Οι πεποιθήσεις μας προκαλούν γνωστικές στρεβλώσεις. Αλλάζοντάς τις, αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε
16 Αυγούστου 2018
Έρωτας και φιλία
16 Αυγούστου 2018

Ας εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο

“Κάποτε συνέβη να έχω εξαιρετικό άγχος σχετικά με τη διδακτέα ύλη. Είχα τον φόβο ότι οι μαθητές μου δεν θα έφθαναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε κάποια σημαντικά και αναγκαία συμπεράσματα. Μπήκα στον πειρασμό να φροντίσω εγώ να δουν κάποια σημεία του θέματος που αισθανόμουν ότι έπρεπε να δουν, αλλά ευτυχώς συνεκρατήθην και δεν επενέβην. Αντ’ αυτού τους άκουσα συγκλονισμένος να λένε αυτά που ήθελα να πουν”.

Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για μας να αποφύγουμε να παρέμβουμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στο Πνεύμα. Τότε η αλήθεια αποκαλύπτεται μπροστά μας πολύ πιο δυναμικά απ’ όσο θα είχε αποκαλυφθεί, αν είχαμε επιχειρήσει να τη σερβίρουμε εμείς. Γιατί, όταν η αλήθεια αναδύεται από μέσα, είναι πιο αυθεντική, έχει βάθος και είναι αξέχαστη, δηλαδή όντως α-λήθεια. Η αλήθεια, που έρχεται έτσι σε μας, μας ελευθερώνει. Το δίδαγμα είναι προφανές. Ας εμπιστευτούμε αυτό που ο Θεός προσπαθεί να επιτύχει με μας και επομένως ας εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο.

π. Φιλόθεος Φάρος, η διαχείριση της αγάπης, Αρμός