Όταν είσαι θετικός μαζί σου, νιώθεις ελεύθερος να είσαι εσύ
9 Οκτωβρίου 2018
Κάθε αρνητική κριτική λαμβάνεται σαν αληθινή και αποθηκεύεται στο υποσυνείδητο
12 Οκτωβρίου 2018

Η επικοινωνία καλλιεργείται

Η αγάπη κυλάει ελεύθερα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που καλλιεργούν την πνευματική, συναισθηματική και σωματική επικοινωνία.

Η πνευματική επικοινωνία δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τα βιβλία που διαβάζουν, με τη μουσική που ακούν, με την άποψη για την αισθητική αν και αυτά φέρνουν αρχικά δυο ανθρώπους κοντά.  Πνευματική επικοινωνία αναπτύσσουν δυο άνθρωποι όπου ο καθένας ανοίγει το πνεύμα του για να δεχτεί το πνεύμα του άλλου. Οι διαφορετικότητες σμιλεύονται και πλάθονται. Οι φόβοι παραμερίζονται και μπαίνουν και οι δυο σε ένα καινούργιο κόσμο, όπου ο ένας καθησυχάζει τις ανασφάλειες του άλλου, ο ένας προλαμβάνει αυτό που θα μπορούσε να αναστατώσει τον άλλον. Ακόμα κι αν τους αρέσουν διαφορετικά πράγματα, αρχίζουν να υιοθετούν ο ένας τις συνήθειες του άλλου, σαν οικείες και αγαπημένες, γιατί αυτό που νιώθουν τους ενώνει. Συζητούν μαζί και κάθε δυσκολία αποτελεί πρόκληση που την αντιμετωπίσουν μαζί. Η επικοινωνία ενώνει τις διαφορετικότητές τους, η θέληση τους να είναι μαζί δημιουργεί ένα ζεστό αίσθημα οικειότητας.

Η συναισθηματική επικοινωνία δεν έχει να κάνει με εξαρτήσεις, με επιβεβαιώσεις, με ανάγκες που καλύπτουν δυο άνθρωποι αδιαίρετα ενωμένοι ο ένας με τον άλλον. Συναισθηματική επικοινωνία καλλιεργούν δυο άνθρωποι που κατανοούν ο ένας τον άλλον. Αναπτύσσουν ανάμεσά τους αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός που καλλιεργούν καθησυχάζει τις ανασφάλειες τους. Νιώθουν ο ένας τον άλλον και λειτουργούν καλοπροαίρετα, βλέποντας το καλό ο ένας στον άλλον. Ακόμα και στις αντιπαραθέσεις τους λειτουργούν σαν μια ομάδα όπου δεν μπορεί εύκολα να τους χωρίσει κάτι. Το μαζί που τους ενώνει τους δυναμώνει, τους δινει ώθηση να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Η αποδοχή που νιώθουν ο ένας για τον άλλον κάνουν τα ελαττώματά τους να περνάνε απαρατήρητα. Προστατεύουν αυτό που νιώθουν και κάνουν αλλαγές μαζί γιατί γνωρίζουν ότι η αγάπη είναι πολύτιμη.

Η σωματική επικοινωνία τους κάνει να αισθάνονται ένα και η ένωση έρχεται αυθόρμητα να δώσει χώρο στην επιθυμία του ενός να ικανοποιήσει τις ανάγκες του άλλου. Το σώμα γίνεται ένας τόπος αγάπης όπου προσφέρουν αυτό που νιώθουν στην καρδιά τους

Η σχέση  κυλάει ελεύθερα και χωρίς να ζητάνε κάτι από αυτήν, τους χαρίζει αυτό που χρειάζονται, αυτό που δίνει ο ένας στον άλλον, το οποίο ρέει μέσα από την καρδιά τους.

Όταν ένα ζευγάρι καλλιεργεί την πνευματική, συναισθηματική και σωματική επικοινωνία οι διαφορές κατανοούνται, τα λάθη γίνονται αποδεκτά. Παρόλο που αρχικά διαφέρουν, αλλάζουν γιατί νιώθουν την αγάπη σαν δώρο, ένα δώρο που μεγαλώνουν το χώρο της καρδιάς τους για να το δεχτούν.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας