Περί αγάπης και εργασίας
17 Οκτωβρίου 2019
Αρχοντιά
18 Οκτωβρίου 2019

Αγκαλιά

Η αγκαλιά, όπως και το χάδι και το φιλί αποτελούν τρόπους μη λεκτικής έκφρασης των συναισθημάτων αγάπης. Και ενώ όταν δίνουμε ή γινόμαστε δέκτες τέτοιων εκφράσεων αγάπης, νιώθουμε να μας πλημμυρίζουν θετικά συναισθήματα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αγκαλιά μπορεί να έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.

Ο μέσος όρος διάρκειας μιας αγκαλιάς μεταξύ δύο ανθρώπων είναι 3 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές όμως, ανακάλυψαν κάτι φανταστικό. Όταν η αγκαλιά διαρκεί παραπάνω, συγκεκριμένα 20 δευτερόλεπτα, υπάρχει μια θεραπευτική επίδραση στο σώμα και στο πνεύμα. Αυτό οφείλεται στο ότι μια ειλικρινής, αυθεντική αγκαλιά παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη, επίσης γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης.

Αυτή η ουσία προσφέρει πολλά οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία, βοηθώντας μας, μεταξύ άλλων, να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε ασφαλείς και να ηρεμήσουμε τους φόβους, το άγχος και τις ανησυχίες μας. Αυτή η υπέροχη κατάσταση ηρεμίας, μας προσφέρεται δωρεάν κάθε φορά που ανταλλάσσουμε μία αγκαλιά με τον σύντροφό μας, το παιδί μας, αγαπημένους μας ανθρώπους ακόμα και με τον σκύλο ή τη γάτα μας, αλλά και όταν χορεύουμε πιασμένοι με κάποιον ή όταν απλά κρατάμε τους ώμους ενός φίλου.  Και αυτή η θεραπευτική επίδραση μοιράζεται εξίσου, χωρίς να χάνει τη δύναμή της, και σε αυτόν που τη δίνει και σε αυτόν που τη δέχεται.