ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
16 Απριλίου 2019
Ο αυθεντικός αγαπημένος μας εαυτός
17 Απριλίου 2019

Να γίνουμε η πηγή ο ένας για τον άλλον

Διανύουμε τον αιώνα της επικοινωνίας. Τα τεχνικά μέσα επικοινωνίας πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Αυτό σημαίνει πως βελτιώνεται η επικοινωνία; Εννοώ ως προς την ποιότητα και την αλήθεια της;

Αμφιβάλλω! Η επικοινωνία συνεχίζει να μας φοβίζει στο μέτρο που είναι ένας παράγοντας επιρροής και που η επιρροή είναι συνδυασμένη με τον καταναγκασμό, τον χειρισμό και την επίδραση. Φοβόμαστε να αφεθούμε, πράγμα που συμβαίνει συνήθως όταν εκφραζόμαστε. Φοβόμαστε να ανοίξουμε στον άλλον τον εσωτερικό μας κόσμο, πάνω στον οποίο θα μπορούσε να έχει μια εξουσία, με κίνδυνο να μας τρομάξει.

Όλοι αυτοί οι φόβοι έχουν βάση. Ο άλλος είναι μια πραγματική απειλή, κάθε είδους…

Και όμως ο άλλος είναι η τροφή μας και η πηγή κάθε εμπλουτισμού μας. Από τη στιγμή της γέννησης μας, δεν σταματάμε να αναπτυσσόμαστε σε όλους τους τομείς χάρη στη συνεισφορά του άλλου.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο άλλος μπορεί κάλλιστα να παρεμβαίνει στη ζωή μας χωρίς ωστόσο να μας υποδουλώνει, να μας παραβιάζει ή να μας πληγώνει. Μπορεί να γίνει ή να ξαναγίνει αυτή η πηγή του καθαρού νερού που ήταν κατά τη γέννησή μας. Και εμείς με τη σειρά μας μπορούμε να γίνουμε ή να ξαναγίνουμε μια ανάλογη πηγή για αυτόν.

Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα. Γίνεται μόνο όταν υπάρχει καλή θέληση και θετικά συναισθήματα. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζεις το δρόμο για να φτάσεις ως εκεί και αυτό με τη σειρά του χρειάζεται σκέψη και προετοιμασία.

Michel Lobrot, Ζώντας μαζί, Αρμός