Να μένεις…
10 Νοεμβρίου 2018
Στηρίζω τον εαυτό μου
13 Νοεμβρίου 2018

Όταν λέμε “πρόσεχε”, εννοούμε πως ο κόσμος είναι επικίνδυνος, ενώ όταν λέμε “να περνάς καλά” εννοούμε ότι ο κόσμος είναι ένας τόπος χαράς

Όταν λες σε κάποιον “να προσέχεις” σημαίνει “να φοβάσαι”, “ο κόσμος είναι επικίνδυνος” ή “φρόντισε να μη σου συμβεί τίποτα”. Και πάνω από όλα υποδηλώνει ένα μακάβριο μήνυμα. “Πρόσεχε, γιατί αν σου συμβεί κάτι εγώ δεν θα τ’ αντέξω”.

Συμβουλή είναι να δείξεις στον άλλον πως έχουν τα πράγματα, να του εξηγήσεις τι μπορεί να του συμβεί και τι μπορεί να κάνει για να το αποφύγει.

Αν την ώρα που φεύγω η μητέρα μου μου λέει: “Να προσέχεις, έτσι;”, νιώθω ένα βάρος: “Πρέπει τώρα να προσέχω, αλλιώς θα στενοχωρηθεί η μαμά μου”.

Πρέπει να μάθουμε να λέμε: “καλή διασκέδαση” ή “καλά να περάσεις”.

Όταν λέμε σε κάποιον “Να προσέχεις” προσπαθούμε να διαλύσουμε τους δικούς μας φόβους με τη φαντασίωση ότι αυτή η προειδοποίηση μπορεί να λειτουργήσει ως δια μαγείας. Φανταζόμαστε πως αυτή η φράση θα λειτουργήσει προστατευτικά κι έτσι δεν θα πάθει κάτι. Στην πραγματικότητα όμως κρατώ εξαρτημένο τον άλλον με την ιδέα ότι πρέπει να κάνει κάτι για εμένα.

Όταν λέμε στα παιδιά μας “πρόσεχε”, εννοούμε πως ο κόσμος είναι επικίνδυνος, ενώ όταν τους λέμε “να περνάνε καλά” τους λέμε ότι ο κόσμος είναι ένας τόπος χαράς. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να προσέχουν αλλά αυτό να το κάνουν για τον εαυτό τους, για αυτά τα ίδια και όχι για τους άλλους.

Το φορτίο των φόβων μας ακυρώνει την όποια τρυφερή συμπεριφορά μας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμούμε για τους ανθρώπους μας είναι να είναι καλά.

Προσαρμογή από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό, opera