Η επιθυμία να είμαστε μαζί
19 Σεπτεμβρίου 2018
Να χαιρόμαστε που επιτρέπουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή
20 Σεπτεμβρίου 2018

Ένας πατέρας προστατεύει το παιδί του

Ένας πατέρας προστατεύει το παιδί του γιατί “προστατεύω σημαίνει αγαπώ”.

Το προστατεύει όταν ο ίδιος εκτιμά την αξία του. Όταν σέβεται τις επιλογές του, όπως και τους στόχους του. Όταν αγωνίζεται με θεμιτά μέσα. Μην ξεχνάμε ότι το παιδί μιμείται και ταυτίζεται.

Το προστατεύει όταν ενδιαφέρεται για εκείνο, όταν σέβεται αυτό που είναι και το βοηθά να το υλοποιήσει. Όταν το αποδέχεται άνευ όρων, ακόμα κι όταν βάζει όρια στις ανώριμες συμπεριφορές του.

Το προστατεύει όταν  πειθαρχεί ο ίδιος στις αδυναμίες του να δεσμευτεί. Όταν είναι σταθερός και διακρίνεται από συνέπεια και συνέχεια. Όταν οι δεσμεύσεις του χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια, από σεβασμό και αγάπη.

Το προστατεύει όταν έχει μια ασφαλή πυξίδα στη ζωή του και του μεταδίδει μηνύματα που τον κάνουν να νιώθει ένα βαθύ αίσθημα ασφάλειας.  Όταν αγωνίζεται στη ζωή του και του μεταδίδει το μήνυμα ότι η οποιαδήποτε δυσκολία μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για να οργανώσει τη σκέψη του με ένα διαφορετικό τρόπο. Όταν βλέπει την πραγματικότητα όπως είναι και τον βοηθάει να διαμορφώνει την πορεία του σε αυτήν σύμφωνα με αυτό που είναι το παιδί του, σύμφωνα με την επιθυμία του σε αυτήν.

Το προστατεύει όταν έχει όρια ο ίδιος, όταν βάζει όρια στις δικές του ανώριμες συμπεριφορές, όταν σέβεται τα όρια των άλλων. Όταν δεν σχετίζεται με τους άλλους με το ρόλο του παιδιού, αντιδρώντας ή ζητώντας επιβεβαίωση, αλλά αναλαμβάνει να μεγαλώσει. Όταν παραμερίζει κάθε συνήθεια, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για εκείνον όπως και για το παιδί του. Όταν κάθε φορά που το παιδί του παρεκκλίνει από την πορεία του, αναρωτιέται για την δική του ευθύνη στη συμπεριφορά του παιδιού του.  Όταν το “όχι” του ακολουθείται από επιχειρήματα. Όταν έχει υποστηρικτικό ρόλο στη ζωή του παιδιού του και κάθε φορά που αποθαρρύνεται είναι εκεί για να το κινητοποιήσει. Όταν ο τρόπος ζωής του αποτελεί έμπνευση για το παιδί του. Όχι τα πτυχία του ή η οικονομική του άνεση αλλά η ειλικρίνειά του, η αυθεντικότητά του, η ανθρωπιά του, η ακεραιότητά του, η δυνατότητά του να επιλέγει ευθείς και ξεκάθαρες λύσεις στη ζωή του. Όταν προστατεύει την αγάπη του για το παιδί του από οτιδήποτε θα μπορούσε να τον επηρεάσει αρνητικά.

Η περιουσία που αφήνει ένας πατέρας στο παιδί του είναι ο τρόπος που το αγαπάει αλλά και το πως  ζει τη ζωή του.

Αγγελική Μπολουδάκη