Ευχαριστώ
4 Μαρτίου 2020
Αγαπάς τον εαυτό σου…
6 Μαρτίου 2020

Το σύμπτωμα του παιδιού σας έρχεται με μια ευχή, να επικοινωνήσει κάτι σε σας, ώστε να το ακούσετε και να βοηθήσετε τόσο εκείνο όσο να βοηθηθείτε κι εσείς

Το σύμπτωμα του παιδιού σας είναι στην πραγματικότητα αγάπη για σας. Είναι ενδιαφέρον και έγνοια. Είναι ελπίδα να αλλάξετε κάτι στον τρόπο που σχετίζεστε μαζί του, στον τρόπο που σχετίζεστε με τον εαυτό σας. Έρχεται με μια ευχή, να επικοινωνήσει κάτι σε σας, ώστε να το ακούσετε και να βοηθήσετε τόσο εκείνο όσο να βοηθηθείτε κι εσείς.

Πολλοί γονείς απευθύνονται σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας, ζητώντας του να θεραπεύσει το παιδί τους από το σύμπτωμα που παρουσιάζει. Μπορεί να είναι άτακτο στην τάξη, να λέει ψέματα, να απομονώνεται, να μην αποχωρίζεται τον γονιό του, να μην έχει φίλους και πολλά άλλα.

Αυτό όμως που χρειάζεται κυρίως να κάνουν είναι να αλλάξουν εκείνοι ώστε να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους προς το παιδί τους, για να αλλάξει και εκείνο αυτό που αισθάνεται για τον εαυτό του και αντιδρά έτσι.

Το σύμπτωμα του παιδιού είναι η αντανάκλαση της δυσκολίας του γονιού ή της δυσκολίας της σχέσης του ζευγαριού. Το παιδί μιμείται συμπεριφορές, αισθάνεται την κάθε δυσκολία, όσο κι αν τα λόγια προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο. Αν, για παράδειγμα, το παιδί είναι άτακτο, σημαίνει ότι είτε οι γονείς του είναι θλιμμένοι είτε θυμωμένοι ή ότι τα όρια είναι πολύ εύπλαστα ή άκαμπτα ή αντιδρά σε κάτι που χρειάζεται να το διερευνήσετε. Αν λέει ψέματα, σημαίνει ή ότι του λένε ψέματα ή ότι κάτι το φοβίζει στην πραγματικότητα που ζει και προσπαθεί να τη διαψεύσει ή νιώθει πως ζει σε ένα ψέμα (όταν το ζευγάρι βιώνει ένταση στη σχέση τους, ανησυχεί μήπως η αγάπη που ζει δεν είναι αληθινή, άρα όλα είναι ψέματα). Όταν απομονώνεται, σημαίνει ότι για κάποιο λόγο το φοβίζει η επαφή και η σύνδεση. Μπορεί να νιώθει μόνος στο σπίτι και πιστεύει ότι αυτό μοναχά του αξίζει ή νιώθει πως δεν τον κατανοούν και τον συναισθάνονται, ώστε να πιστέψει ότι η σύνδεση έχει αξία για να την αναζητήσει όπου υπάρχει και να καλλιεργεί την επιθυμία του σε αυτήν. Όταν δεν μπορεί να αποχωριστεί τον γονιό του, σημαίνει ή ότι ο γονιός είναι θλιμμένος και φοβάται για το τι θα του συμβεί όταν εκείνο λείπει ή ότι τα μηνύματα που στέλνει ο ένας γονιός για τον άλλο είναι απορριπτικά και ανησυχεί για το τι θα τους συμβεί ή ότι δεν βοηθιέται μέσα από μια υγιή οριοθέτηση να αυτονομηθεί ή δίνει αξία σε αυτόν τον τύπο σχέσης γιατί δεν νιώθει ελεύθερο.

Όταν ένα σύμπτωμα παρουσιάζεται στην οικογένεια είναι δώρο. Έρχεται να επικοινωνήσει κάτι ώστε να βελτιωθεί η σχέση σας. Αν ακούσετε αυτό που θέλει να σας πει, ακούτε όχι μόνο εκείνο αλλά και τη δική σας επιθυμία για τον εαυτό σας. Κι όταν δώσετε την αξία που έχει το μήνυμά του, το σύμπτωμα παύει να υπάρχει, γιατί ο λόγος για τον οποίο ήρθε εκπληρώθηκε. Επικοινώνησε αυτό που ήθελε να πει, ώστε να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία, αληθινή αγάπη στην οικογένεια.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας