Συναισθηματική πληρότητα
14 Ιουνίου 2018
Πως θα καταλάβω αν μια σχέση είναι υγιής;
15 Ιουνίου 2018

Οι ρόλοι αλλάζουν

Αν, ως παιδί, ήσασταν το αντικείμενο της λατρείας του πατέρα σας, μάθατε σε μια εξιδανικευμένη αγάπη.

Η παιδική σας ηλικία ήταν το βασίλειό σας και ο πατέρας σας ο βασιλιάς σας. Ο άνθρωπος που ικανοποιούσε τις ανάγκες σας, που εκπλήρωνε τις επιθυμίες σας. Μάθατε σε μια άμεση ικανοποίηση από έναν άνθρωπο που θαύμαζε καθετί πάνω σας.

Είναι φορές που στις σχέσεις σας γίνεστε απαιτητική, που φαντάζεστε ότι ο άνθρωπος σας πρέπει να ικανοποιεί κάθε επιθυμία σας. Είστε αρκετά εγωίστρια και νομίζετε πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από σας. Γυρεύετε στις σχέσεις σας να αναβιώσετε αυτό που βιώσατε κάποτε και όταν αυτό δεν γίνεται θυμώνετε και επιτίθεστε.

Αναπαράγετε την εξαρτητική σχέση, στην οποία μυηθήκατε και προσκολλάστε από ανάγκη να αγαπηθείτε με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζετε.

Αγάπη είναι να είστε εκεί για τον άνθρωπό σας,  και να αλλάζετε για να τον νιώθετε, όπως και εκείνος το ίδιο. Ο σεβασμός σε σας και στην προσωπικότητα του ανθρώπου σας. Το να αναγνωρίζετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου και να τις ικανοποιείτε. Το να δεσμεύεστε εστιάζοντας το ενδιαφέρον σας στη σχέση σας.

Αν όμως εσείς παρεμένετε αιχμάλωτη ενός μοντέλου εξιδανικευμένης αγάπης, κάθε αγάπη, ικανή να βιωθεί στην πραγματικότητα, θα σας φαίνεται απειλητική. Η ιδέα να εκθρονιστεί ο θρόνος του πατέρα σας σας θλίβει και σας θυμώνει. Αυτός ο θυμός στρέφεται στον άνθρωπό σας, όπως και στον εαυτό σας κάθε φορά που δεσμεύεστε.

Αν επιθυμείτε να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε από έναν άνθρωπο ελεύθερο από εξαρτήσεις και αυταπάτες, χρειάζεται και εσείς να αποχωριστείτε τις δικές σας εξαρτήσεις και αυταπάτες.

Αν επιθυμείτε να δεσμευτείτε με ευθύνη προς τον εαυτό σας, χρειάζεται να εκτιμήσετε την αξία σας και να μην περιμένετε ένα “μπαμπά’ να ικανοποιεί τις προσδοκίες σας.

Αν επιθυμείτε να μην παραμένετε σε σχέσεις όπου ικανοποιούν την αυταπάτη σας ότι είστε το μικρό εύθραυστο κοριτσάκι, χωρίς εμπιστοσύνη στον εαυτό του, για να διατηρείτε την ψευδαίσθηση των μαγικών λύσεων, από άρνηση να μπείτε στην πραγματικότητα και να αναμετρηθείτε σε αυτήν, χρειάζεται να πιστέψετε στην ελευθερία σας, στην αποφασιστικότητά σας, στην τόλμη σας.

Αν επιθυμείτε να είστε ο εαυτός σας και να μην ανακαλύψετε μια μέρα ότι έχετε χάσει τη δική σας ταυτότητα, προκειμένου να συντηρείτε ρόλους, χρειάζεται να διαφοροποιηθείτε από ό,τι δεν σας βοηθά στην αλήθεια σας.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας