Απλοί προσκυνητές
14 Φεβρουαρίου 2018
Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει
15 Φεβρουαρίου 2018

Αν αγαπώ τον εαυτό μου, αγάπη επιζητώ

Εάν  γνωρίζω τι θέλω, το εκφράζω στον άνθρωπο που με ενδιαφέρει. Δεν τον αφήνω να το μαντέψει ούτε το επιβάλλω, αλλά το επικοινωνώ μαζί του και ακούω προσεκτικά αυτό που ενδιαφέρει εκείνον.

Αν νιώθω σίγουρη για αυτά που θέλω, δεν κάνω εκπτώσεις στις επιθυμίες μου, αλλά επικοινωνώ με αυτές με ξεκάθαρο τρόπο. Σέβομαι τις δικές του και επιτρέπω στις κοινές μας επιθυμίες να ζυμωθούν μαζί.

Αν νιώθω ασφαλής με τον εαυτό μου, δεν επιζητώ μιαν άκαμπτη ασφάλεια από τον σύντροφό μου μέσα από μια ασφυκτική παρουσία ή από μια εξαρτητική σχέση. Ασφάλεια νιώθω από την αγάπη που αισθάνομαι για τον άνθρωπο που επιλέγω. Ασφάλεια νιώθω, γιατί νιώθω ικανοποίηση από τις στιγμές που μοιράζομαι με έναν άνθρωπο που βιώνουμε στιγμές όπου είμαστε και οι δυο με σεβασμό σε αυτές.

Αν ικανοποιώ τις ανάγκες μου, δεν απευθύνομαι σε εκείνον με σκοπό να μου τις ικανοποιήσει. Εκείνο που μου αρέσει και θαυμάζω είναι πως ικανοποιεί εκείνος τις δικές του ανάγκες και νιώθει ευχαριστημένος με αυτό.

Αν δεν έχω προσδοκίες από τον εαυτό μου, δεν γυρεύω στον άλλον άνθρωπο αυτό που θα ήθελα από εμένα για να είμαι ευχαριστημένη. Δεν με ενδιαφέρει να μου εξασφαλίσει κάτι τέλειο, κινούμενη από στερεότυπα ή από τις ανασφάλειές μου, αλλά νιώθω καλά όταν αισθάνομαι ότι με ακούει, με καταλαβαίνει και επικοινωνεί μαζί μου με τον ευάλωτο αληθινό εαυτό του.

Αν είμαι ευχαριστημένη με την εικόνα μου, δεν λατρεύω τον καθρέφτη του εαυτού μου στον άλλον άνθρωπο. Δεν βλέπω εμένα ώστε να ερωτεύομαι την αντανάκλασή μου. Ερωτεύομαι εκείνον, γιατί μπορώ να δω καθαρά αυτό που είναι ο ίδιος, τις προθέσεις του για μένα.

Αν δεν επενδύω μοναχά σε στοιχεία μου, αλλά με αποδέχομαι στην ολότητά μου, δεν ερωτεύομαι στοιχεία στον άλλον άνθρωπο, ελπίζοντας να οικειοποιηθώ τα στοιχεία του για να ενδυναμωθώ εγώ. Αποδέχομαι τον εαυτό μου με τις ατέλειές του, ερωτεύομαι αυτό που είναι ο ίδιος και δεν με ενδιαφέρουν οι αδυναμίες του, αρκεί να μη βλάπτουν αυτό που νιώθει για μένα.

Αν συνειδητοποιώ τι θέλω και τι δε θέλω και υποστηρίζω τη γνώμη μου με βεβαιότητα, δεν αναζητώ στον άλλον άνθρωπο να επιβεβαιώσει αυτό που πιστεύω και όταν δεν το κάνει παρασύρομαι σε επιλογές όπου χάνομαι σε αυτές. Υποστηρίζω αυτό που θέλω, με σεβασμό σε μένα και σε εκείνον και ακούω προσεκτικά αυτό που θέλει εκείνος, όπως και τον υποστηρίζω συναισθηματικά κάθε φορά που το χρειάζεται.

Αν η αξία μου είναι καθαρό τοπίο για μένα, δεν γυρεύω απεγνωσμένα αποδοχή ή επιβεβαίωση. Διακρίνω αν με εκτιμά από μικρές ή μεγαλύτερες λεπτομέρειες που φανερώνουν αγάπη.

Αν αγαπώ τον εαυτό μου, δεν επιζητώ ασφυκτική παρουσία, εξαρτητική σχέση, κάλυψη των αναγκών μου, αναζήτηση των επιθυμιών μου, ναρκισσιστικές ικανοποιήσεις, επιβεβαίωση και όταν δεν μου τα δίνει αντιδρώ ή αποσύρομαι. Όσο σέβομαι τον εαυτό μου, επιλέγω τον άνθρωπο που τον σέβομαι και τον εκτιμώ για αυτό που είναι και νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτό που μοιραζόμαστε μαζί.

 

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας