1. Οργάνωση της προσωπικότητας
25 Νοεμβρίου 2019
Η προσωπικότητά σας είναι οργανωμένη σε ένα επίπεδο, διαφορετικό για τον καθένα, αλλά εξαρτάται από σας το πως θα τη διαχειριστείτε, ώστε το κάθε χαρακτηριστικό σας να αποτελέσει δώρο για σας
27 Νοεμβρίου 2019

2. Σχετίζεστε σύμφωνα με το πως έχει οργανωθεί η προσωπικότητά σας

Σχετίζεστε σύμφωνα με το πως έχει οργανωθεί η προσωπικότητά σας

α. Η νευρωτική προσωπικότητα

Οι άνθρωποι που η προσωπικότητά τους είναι οργανωμένη στο νευρωτικό επίπεδο φοβούνται μεν αλλά επιθυμούν τη δέσμευση. Νιώθουν ασφάλεια να μοιραστούν, να δεχτούν και να δώσουν. Κάθε φορά που συνειδητοποιούν ότι οι φόβοι τους τούς  αποθαρρύνουν, τολμούν να διεκδικήσουν και να δεχτούν, να ανοιχτούν και να μοιραστούν, γνωρίζοντας ότι κάθε άνοιγμα τους φέρνει πιο κοντά στον εαυτό τους και στην ελευθερία τους.

Σε αυτήν την δομή η δυσκολία που παρατηρείται είναι η εξάρτηση από τον γονέα του άλλου φύλου, για αυτό και στην προσέγγιση του αυτό που αναζητά κάποιος είναι ο γονιός και όσα του έδωσε ή όσα δεν του έδωσε. Το πρόσωπο αναφοράς του, δηλαδή, είναι ο γονιός του σε ένα φαντασιωσικό επίπεδο και όχι ο άλλος άνθρωπος. Όταν αυτό λύνεται, η αναζήτηση αφορά σε αυτό που επιθυμεί για τον ώριμο εαυτό του, όπου το βρίσκει σε ανθρώπους όπου αναζητούν και εκείνοι το ίδιο για τον εαυτό τους. Αναζητεί δηλαδή ανθρώπους που οι αλήθειες για αυτό που θέλουν και οι δυο στη ζωή τους είναι κοινές, όσο αφορά στη δέσμευση και στη σύνδεση.

Αυτό που χρειάζεται επίσης να προσέξετε είναι όλα εκείνα τα απωθημένα που έχετε από παιδί, τα οποία μπορούν να σας οδηγήσουν σε αναζητήσεις μακριά από την αλήθεια σας. Μπορεί δηλαδή να στραφείτε σε ανθρώπους, ώστε να άρετε αυτά τα απωθημένα, κάτι που δεν είναι δίκαιο ούτε για σας ούτε για τους άλλους ανθρώπους. Αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται μέσα στη ψυχοθεραπεία, ώστε να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και τις επιθυμίες σας και με αυτές να προσεγγίσετε τους άλλους ανθρώπους. Να μη γίνει δηλαδή ο άλλος ένα μέσο, αλλά ο συνοδοιπόρος σας, ο άνθρωπος που μαζί του θα μοιραστείτε συναισθήματα, σκέψεις, στιγμές που θρέφουν συναισθηματικά και τους δυο σας.

Επιδίωξή σας είναι η ωρίμασή σας, να πάψετε δηλαδή να είστε το μικρό παιδί που βλέπει στους άλλους ένα μπαμπά ή μια μαμά να σας αναλάβουν, για να ζήσετε μαζί τους την παιδική ηλικία που δεν ζήσατε και να τολμήσετε να δείτε σε σας αυτό που είστε και αυτό που θέλετε.

Είστε οι άνθρωποι που θεωρείτε φυσιολογικό ότι για αυτό που επιθυμείτε χρειάζεται να νοιαστείτε πάνω από όλα εσείς, αναλαμβάνοντας την ατομική σας ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν στη ζωή σας. Αναζητάτε τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα και δεν μεταθέτετε τη λύση του αλλού. Εκτιμάτε το ότι οι άνθρωποι τους οποίους επιλέγετε αναλαμβάνουν και εκείνοι τα δικά τους θέματα και αυτό που μοιράζεστε είναι τα συναισθήματα, τις σκέψεις σας, εκτιμώντας την ουσία των στιγμών που είστε μαζί.

Χαίρεστε που η ζωή σας είναι ένα ταξίδι, πότε ευχάριστο, πότε δυσάρεστο, όπου με επιμονή και υπομονή τολμάτε σε αυτό. Δεν περιμένετε με μαγικό τρόπο την ευτυχία από αλλού, αλλά συνειδητοποιείτε ότι το καθετι το κατακτάτε με πολύ κόπο, κάτι όμως που σας δίνει χαρά, γιατί η αυτονομία είναι πολύτιμη κατάκτηση για σας.

Δίνεστε σε ό,τι αγαπάτε, συνειδητοποιείτε όμως ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε ούτε να αλλάξετε. Το μόνο που μπορείτε να ελέξγετε είναι ο εαυτός σας, ώστε να λειτουργείτε με τρόπο που να εναρμονίζεστε με την αλήθεια σας. Συνειδητοποιείτε επίσης ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τους άλλους, αλλά μόνο να είστε σε επαφή με την αλήθεια της επιθυμίας σας, για αυτό που θέλετε για τον εαυτό σας και την αξία σας και να αφουγκράζεστε πως νιώθετε με τον εαυτό σας και την αξία σας στη σχέση σας με τους άλλους ανθρώπους.

Σας διακρίνει η συνέπεια, η συνέχεια, η σταθερότητα στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις συμπεριφορές και επιλέγετε στη ζωή σας σταθερές σχέσεις, νιώθοντας ευγνωμοσύνη που υπάρχουν στη ζωή σας.

Είσαστε υγιείς προσωπικότητες και απλά χρειάζεται να χαλαρώσετε τις άμυνες σας και να αντιμετωπίσετε τις συγκρούσεις σας ανάμεσα σε εκείνα που επιθυμείτε και σε εκείνα που φοβάστε, ώστε να νιώσετε γαλήνη με αυτό που είστε και με αυτά που θέλετε.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας