Το δώρο
15 Απριλίου 2024
«Ποτέ δεν είναι υπερβολικό να ζητάς αυτό που θέλεις και χρειάζεσαι» Έιμι Πόλερ
19 Απριλίου 2024

Οι σχέσεις λειτουργούν όταν δυο άνθρωποι έχουν την ίδια πρόθεση να ωριμάζουν μαζί

Αναλογίσου μήπως λειτουργείς εξαρτητικά. Μήπως σκέπτεσαι, αισθάνεσαι, πράττεις εξαρτητικά.

Μήπως αναρωτιέσαι πόσο πολύ μαζί σου είναι ο άλλος, με πόση ένταση επικοινωνεί, πόσο δεν κάνει χωρίς εσένα, εσύ χωρίς τον άλλον, πόσο σου κάνει τα χατίρια, πόσο σε επιβεβαιώνει, πόσο ασχολείται με εσένα, χωρίς να εξετάζεις τον τρόπο που το κάνει. Πόσο γίνεται μια πατρική ή μητρική αγκαλιά, παρότι στις ευθύνες της σχέσης, ενός μαζί που ωριμάζει,  είναι απών/απούσα. Πόσο καλύπτει μια έλλειψη, δηλαδή, που χρειάζεται να την αφήσεις να υπάρξει, να δεις τις ατέλειές σου, να σε αποδεχτείς με αυτές, να σε αγαπήσεις για αυτό που είσαι.

Μήπως κάποια ερωτήματα  παραμένουν αναπάντητα: Αναπτύσσεσαι σε αυτήν την αλληλεπίδραση, η επικοινωνία είναι ποιοτική, ωριμάζετε μαζί;  ‘Όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου, ο άλλος χαίρεται μαζί σου; Στη λύπη σου είναι μαζί σου; Υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος που χωράει η λογική και το συναίσθημά σου; Τα όριά σου γίνονται δεκτά; Όταν ο ένας  δεν συμμετέχει ενεργητικά στη σχέση, ο άλλος το επισημαίνει, γίνεται δεκτό το αίτημά του ή έρχεται σε επαφή με μια παιδιάστικη αντίδραση του τύπου «μη με μαλώνεις συνέχεια»; Οι συζητήσεις που γίνονται επικεντρώνονται στην ωρίμαση της σχέσης ή ασχολείται ο καθένας με τα δικά του θέματα αποφεύγοντας να θίξει κάτι που πονάει;

-Είναι αρκετό το ότι με αγαπάει, λες. Ξέρεις, κάποιοι που σκοτώνουν, θα σου πουν πως το έκαναν από αγάπη. Κάποιοι που χειραγωγούν, το ίδιο, θα σου πουν ότι σε αγαπούν. Είναι ένας δικός τους τρόπος αγάπης –μίσους- φθόνου, που σταδιακά σε κάνει να υποτιμάς τον εαυτό σου και να υποβαθμίζεις την αξία σου.

Ένα παιδί που δεν επιβεβαιώνεται για αυτά που σκέπτεται, μαθαίνει να αγωνιά για κάθε σκέψη του αν είναι η κατάλληλη κάθε φορά. Έτσι, κάθε φορά που παρατηρείς ότι μια συμπεριφορά σε μειώνει, χάνεσαι στις σκέψεις σου, αναρωτιέσαι μήπως έχεις άδικο, μήπως φταις.  Ακούς και κάποιους, που έχουν χάσει το δρόμο τους, που συνηγορούν στις αμφιβολίες σου, λέγοντας σου ότι πρέπει να κάνεις θυσίες, ότι φταις που δεν προσπαθείς, ακόμα κι αν θυσιάζεις τον εαυτό σου και έτσι παραμένεις σε ένα φαύλο κύκλο ενοχής, που λυπάσαι αντί να θυμώνεις και να παίρνεις αποφάσεις.

Αυτοί οι άνθρωποι, για τους οποίους έχεις τα ερωτηματικά, μπορεί να είναι μέλη της οικογένειάς σου,  να είναι φίλοι σου, συνεργάτες σου, άνθρωποι τους οποίους έχεις επιλέξει και όλους αυτούς τους συμπονάς και τους αγαπάς.

Αγάπη δεν σημαίνει ότι ανέχεσαι ό,τι σε μειώνει. Όταν δεν αναπτύσσεσαι σε αυτό που είσαι, όταν ο άλλος λειτουργεί ανώριμα και δεν συμμετέχει ενεργητικά σε ένα ζωντανό διάλογο για τη σχέση, όπου τα συναισθήματα γίνονται πράξεις, αναλογίσου μήπως η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου χρειάζεται να ωριμάσει ώστε να εκτιμήσεις την αξία σου. Όταν δεν υπάρχει ποιότητα στην επικοινωνία, αλλά άδειασμα που δεν συμπεριλαμβάνεσαι με έγνοια και ενδιαφέρον, μήπως πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που ονομάζεις ενδιαφέρον είναι κάτι άλλο που περιλαμβάνει συναισθήματα που μόνο πόνο σου προκαλούν;

Μα να αφήσω τη σχέση, αναρωτιέσαι; Κάποιες σχέσεις ίσως και να μη μπορείς να τις αφήσεις ολοκληρωτικά. Διαμόρφωσε όμως μαζί τους τη μορφή που θέλεις εσύ, ώστε να μην πονάς, ώστε να διατηρείς την αξία σου, με όρια, με σεβασμό στον εαυτό σου.

Πάνω από όλα όμως αποδεσμεύσου από μια πεποίθησή σου ότι δεν αξίζεις.

Η αλήθεια είναι πως αν έχουμε γίνει ένα με μια πεποίθησή μας, ακόμα κι αν είναι εσφαλμένη, το εγώ μας μένει άδειο, κενό, αισθάνεται ανάξιο χωρίς αυτήν. Αρχικά επιδιώκεις να το γεμίσεις με ό,τι στην πραγματικότητα το αδειάζεις. Φοβάσαι τη μοναξιά, όμως υπάρχει χειρότερη μοναξιά από το να μένεις μόνη/ος με ανθρώπους που η έλλειψη ισοτιμίας και ανταπόκρισης σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι δεν αξίζεις τη συντροφικότητα;

Σας εύχομαι να επιθυμείτε το καλύτερο για σας, που σε αυτό το καλύτερο η προσωπική σας ανάπτυξη θα είναι δεδομένη και η επικοινωνία θα ολοκληρώνεται μέσα από μια συναισθηματική σύνδεση που θα σας ωριμάζει και θα σας ολοκληρώνει.

Αγγελική Μπολουδάκη