Όταν τα στερεότυπα αλλάζουν, η πραγματικότητα γίνεται ελκυστική
15 Μαΐου 2018
Ένωση της δύναμης με την αδυναμία, σύνθεση εαυτού
17 Μαΐου 2018

Ενεργητικότητα ή παθητικότητα;

Αν μεγαλώσατε με ένα γονιό που σας έλεγε συνεχώς φράσεις υπονοώντας «δεν θα τα καταφέρεις χωρίς εμένα», μάθατε στην εξάρτηση.

Δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, να νιώσετε αυτόνομος και ανεξάρτητος.

Κάθε φορά που ονειρεύεστε ένα στόχο, νιώθετε δυσφορία. Μια βαθιά κούραση σας κυριεύει και στην σκέψη ότι θα τον αναλάβετε, αποσύρεστε νομίζοντας πως δεν σας αξίζει.

Κάθε φορά που επιτυγχάνετε αυτό που επιθυμείτε, φοβάστε πως κάτι κακό θα συμβεί. Μια βαθιά λύπηση για όλους εκείνους που μένουν πίσω, που δεν τα καταφέρνουν όπως εσείς, σας αποθαρρύνει. Αμφισβητείτε την προσπάθεια όπως και το αποτέλεσμα και δεν χαίρεστε με τις επιτυχίες σας.

Όταν αυτονομείστε και τολμάτε να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, που σας δίνουν χαρά, αναρωτιέστε αν θα είναι καλά οι άλλοι, τι θα απογίνει ο γονιός σας ή τι θα κάνει χωρίς εσάς. Εξαιτίας αυτής της ενοχής, προσπαθείτε να ευχαριστήσετε όλους τους άλλους και θυσιάζετε την αυτονομία σας, την ευθύνη σας προς την ελευθερία σας.

Κάθε φορά που νιώθετε κοντά με έναν άνθρωπο, ένα βαθύ άγχος σας κάνει είτε να αποσύρεστε είτε να εξαρτάστε. Προσκολλάστε από φόβο μήπως υποκύψετε στην επιθυμία σας να εγκαταλείψετε, μια που κάθε σχέση σας θυμίζει την εξάρτηση που βιώσατε και άρα την απώλεια της ελευθερίας σας.

Όταν αποτυχαίνετε, χάνετε το κουράγιο σας, γιατί συνδέετε την αποτυχία στην προσπάθειά σας με το ότι έπρεπε να ακούγατε όλους τους άλλους, όπως όταν ήσασταν παιδί ακούγατε τον γονιό σας και ακολούθουσατε τις εντολές του. Προσκολλάστε λοιπόν παραμένοντας παθητικός δέκτης και δεν αναλαμβάνετε εύκολα πρωτοβουλίες.

Όταν συνεργάζεστε, κάτι μέσα σας σας κάνει να αντιδράτε σε αυτά που σας λένε οι άλλοι και όταν διαφωνείτε με τους συνεργάτες σας, αντί για να τοποθετηθείτε με επιχειρήματα προσπαθώντας να υποστηρίξετε τη θέση σας ενώ συγχρόνως είστε δεκτικός σε αυτά που σας λένε οι άλλοι, εσείς επιτίθεστε νομίζοντας πως ο άλλος σας λέει «δεν θα τα καταφέρεις χωρίς εμένα» και σας υποτιμά. Στην πραγματικότητα, αντιδράτε σε αυτό που πιστεύετε για σας, στην εικόνα που έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας για σας και δεν ακούτε τόσο τα λόγια του άλλου.

Ο γονιός σας στην δέσμευση του μαζί σας, επειδή είχε μάθει αυτόν τον τρόπο σχέσης, νόμιζε πως έκανε το καλύτερο για σας. Ως ενήλικας εσείς καλείστε να αλλάξετε αυτό το μοτίβο εξάρτησης, να εμπιστευτείτε και να σεβαστείτε την ελευθερία σας και να δημιουργήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας.

Αγγελική Μπολουδάκη