Το κουράγιο να είναι κάποιος αυτό που είναι
4 Μαρτίου 2018
Εφηβικός λόγος
5 Μαρτίου 2018

Η επίκριση αλλάζει όταν αποφασίζεις να δεις τον εαυτό σου με θετική ματιά

Η επίκριση προς τον εαυτό σου είναι μια έκκληση για σύνδεση μαζί σου. Προσπαθείς να σε προσεγγίσεις, να σε κατανοήσεις, αλλά ο μόνος τρόπος που γνωρίζεις είναι αυτός που έμαθες, συγκρινόμενος με μια εικόνα εαυτού που είναι αδύνατον να φτάσεις.

Η επίκριση είναι η ανάγκη σου να δηλώσεις την παρουσία σου, να κάνεις την ύπαρξή σου φανερή. Ο φόβος της απόρριψης, της εγκατάλειψης σε κάνει να πιέζεις τον εαυτό σου ελπίζοντας να γίνεις αποδεκτός.

Επικρίνεις τους άλλους γιατί νομίζεις πως ο μόνος τρόπος σύνδεσης μαζί τους είναι αυτός. Με αυτόν τον τρόπο συνδέεσαι με σένα, με αυτόν τον τρόπο συνδέεσαι και με εκείνους.

Οι προθέσεις σου δεν είναι κακοπροαίρετες, αλλά το αποτέλεσμα δεν σε δικαιώνει, γιατί σηκώνεις άμυνες που ο άλλος άνθρωπος είναι αδύνατο να τις διαπεράσει.

Η επίκριση είναι μια μορφή επικοινωνίας με σένα. Μια μορφή επικοινωνίας που χρειάζεται να την αλλάξεις για να σε νιώσεις ενωμένο με σένα, για να αισθανθείς ότι αξίζεις.

Όσο αλλάζεις τη ματιά σου για σένα και σε αντιμετωπίζεις ανθρώπινα, τόσο δεν καταφεύγεις σε υπερβολές όπου ματαιώνεσαι σε αυτές.

Όσο κατανοείς ότι τα μόνα ύψη που μας ανήκουν είναι εκείνα που αισθανόμαστε οικεία σε αυτά, τόσο περιορίζεσαι σε στόχους που είναι εφικτοί για σένα, χωρίς να νιώθεις άσχημα για όσα αφήνεις.

Όσο σε υποστηρίζεις σε επιλογές όπου δεν χρειάζεται να επιβάλεις την παρουσία σου, τόσο δικαιώνεις την αγάπη μέσα σου.

Όσο ανακαλύπτεις ότι δεν χρειάζεται να αγωνίζεσαι συνεχώς για να κερδίσεις κάτι ή να ανταγωνίζεσαι για να επικρατήσεις, τόσο δέχεσαι με ηρεμία αυτό που σου συμβαίνει και διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου στην κάθε περίσταση.

Η επίκριση αλλάζει όταν αποφασίζεις να δεις τον εαυτό σου με ματιά αξίας, όταν εκτιμάς το παρελθόν σου, όταν χαρίζεις ένα θετικό νόημα στην κάθε κίνησή σου.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας