Το παιδί μου διαλέγει τετράδιο εκθέσεων
8 Απριλίου 2018
Ο ενωμένος εαυτός
10 Απριλίου 2018

Η ένωση οδηγεί στην ολοκλήρωση

Μας ενώνουν οι ομοιότητες μας, μας συμπληρώνουν οι διαφορετικότητές μας. Στις ομοιότητες συναντάμε την οικειότητα, στη διαφορετικότητα την εξέλιξη.

Όσο περισσότερο αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, το είναι μας όπως είναι και για αυτό που είναι, νιώθουμε σε αρμονία με το είναι μας. Συναντιόμαστε με τους άλλους στις ομοιότητές μας. Όταν καθετί δικό μας το αγκαλιάζουμε ως κάτι καλό και θετικό, νιώθουμε δημιουργικά και σεβόμαστε κάθε ιδιότητά μας. Η διαφορετικότητα μας συμπληρώνει, γιατί στη διαφορετικότητα οι ιδιότητές μας εξελίσσονται.

Αποδεχόμενοι τη μοναδικότητά μας, λειτουργούμε με το δικό μας τρόπο. Σεβόμαστε την ατομικότητά μας, την επιθυμία μας να λειτουργούμε όπως θέλουμε και μας ταιριάζει, με συνέπεια και ευθύνη σε κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας. Όταν δεσμευόμαστε με την κάθε ιδιότητά μας, με το κάθε ταλέντο μας, νιώθουμε ελεύθεροι να δημιουργήσουμε όπως θέλουμε. Το μόνο που θα μπορούσε να μας αποσπάσει είναι η επίκριση στον εαυτό μας θεωρώντας ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Νιώθοντας όμως εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, προχωράμε στο δικό μας δρόμο, νιώθοντας ασφάλεια στις επιθυμίες μας, κάτι που μας γεμίζει ηρεμία και γαλήνη.

Ποιες ομοιότητες ή ποιες διαφορές μας φοβίζουν;

Εάν δεν έχουμε αποδεχτεί τον εαυτό μας στην ολότητά μας, τα στοιχεία εκείνα που βλέπουμε στους άλλους, τα οποία μοιάζουν με τα δικά μας αλλά είναι ανεξερεύνητα ακόμα, μας προκαλούν έντονα συναισθήματα, γιατί ανακινούν μέσα μας την επιθυμία να τα αναγνωρίσουμε και να τα αξιοποιήσουμε και εμείς. Όταν τα δεχόμαστε και τα αγκαλιάζουμε για αυτό που είναι, κάθε φορά που τα συναντάμε στους άλλους, νιώθουμε ηρεμία, χαρά, δημιουργική διάθεση, διάθεση για μοίρασμα και ένωση.

Σεβόμαστε τη διαφορετικότητά μας όταν κατανοούμε τι θέλουμε. Εκτιμώντας αυτό που είμαστε, η διαφορετικότητα του άλλου δεν μας απομακρύνει, αλλά μας φέρνει πιο κοντά. Δεν νιώθουμε απειλή στη διαφορετική συναισθηματική έκφραση, στο διαφορετικό τρόπο σκέψης ή πράξης, γιατί όταν το είναι μας παραμένει ακέραιο  κατανοούμε τον εαυτό μας, κατανοούμε και τους άλλους.

Όταν νιώθουμε τον εαυτό μας καλό για αυτό ακριβώς που είμαστε, νιώθουμε μέσα μας ενωμένοι με αρμονικό τρόπο, κάτι που μας ολοκληρώνει. Εκείνο που αποζητάμε είναι η ένωση, τόσο όταν είμαστε μόνοι μας, όσο κι όταν συναντιόμαστε με τους άλλους.

Αγγελική Μπολουδάκη