η ευκαιρία σου να αλλάξεις. Η δυσφορία που νιώθεις σε βοηθά να αποφασίσεις να είσαι εσύ. Κι όταν το συνειδητοποιείς, ελευθερώνεσαι. Νιώθεις οικεία εκεί που όσο περισσότερο δίνεσαι, η εκτίμηση και η αναγνώριση που αισθάνεσαι σε ελευθερώνει.

Αυτός ο άνθρωπος δεν αλλάζει, λες. Μαζί του δεν εξελίσσομαι, γιατί η έγνοια μου είναι να τον αλλάξω. Κι όμως, από παιδί προσπαθούσες να αλλάξεις τους άλλους. Και σε άφηνες. Αν δώσεις σε εσένα την ενέργεια που δίνεις στους άλλους; Αν σε αλλάξεις σε αυτό που είσαι; Αν πειθαρχήσεις ώστε η αλλαγή σου να σε οδηγεί στην αυτοφροντίδα σου, στην αγάπη σου για σένα; Τότε κοιτάς τους ανθρώπους που αλλάζουν από μόνοι τους. Όχι για σένα, αλλά για εκείνους, γιατί είναι δεκτικοί σε ό,τι τους κάνει αυθεντικά ανθρώπινους. Όπως κάνεις και εσύ για τον εαυτό σου. Η απογοήτευση που νιώθεις σε βοηθά να μάθεις να γοητεύεσαι από τη δική σου αλλαγή. Δίνεις χώρο και στους άλλους να είναι όπως θέλουν να είναι και επιλέγεις τι θέλεις εσύ.

Δεν είμαι η προτεραιότητα για αυτόν τον άνθρωπο, λες. Είσαι για σένα; Είσαι η προτεραιότητά σου; Οι ανάγκες σου τι θέση έχουν στη ζωή σου; Οι επιθυμίες σου; Όταν σε ακούς, η ζωή σου φέρνει ανθρώπους που η προτεραιότητα αποτελεί αξία για εκείνους. Το αίσθημα απόρριψης σε βοηθά να συνειδητοποιείς ότι χρειάζεσαι να σε αποδεχτείς, να σε συμπεριλαμβάνεις σε ό,τι κάνεις στη ζωή σου, αποφασίζοντας τι είναι το καλύτερο για σένα.

Μέσα από τις συναντήσεις μας παρατηρούμε πως λειτουργούμε και πως φερόμαστε στον εαυτό μας. Αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τι πρέπει να αλλάξουμε και τι να κρατήσουμε. Τα συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε, οι σκέψεις που κάνουμε από την αλληλεπίδραση μαζί τους είναι αντανακλάσεις των συναισθημάτων και των σκέψεων που κάνουμε για μας.

Η ζωή είναι γενναιόδωρη. Μας βοηθά να αλλάξουμε. Αν εμπλακούμε σε συναισθήματα θυμού, αποποιούμαστε την ευθύνη να δούμε το δώρο, να ξετυλίξουμε το μήνυμά του και να το χαρίσουμε στον εαυτό μας.

Αγγελική Μπολουδάκη