Μια συνάντηση από μόνη της δεν αρκεί αν δεν υπάρχει ωριμότητα για να συντηρηθεί μια σχέση
8 Φεβρουαρίου 2023
Εαν δεν αναπτύσσεσαι, αν δεν μπορείς να εκφράσεις τον δημιουργικό σου εαυτό, αν δεν υπολογίζεσαι, η ζωή σου σε καλεί να τη ζήσεις με τον δικό σου τρόπο
15 Φεβρουαρίου 2023

Ο έρωτας είναι έλξη. Εκείνο που συνδέει είναι η συναισθηματική σύνδεση

Ο  έρωτας είναι έλξη. Η έλξη επικεντρώνεται σε ένα πρόσωπο με όλες τις προσδοκίες που προκαλεί. Εικόνες, λόγια, συναισθήματα του παρελθόντος προσπαθούν να έρθουν στο παρόν και αναζητούν ένα πρόσωπο να εκφραστούν.

Εκείνο που συνδέει είναι η συναισθηματική σύνδεση. Η ενσυναίσθηση. Το να βλέπει ο ένας τον άλλον και όχι την ανάγκη του στον άλλον.

Η ανταπόκρισή που δημιουργεί ασφάλεια. Η αυτονομία που δημιουργεί η εμπιστοσύνη.  Η χαρά από την ισότιμη ανταπόκριση που κάνει την συνάντηση μοναδική.

Η αναγνώριση για αυτό που είναι ο καθένας. Η εκτίμηση για αυτό που είστε.

Ο σεβασμός, η ευγένεια, η συμπόνια, η κατανόηση. Η έγνοια που εκδηλώνεται με φροντίδα, με προτεραιότητα.

Η αίσθηση ότι μπορείς να έρθεις σε επαφή με κάθε δημιουργικό και δυναμικό στοιχείο σου και η σχέση σε βοηθάει να το αναπτύξεις.

Η πεποίθηση ότι νιώθεις αποδεκτά για τις αδυναμίες εκείνες, που δεν επηρεάζουν την ικανότητα ανταπόκρισής σου. Νιώθεις αποδεκτά για τις ανασφάλειες σου, που φροντίζεις ώστε να μην βλάψουν τον εαυτό σου και τους άλλους. Η αποδοχή των αδυναμιών του άλλου ανθρώπου, που δεν επηρεάζουν την ισότιμη ανταπόκριση του.

Ο αποχωρισμός από πρόσωπα του παρελθόντος. Κάθε εκκρεμότητα είναι φόβος σύνδεσης. Κάθε απωθημένο, που δεν το αποχωρίζεσαι, παρότι δεν σε ικανοποιεί, είναι η δυσκολία σου να αφεθείς στο παρόν σε ό,τι σε γαληνεύει. Να αποποιηθείς την ένταση που προκαλεί η εξάρτηση από το παρελθόν και να αποφύγεις τη μάταιη αναζήτηση της ικανοποίησης σου από αυτό. Μόνο όταν σε κατανοείς σε εκείνους τους δρόμους που σε αναζητούσες στον τρόπο που σε έβλεπαν άλλοι, από ανάγκη να σε αναγνωρίσουν και συνειδητοποιείς την αξία σου, δημιουργείς σχέσεις όπου η ισότιμη ανταπόκριση σε ηρεμει. Κάθε άνθρωπος ήρθε στη ζωή σου για να σου χαρίσει ένα μάθημα, που, όταν τον αποχαιρετάς με ευγνωμοσύνη, το δέχεσαι και το καλλιεργείς όπως σου αξίζει.

Η διαφοροποίησή σου από την ανάγκη να ελέγχεις, νομίζοντας ότι όλα περνούν από τα χέρια σου, από φόβο ότι αν αφήσεις τον έλεγχο, θα χάσεις την ισορροπία σου. Όταν επιτρέπεις σε καθετί να συμβαίνει, παρατηρείς την ενότητα εκεί που υπάρχει. Το καθετί που έρχεται στη ζωή σου απαντά στο αίτημα σου αλλά πρέπει να το αντιλαμβάνεσαι όπως είναι. Κάθε εμπειρία σου αποκαλύπτει μια πτυχή του εαυτού σου που πρέπει να αναπτύξεις ή να αλλάξεις.

Η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν δεδομένα στη ζωή μας. Η ευγνωμοσύνη είναι εκείνη που μας συνδέει, η αλλαγή πεποιθήσεων και συμπεριφορών ώστε να δημιουργούμε σχέσεις που ικανοποιούν τον εαυτό μας, τον άλλον άνθρωπο, τη σχέση.

Αγγελική Μπολουδάκη