Την Άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις
3 Μαΐου 2020
Ο δημιουργικός εαυτός
5 Μαΐου 2020

«Γιατί το κάνω;» και «τι επιθυμώ μέσα από αυτό;»

Κάθε εμπειρία είναι και μία ευκαιρία να φέρουμε περισσότερο φως στον κόσμο, αρκεί να αναρωτηθούμε για κάθε τι που σκεφτόμαστε να κάνουμε “γιατί το κάνω;” και “τι επιθυμώ μέσα από αυτό;”. Οι απαντήσεις που θα δώσουμε θα μας δείξουν αν μπαίνουμε στο μακάριο όνειρο ή παραμένουμε στον εφιάλτη.
Αν βλέπουμε την εργασία μας απλά σαν μισθό, θα παραμένουμε φτωχοί. Αν πούμε “ναι” σε μία πρόταση γάμου, επειδή φοβόμαστε πως δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία, ας αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τα χαρτιά τού διαζυγίου πριν από την τελετή. Αν κρατάμε κακία σε κάποιον, ας θυμηθούμε την κινέζικη παροιμία : “αν σχεδιάζεις την εκδίκηση σου, σκάψε δύο τάφους”.
Αν από την άλλη, η εργασία μας εκφράζει το πάθος και τον σκοπό μας, ο συμπαντικός νόμος θα συνδράμει στην επιτυχία μας. Αν παντρευτούμε κάποιον επειδή τον αγαπάμε όπως είναι και επειδή η ζωή μας είναι καλύτερη μαζί του, η ένωσή μας θα είναι ευλογημένη. Όταν το κίνητρο μας είναι η χαρά, χαρά θα είναι και το αποτέλεσμα.
Ο ενοχικός νους μπορεί να θεωρήσει το οτιδήποτε καταδικαστέο. Ο αθώος νους ερμηνεύει το κάθε τι σαν πράξη αγάπης. Ό,τι κι αν κάνουμε, ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας, και ό,τι δεν πηγάζει από αγάπη, θα αντικατασταθεί από κάτι πραγματικά πολύτιμο. 

Alan Cohen